Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ο χρόνος τρέχει!

 

 

Οι ανακοινώσεις για «ανάκαμψη του τουρισμού», στα επίπεδα του 2019 για ορισμένες περιοχές, συμπίπτουν με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, που προηγούνται στη λίστα με τον υψηλότερο δείκτη θετικότητας.

Επιβεβαιώνεται και φέτος ότι το άνοιγμα του τουρισμού με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων και χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας για κατοίκους και επισκέπτες συνέβαλε καθοριστικά στην αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών δεν είχε βέβαια τη δυνατότητα ούτε και φέτος να κάνει έστω και λίγες μέρες διακοπές. Οποιος όμως ταξίδεψε σε κάποιο δημοφιλές νησί, είναι σίγουρο ότι κατέγραψε εικόνες συνωστισμού σε καράβια, αεροπλάνα, αεροδρόμια, λιμάνια, λεωφορεία και σταθμούς.

Σαν αυτές που κατακλύζουν το διαδίκτυο και δείχνουν τουρίστες τον έναν πάνω στον άλλο, με ευθύνη της κυβέρνησης, αφού τα μέτρα πρόληψης και επιδημιολογικής επιτήρησης αντιμετωπίζονται προκλητικά ως «κόστος» για το κράτος και ως εμπόδιο στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα του τουρισμού.

Το πολυδιαφημισμένο «πράσινο πιστοποιητικό» αποδείχτηκε άλλοθι για τους τουριστικούς ομίλους και τα μονοπώλια των μεταφορών, αφού στην πράξη η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταδίδεται εξίσου από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Οι υψηλές πληρότητες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε καράβια, αεροπλάνα και λεωφορεία, για να θωρακίζεται η κερδοφορία των ακτοπλοϊών - αεροπορικών εταιρειών και να επιταχύνεται η κατανάλωση του «τουριστικού προϊόντος», είναι «πόρτα ανοιχτή» για τη μετάδοση του ιού. Στην πραγματικότητα, κανένας περιορισμός δεν ισχύει ή παρακάμπτονται και οι λίγοι που υπάρχουν.

Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας, η απουσία ΠΦΥ και ουσιαστικής πρόληψης, σε βαθμό που τα Κέντρα Υγείας να μην κάνουν ούτε rapid test (!) όπως συμβαίνει σε δήμους της Κρήτης.

Με την πανδημία σε έξαρση και με χιλιάδες παραθεριστές, από τα 107 κατοικήσιμα νησιά της χώρας μας μόνο τα 7 διαθέτουν ελάχιστα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, δείγμα κι αυτό της γύμνιας του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην Κρήτη οι ΜΕΘ έχουν ήδη φρακάρει και το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς είναι να ...κλείνει τη μουσική στα καταστήματα και να περιορίζει την κυκλοφορία το βράδυ.

Μέτρα που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά για την ανάσχεση των κρουσμάτων σε Ηράκλειο και Χανιά (τα ίδια ισχύουν πλέον και στο Ρέθυμνο), όπου ανανεώνονται από βδομάδα σε βδομάδα.

Η τέταρτη κατά σειρά αναζωπύρωση της πανδημίας σε 18 μήνες είναι εδώ και απειλεί την υγεία και τη ζωή του λαού. Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα, πριν να είναι αργά, επιβεβαιώνεται και από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει και ότι το τείχος ανοσίας απαιτεί πλέον ακόμα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό.

Η κυβέρνηση όμως «μπαίνει» στο τέταρτο κύμα όπως ακριβώς «βγήκε» από το προηγούμενο: Με κηρύγματα περί ατομικής ευθύνης και συστάσεις για αυτοπροστασία, με απειλές και ποινές σε εργαζόμενους για την επίσπευση τάχα των εμβολιασμών που καθυστερούν με δική της ευθύνη, με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην άθλια κατάσταση που ήταν και στο τρίτο κύμα.

Αλλά και με την εργοδοσία να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς, καθώς δίπλα στα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, χρησιμοποιεί τώρα και τον αναγκαίο εμβολιασμό για να επιβάλει νέα αντεργατικά μέτρα, ακόμα και απολύσεις.

Ο χρόνος που τρέχει δεν προσφέρεται για επανάπαυση και εφησυχασμό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η κατάσταση έχει αρχίσει ήδη να «βαραίνει» και τα πρώτα σημάδια εμπλοκής στο δημόσιο σύστημα Υγείας προμηνύουν τα χειρότερα.

Υγειονομικοί, σωματεία και φορείς, που δεν έπαψαν στιγμή να διεκδικούν μέτρα, χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου και καλούν σε αγωνιστική εγρήγορση. Το ίδιο και οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, που τα σχολεία τους ανοίγουν σε τρεισήμισι βδομάδες με τους ίδιους και χειρότερους όρους από πέρυσι κι ενώ η πανδημία έχει γίνει πλέον πιο επικίνδυνη για τις μικρότερες ηλικίες.

Τώρα λοιπόν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να δυναμώσει η διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξης του ιδιωτικού, να θωρακιστούν από την πανδημία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μεταφοράς, σε σχολεία και σχολές. Να πάρει ο λαός αγωνιστικά την υπόθεση στα χέρια του, για να σωθούν ζωές.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» από τον «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 19 Αυγούστου

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου