Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Ένα υλικό ιδιαίτερης αξίας έρχεται στο φως 70 χρόνια μετά... (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

103 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
 
 

Το άγνωστο αυτό ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε σήμερα, αφιερωμένο στην επέτειο των 103 χρόνων ΚΚΕ, φιλοτεχνήθηκε πριν από 70 χρόνια ακριβώς από την Κομματική Οργάνωση Ουγγαρίας του ΚΚΕ. Πρόκειται για ένα πολύπτυχο έντυπο αφιερωμένο στα 33 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ (17 Νοέμβρη 1918).

Το πολύπτυχο έντυπο δημιουργήθηκε το 1951, σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία του Κόμματος, με νωπή την υποχώρηση του ΔΣΕ από την Ελλάδα και το πέρασμα των χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του στις χώρες των Λαϊκών Δημοκρατιών. Από το περιεχόμενο του φυλλαδίου διακρίνεται η μαχητικότητα και η αυταπάρνηση του Κόμματος να παλέψει σε αυτές τις συνθήκες για τη δημιουργία Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, βαθιάς παρανομίας.

Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοσή του καθώς τα έργα που το κοσμούν -ξυλογραφίες σε πλάγιο ξύλο- φαίνεται να δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτή την έκδοση. Αν και τα έργα είναι ανυπόγραφα, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να υποθέσουμε ότι είναι έργα της Ζιζής Μακρή, η οποία μαζί με άλλους εικαστικούς δημιουργούς, όπως ο Γιώργης Δήμου, συντέλεσαν στην εικαστική επιμέλεια εντύπων που εξέδιδε το Κόμμα στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά.

Έργα τους κόσμησαν μια σειρά έντυπα στην εκδοτική παραγωγή που έγινε με τη φροντίδα του ΚΚΕ, μέσα από τα εκδοτικά «Ελεύθερη Ελλάδα», «Νέα Ελλάδα» και αργότερα τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» (ΠΛΕ). Ζωγραφικά και χαρακτικά έργα έδωσαν πνοή σε μια σειρά περιοδικές εκδόσεις, όπως τα «Αετόπουλα» για τη μόρφωση παιδιών των πολιτικών προσφύγων, ο «Επονίτης» - περιοδικό της ΕΠΟΝ, η «Φωνή της Γυναίκας» - εφημερίδα της ΠΔΕΓ, φιλοτέχνησαν κάθε είδους βιβλία και άλλες εκδόσεις. Ανάμεσά τους και εκδόσεις για την αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη Ελλάδα. Όπως ήταν η έκδοση «La Grece Αccuse» έκδοση της Γαλλικής Επιτροπής για τη Βοήθεια στη Δημοκρατική Ελλάδα, καθώς και το λεύκωμα με ποιήματα του Πωλ Ελυάρ και χαρακτικά της Ζιζής Μακρή για συγκέντρωση βοήθειας και τη γενικότερη αλληλεγγύη στον αγώνα του ΔΣΕ.

Αξίζει να αναλογιστούμε ότι στις μέρες που αναφέρεται το φυλλάδιο, στην επέτειο των 33 χρόνων του Κόμματος, στην Αθήνα ολοκληρωνόταν η πρώτη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και άλλων 91 στελεχών, μελών και συμπαθούντων του ΚΚΕ, ενώ η Ασφάλεια προχωρούσε σε νέο κύκλο συλλήψεων, στην ανακάλυψη των ασυρμάτων σε Γλυφάδα και Καλλιθέα (όπου αυτοκτόνησε και ο Νίκος Βαβούδης).

Σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ συνέχισε την καθημερινή πάλη για την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, για τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, για να μη σταλούν Έλληνες φαντάροι στον πόλεμο της Κορέας. Για τη στήριξη των δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων αγωνιστών που πολλοί ήταν φυλακισμένοι από το 1945 ακόμα, ενώ 3.000 από αυτούς ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

Στο φυλλάδιο, αναπόφευκτα, η προσέγγιση της Ιστορίας του Κόμματος, η ανάδειξη των σταθμών σε αυτή γίνεται με τη ματιά της περιόδου. Αποτύπωση των δύσκολων συνθηκών είναι και το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης αναγράφεται στα μέλη της ΚΕ που έπεσαν στον αγώνα καθώς είχε δημοσιευθεί στις εφημερίδες ότι είχε εκτελεστεί, πράγμα που δεν ήταν αλήθεια.

Το συγκεκριμένο αρχείο διασώθηκε από τον σύντροφο Τάκη Ψημμένο, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικό πρόσφυγα στην Ουγγαρία και προσφέρθηκε στο Αρχείο του Κόμματος από τα παιδιά του Βασίλη και Μαρίνα.

1 / 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου