Ανακοίνωση της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία στο νησί
Χτες ανακοινώθηκαν 3.442 νέα κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +0,6%), 25 νέοι θάνατοι ενώ 282 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 547.186, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.278 θάνατοι. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 290, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία (ημερήσια μεταβολή +33,03%, μέσος όρος επταήμερου 240 ασθενείς).
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, 818 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, 361 στην Κρήτη, 319 στη Θεσσαλονίκη, 150 στην Αχαΐα. Από τα χτεσινά κρούσματα, 218 βρίσκονταν υπό διερεύνηση.
Στην Κρήτη, που βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκταθούν και στο Ρέθυμνο τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε Ηράκλειο και Χανιά. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε από χτες απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης. Αποφασίστηκε επίσης η παράταση των ίδιων μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, έως τις 25 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν χτες 220 ασθενείς, από τους οποίους οι 28 σε ΜΕΘ (24 διασωληνωμένοι). Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονταν 58 ασθενείς, οι 16 στις ΜΕΘ, στο Βενιζέλειο 49 ασθενείς, οι 6 στη ΜΕΘ, στα Χανιά 73 ασθενείς, οι 4 στις ΜΕΘ και στο Ρέθυμνο 26 ασθενείς, οι 2 στις ΜΕΘ. Οι υπόλοιποι νοσηλεύονταν σε κλινικές Covid των Νοσοκομείων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Νεάπολης και Σητείας.
Το Σωματείο καταγγέλλει πως «ούτε οι νέες κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν στα Νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων φτάνουν, ενώ δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους. Η πληρότητα στις ΜΕΘ υπερβαίνει το 80% τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εύρεσης κλίνης και την προσωρινή διακοπή αεροδιακομιδών από άλλα νησιά προς την Κρήτη, ενώ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και σε συνεννοήσεις με τις ΥΠΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης για την υποδοχή περιστατικών από την Κρήτη (εφόσον χρειαστεί)».
Το Σωματείο τονίζει πως «όσο κι αν κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων επικαλούνται την ατομική ευθύνη των ανεμβολίαστων και όσων δεν τηρούν τα μέτρα ως αποκλειστικές αιτίες για τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων, δεν μπορούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την πλήρη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του Τουρισμού (δειγματοληπτικά τεστ στις πύλες εισόδου, συνωστισμός σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.), για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, για την ανεπαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας κατά τη διάρκεια ενάμιση χρόνου πανδημίας».
Κι ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν καθημερινά, «φωνάζοντας» για την ανάγκη να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των μονάδων Υγείας και προστασίας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζουν να «δουλεύουν» ακάθεκτα με την κάλυψη της κυβέρνησης και να αποτελούν μόνιμες εστίες κινδύνου για τον λαό.
Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού, περιμένοντας την επιβίβασή τους στριμωγμένοι σαν σαρδέλες. Αλλά και στα ΚΤΕΛ, τα δρομολόγια πραγματοποιούνται με την πληρότητα να ξεπερνά ακόμα και το προβλεπόμενο 85%, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%.
Μάλιστα, επιβάτες καταγγέλλουν ότι η άφιξη λεωφορείων στους σταθμούς και η εκ νέου αναχώρησή τους γίνονται με ρυθμούς ...σκυταλοδρομίας, με τους επιβάτες που αποβιβάζονται να δίνουν τη θέση τους σε αυτούς που περιμένουν να επιβιβαστούν, χωρίς να προηγείται καμία διαδικασία καθαριότητας και απολύμανσης των οχημάτων. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπου καταγράφονται εικόνες μεγάλου συνωστισμού, χώρια η εντατικοποίηση της δουλειάς για τους ναυτεργάτες, που είναι πολύ μεγάλη.
Σε ανακοίνωσή της για την επέλαση της πανδημίας στο νησί και την ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στην Κρήτη καλά κρατεί και η κυβέρνηση συνεχίζει την αποτυχημένη πολιτική αντιμετώπισής του με τα "περιορισμένα lockdown" και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ό,τι δηλαδή απαιτούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και "οι ανάγκες της αγοράς" για κέρδη.
Ομως, με τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ειδικά στο βόρειο μέρος του νησιού, όπου ο τουρισμός έχει χτυπήσει νούμερα 2019 και με το σύστημα Υγείας να έχει φτάσει στο "κόκκινο", είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσα να θρηνήσουμε δεκάδες νεκρούς όλων των ηλικιών.
Ο λαός της Κρήτης τώρα πρέπει να διεκδικήσει αποφασιστικά η κυβέρνηση να ακούσει τους υγειονομικούς, να πάρει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αφήσει την καραμέλα της ατομικής ευθύνης, την επίκληση του κοινωνικού αυτοματισμού και τη στοχοποίηση των υγειονομικών.
Να αναλάβει τις ευθύνες της για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού και να αφήσει τα σχέδιά της για αναστολές και απολύσεις υγειονομικών. Να ανοίξει και άλλα κρεβάτια απλής νοσηλείας και ΜΕΘ και να αφήσει τα σχέδια για κλείσιμο νοσοκομείων και συγχωνεύσεις κλινικών στο νησί.
Η υγεία του λαού δεν μπορεί να αποτίθεται στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι ήδη εξαντλημένοι από την παράνομη υπερεφημέρευση στην οποία έχουν υποχρεωθεί.
Σκόπιμα η κυβέρνηση επιχειρεί με μπαλώματα να διαχειριστεί τα σοβαρά κενά στα νοσοκομεία γιατί θεωρεί ως δημοσιονομικό κόστος τις προσλήψεις προσωπικού και με αυτόν τον τρόπο υπηρετούνται η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου».
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό της Κρήτης να διεκδικήσουν:
- Να προχωρήσει η πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς και των ιατρείων και των Κέντρων Υγείας του νησιού με ταχείς διαδικασίες. Ανάκληση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των υγειονομικών και των εργαζομένων στις δομές Πρόνοιας.
- Εξασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας όλων των κλινικών και των τακτικών χειρουργείων.
- Αμεση, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
- Να συσταθούν πολλαπλάσια συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, στις τουριστικές περιοχές και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως τα ξενοδοχεία, για τακτικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε κατοίκους, εργαζόμενους και επισκέπτες.
- Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι καραντίνας με ευθύνη της κυβέρνησης που να διασφαλίζουν την παροχή ιατρικής περίθαλψης και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
- Να εξασφαλιστεί ο καθολικός και έγκαιρος εμβολιασμός όλων των κατοίκων και εργαζομένων στο νησί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα κρίνονται ασφαλή, με ουσιαστικά μέτρα για επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού και ιατρική παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται. Ενίσχυση των κινητών μονάδων εμβολιασμού για όσους δεν μπορούν να κινηθούν και για μαζικούς εμβολιασμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου