Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


 
 

Με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι μαζί με τα σωματεία τους, θα δυναμώσουν τον αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο γνωστός νόμος- «έκτρωμα» -Χατζηδάκη, για ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση των Εργατικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, εκφράστηκε μαχητικά και μαζικά η απόφαση να βρεθούν στο προσκήνιο της πάλης η ακρίβεια που σπάει κόκαλα στην εργατικές οικογένειάς, τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και φυσικά η ενίσχυση των προσπαθειών με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα αγωνιστικό με σκοπό την οργάνωση απεργίας μέσα στον Δεκέμβρη.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, αντάμωσαν εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο πλευρό των εργαζομένων πήραν τη θέση τους οι απόμαχοι της δουλειάς, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φοιτητές. Με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Δημήτρης Αγάς, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ότι «το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη του την ιστορία αντιμετώπισε παρόμοιες καταστάσεις με τους αγώνες του και τον συνεπή ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό του». Αναφέρθηκε στον τιτάνιο αγώνα που δίνει ο κλάδος των εμφιαλωμένων ποτών με την Κόκα Κ'ολα με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα τους, κάνοντας μποϊκοτάζ στα προϊόντα της αμερικάνικης πολυεθνικής.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας. Κατήγγειλε το εργοδοτικό έγκλημα στην COSCO, τονίζοντας ότι «δεν είναι μόνο στην COSCO, είναι και τα δεκάδες «ατυχήματα» και εγκλήματα στους διανομείς, τα καθημερινά εργατικά στα εργοστάσια που συγκαλύπτονται από την εργοδοσία και πολλά άλλα.

Από κοντά, απολύουν συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς όταν μαζί με τον αγώνα για δικαιώματα διεκδικούν και μέτρα ασφαλείας στους χώρους, όπως έγινε με τον συνάδελφο Τζανετή, υπεύθυνου ασφαλείας και προέδρου του σωματείου στον χρυσό». Αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία και στο έγκλημα που διαπράττουν κυβέρνηση και εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Οπως είπε «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, στην Θεσσαλονίκη ξεπερνάμε τα 1000 ημερησίως, με τα νοσοκομεία να έχουν ήδη φρακάρει λόγω έλλειψης προσωπικού, και η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει μέτρα προστασίας των εργαζομένων μέσα στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και στις σχολές. Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, στην Θεσσαλονίκη. Και την ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται με χίλια ζόρια να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό, παραμένουν εκτός χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη να γίνει πράξη άμεσα η απαίτηση των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και την σοβαρή ενίσχυση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Κάλεσε το επόμενο διάστημα να μπουν στο φουλ οι μηχανές για να δυναμώσει το μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης. Για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τα συνθήματα τους οι διαδηλωτές δημιούργησαν κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού, ανέδειξαν τις αιτίες για τα βάσανα της εργατικής τάξης και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους. Φωνάζοντας «ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», αλλά και «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «συμβάσεις κλαδικές αυξήσεις των μισθών είναι η απαίτηση των εργατών», «όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «συμβάσεις κλαδικές αυξήσεις των μισθών είναι η απαίτηση των εργατών».

Στο πέρασμα της διαδήλωσης έξω από το αμερικάνικο προξενείο, κυριάρχησαν συνθήματα όπως «έξω το ΝΑΤΟ να φύγουνε οι βάσεις καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «ΜΑΤ βία αυταρχισμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός» και εκφράστηκε μαχητικά η απαίτηση για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

 








902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου