Κλιμακώνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, επιδεινώνεται το δράμα του ουκρανικού λαού
Copyright 2022 The Associated |
Μαζί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη συνεχή επιδείνωση της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός λαός, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ένας «πόλεμος» με αλληλοκατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και προβοκάτσιες, απειλές και «προειδοποιήσεις» για «βιολογικούς» και πυρηνικούς κινδύνους.
Ολα τα παραπάνω ενδέχεται να αξιοποιηθούν και ως πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στον πόλεμο. Πολύ περισσότερο που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, μαχητικά αεροσκάφη, πυραυλικά συστήματα στην Ανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική ετοιμότητα στα δυτικά σύνορά της απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα κλιμακώνονται κινήσεις ανάπτυξης χιλιάδων μισθοφόρων ...«εθελοντών» από όλο τον κόσμο στο έδαφος της Ουκρανίας, για να συμμετέχουν στην πολεμική σύγκρουση.
Με τη σειρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να επιτρέψει σε ξένους «εθελοντές» να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Οπως είπε, θα πρέπει όσοι θέλουν να πολεμήσουν «εθελοντικά», «όχι για τα χρήματα», «να έρθουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο Ντονμπάς, να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στη ζώνη της σύγκρουσης».
Η Ρωσία έχει λάβει πάνω από 16.000 αιτήματα από εθελοντές από διάφορες χώρες - κυρίως από τη Μέση Ανατολή - σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σοϊγκού. «Γνωρίζουμε πολλούς από αυτούς, μας βοήθησαν στον αγώνα ενάντια στο "Iσλαμικό Κράτος" τα τελευταία δέκα χρόνια», συμπλήρωσε.
Μέχρι την Παρασκευή δεν ήταν ξεκάθαρο αν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση ή για απειλή από τη Ρωσία, ενώ δεν αποκλείεται μαχητές από τη Συρία να βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό ή ρωσικό έδαφος.
Ηδη, ρεπορτάζ του «Ria Novosti» την ίδια μέρα έδειχνε μαχητές από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να δηλώνουν σε βίντεο ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας (...) γιατί η Ρωσία μας βοήθησε να πολεμήσουμε στη χώρα μας και κερδίσαμε».
Επίσης, ο Βλ. Πούτιν ενέκρινε την παράδοση των δυτικών πυραυλικών συστημάτων που έχει καταλάβει η Ρωσία, στους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας πρότεινε αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής όπως «Javelin» και «Stinger», που είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία, να δίνονται σε μαχητές από τις περιοχές αυτονομιστών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.
Εξάλλου ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε την Παρασκευή από τον υπουργό Αμυνας ανακατατάξεις του ρωσικού στρατού στα δυτικά σύνορα της χώρας, ως απάντηση σε εκείνες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
«Σχετικά με την ενίσχυση των δυτικών συνόρων μας λόγω των ενεργειών που υιοθέτησαν οι χώρες του ΝΑΤΟ, αυτό πρέπει να μελετηθεί, σας ζητώ να ετοιμάσετε μια έκθεση για μένα», είπε στον Σοϊγκού σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στην Πολωνία πυραυλικά συστήματα «Patriot», μια κίνηση που αναμενόταν να πυροδοτήσει την αντίδραση της Μόσχας, η οποία έχει θέσει μεταξύ άλλων ως όρο να μην αναπτυχθεί αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην Πολωνία.
Εξάλλου τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως είχαν προαναγγείλει σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέπτυξαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, πρόσθετα στην εκεί ενίσχυση της παρουσίας τους όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ έχει ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά η «Δύναμη Ταχείας Επέμβασης» του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα και εξοπλισμοί σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Λιθουανία και Λετονία. Περίπου 130 μαχητικά αεροσκάφη και αεριωθούμενα πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ 200 ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους και 3 αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμη 500 στρατιώτες στην Ευρώπη, για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO. Από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 12.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη.
Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά «USS Donald Cook» και «USS Forrest Sherman», που είναι εξοπλισμένα και με πυραύλους Κρουζ, έφτασαν την περασμένη βδομάδα στην περιοχή της Βαλτικής και θα παραμείνουν εκεί «μέχρι νεοτέρας», κίνηση που παρακολουθείται στενά από τη Ρωσία, η οποία έκανε στρατιωτική άσκηση για την υπεράσπιση του θύλακα Καλίνινγκραντ.
Στο μεταξύ, οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να εγκρίνουν τον διπλασιασμό της προμήθειας στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Πάντως το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απορρίφθηκε από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες. Αντίστοιχα αιτήματα κατέθεσαν οι Γεωργία και Μολδαβία.
Την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να συνεχίσει την επέμβαση μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, την ώρα που την Παρασκευή εντάθηκαν οι ρωσικές επιθέσεις σε αρκετές πόλεις.
Στις διαπραγματεύσεις «η ρωσική πλευρά διατύπωσε και παρέδωσε συγκεκριμένα αιτήματα προς την ουκρανική πλευρά. Οι Ουκρανοί συζητούν αυτές τις απαιτήσεις με τους συμβούλους τους, κυρίως από τις ΗΠΑ και τα κράτη - μέλη της ΕΕ», είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως αν αποδεχτούν τα αιτήματα «τότε θα τελειώσουν όλα».
Η Ρωσία φέρεται να ζητά από την Ουκρανία να αλλάξει το Σύνταγμά της και να καθιερώσει καθεστώς «ουδετερότητας», να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και την «ανεξαρτησία» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά όριά τους. Επίσης οι ρωσικές επιθέσεις θεωρείται ότι προχωρούν την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας με την καταστροφή χιλιάδων στρατιωτικών υποδομών.
«Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις», ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο Βλ. Πούτιν, καθώς υποδεχόταν τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται. Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία σχεδίαζε επίθεση στη Λευκορωσία που την ανέκοψε η ρωσική εισβολή, λέγοντας πως έχει προσκομίσει σχετικούς χάρτες με τα ακριβή σημεία.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών «γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση», σύμφωνα με τον Πούτιν. Πάντως, οι επαφές του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα στην Αττάλεια, παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, χαρακτηρίστηκαν δημόσια ως άκαρπες.
Τις τελευταίες μέρες η Ρωσία δεν προτάσσει το αίτημα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία, δηλώνοντας πως δεν θέλει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση. Αλλωστε, ούτε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ούτε ο Ντμ. Πεσκόφ, απέκλεισαν μελλοντική συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, αν έχει προηγηθεί μια τέτοια προεργασία ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και συμφωνίες.
Η ουκρανική πλευρά εμφανίστηκε την περασμένη βδομάδα ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αποκλείσει ένταξη στο ΝΑΤΟ και να συζητήσει μια «λύση» για το Ντονμπάς, ζητώντας παράλληλα «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Ρωσία, τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τουρκία, τα γειτονικά της κράτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και δήλωση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σε συνέντευξή του (LCI TV), όπου ισχυρίστηκε ότι σε ορισμένες στιγμές η Δύση θα μπορούσε να είχε αντιδράσει καλύτερα: «Για παράδειγμα, προτείναμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε, ιδίως την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Ο ίδιος μίλησε ακόμη για λάθη της Δύσης «στην οικοδόμηση σχέσεων με τη Ρωσία»: «Ετσι, χάσαμε την ευκαιρία να φέρουμε τη Ρωσία πιο κοντά στη Δύση, προκειμένου να την αποτρέψουμε».
Ο δε Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, δήλωσε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες ότι «αποφασίσαμε πως η Ευρώπη θα μπορούσε να συμμετάσχει επίσης στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Την Παρασκευή σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στις πόλεις Λουτσκ και Ντνίπρο στα δυτικά και κεντρικά, που δεν είχαν δεχτεί ξανά επίθεση. Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν τη Βολνοβάχα, που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Μόσχα. Επίσης συνεχίζεται η περικύκλωση του Κιέβου, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν όλο και περισσότερο.
Το Χάρκοβο χτυπιέται ανελέητα σχεδόν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες μετά το χτύπημα στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.
Στη Μαριούπολη τη φρίκη ζουν περίπου 400.000 άνθρωποι, που πλέον λιμοκτονούν, διψούν, δεν έχουν φάρμακα και δεν λειτουργούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις δυο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα σε όσους προσπαθούν να φύγουν ή στα κομβόι που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα, Ουκρανία και ΗΠΑ απορρίπτουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους που ανακοινώνει η Μόσχα από διάφορες πόλεις - και από τη Μαριούπολη - οι οποίοι οδηγούν στη Ρωσία.
Η Οδησσός, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, οχυρώνεται εδώ και μέρες αναμένοντας ενδεχόμενη ρωσική επίθεση. Ο δήμαρχός της δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την πόλη από στεριά και θάλασσα, επιχειρώντας να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας, που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα.
Περισσότεροι από 2,5 εκατ. άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν μέχρι την Παρασκευή την Ουκρανία, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τουλάχιστον 1,85 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας. Επίσης ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει τουλάχιστον 549 νεκρούς αμάχους.
Την ίδια στιγμή κορυφώνεται και η αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης για τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς και οι αλληλοκατηγορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων, που - όπως έχει γίνει και σε άλλα μέτωπα στον κόσμο - μπορούν να λειτουργήσουν σαν άλλοθι για επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
Ρώσοι αξιωματούχοι κλιμάκωσαν τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν μέσω του Πενταγώνου ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, με στόχο «να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων» από πτηνά, νυχτερίδες και ερπετά.
Η Κίνα υιοθέτησε άμεσα τους ισχυρισμούς της Μόσχας και ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις καταγγελίες της Ρωσίας, μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης, αλλά και για να «χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους».
Αντίστοιχα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, επανέλαβε «φόβους» ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ενημέρωσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) για σχέδια της Ουκρανίας να οργανώσει ενδεχόμενες προβοκάτσιες σε πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Χάρκοβο, αλλά και με χημικά όπλα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συνεδριάσει έκτακτα την Παρασκευή μετά από αίτημα της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθεί η ανάπτυξη «βιολογικών όπλων» για λογαριασμό των ΗΠΑ σε εργαστήρια στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ ισχυρίστηκε πως η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, για τη δολοφονία και τη δηλητηρίαση πολιτικών αντιπάλων του Προέδρου Πούτιν στη ρωσική επικράτεια και στη Βρετανία, είναι τεκμηριωμένη, ενώ η Μόσχα στηρίζει «το καθεστώς Ασαντ» στη Συρία, το οποίο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για χρήση χημικών όπλων.
Παράλληλα, μετά τη βομβιστική επίθεση σε μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη - που η Μόσχα το απορρίπτει ως προβοκάτσια - φουντώνει και η συζήτηση για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικαλέστηκε «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις που ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η αδιάκριτη χρήση τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.
Μέσα από αλλεπάλληλες νέες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, αντίμετρα για την αντιμετώπισή τους από τη Μόσχα και «προειδοποιήσεις» του Κρεμλίνου για σοβαρές συνέπειες στις άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ο «οικονομικός πόλεμος» που οξύνει τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή νέες κυρώσεις, με μέτρα για άρση του καθεστώτος των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία. Επισήμανε δε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε συντονισμό με τους εταίρους των ΗΠΑ στο G7 και την ΕΕ.
Η άρση του καθεστώτος της «ευνοούμενης χώρας» στο εμπόριο σημαίνει αύξηση δασμών σε όλα τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα από και προς την Ρωσία, κάτι που θα σημαίνει αύξηση της τιμής σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών.
Παράλληλα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων αλκοόλ και θαλασσινών από την Ρωσία, όπως και την απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων πολυτελείας.
Κατά τα άλλα, «δεσμεύτηκε» να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στην άλλη πλευρά, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προειδοποίησε τα μεγάλα δυτικά μονοπώλια που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, λέγοντας πως η ρωσική κυβέρνηση θα διορίσει «εξωτερική διοίκηση στις μονάδες αυτές και θα μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις σε όσους θέλουν να τις δουλέψουν».
Επίσης η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.
Την ώρα που συνεχίζονται τα σενάρια για επικείμενη χρεοκοπία της Ρωσίας, το ΔΝΤ ενέκρινε 1,4 δισ. δολάρια έκτακτη χρηματοδότηση στην Ουκρανία, για την κάλυψη «επείγουσας ανάγκης ισοζυγίου πληρωμών». Οι ουκρανικές αρχές καλούνται να συνεργαστούν με το ΔΝΤ «για να σχεδιάσουν ένα κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν»...
Oι ληστρικοί ανταγωνισμοί των αφεντάδων, απειλούν με όλεθρο τους λαούς όλου του κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντισταση!