Στην απάντηση που έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με πρόσφατες απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης υποδεικνύει τον επικίνδυνο δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δρομολογώντας οδυνηρές διευθετήσεις και συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Για μια ακόμη φορά επιστρατεύει προτροπές ρουτίνας για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου που εντάσσονται στο πλαίσιο προσεταιρισμού της Τουρκίας στο στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού. Στην πράξη επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις και μόνοι χαμένοι βγαίνουν οι λαοί. Αυτό αποκαλύπτουν με την εκκωφαντική σιωπή τους οι ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση στη νέα εισβολή της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ. Αναδεικνύεται έτσι και η υποκρισία τους όταν επικαλούνται τον αναθεωρητισμό μόνο όσον αφορά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στην πρόσφατη έκθεση προόδου της Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο άλλωστε η τουρκική κατοχή στην Κύπρο χαρακτηρίζεται ως «ανεπίλυτη σύγκρουση», ενώ τονίζεται ότι «η Τουρκία μπορεί να ασκήσει τη δική της εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της». Οι απαράδεκτες λοιπόν αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης σημειώνεται με αυτό τον τρόπο εκ μέρους της ΕΕ ότι μπορούν να συνεχιστούν στο πλαίσιο του παζαριού με την ΕΕ. Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης της ΝΔ ότι «δεν είναι και η καλύτερη περίοδος να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» επιβεβαιώνεται από την απάντηση του Ζ. Μπορέλ που αποδεικνύει ότι το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ…
Έχει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση που εμπλέκει το λαό στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και προβάλλει τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ως «θωράκιση της χώρας απέναντι στην τουρκική απειλή» την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα παρά μόνο ΝΑΤΟικό χώρο επιχειρήσεων.
Οι λαοί δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες με τη στράτευσή τους με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ληστών. Η διέξοδος βρίσκεται στην αυτοτελή πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο και τις ενώσεις του, στην πάλη για μια κοινωνία που οι λαοί με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και να αναπτύσσουν την αλληλεγγύη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ τους.
Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ:
«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000036/2022
προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Κώστας Παπαδάκης
Θέμα: Απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης
Τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τοποθετήσεις του που αμφισβητούν την κυριαρχία ελληνικών νησιών και θέτουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αλλά και σε επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ τονίζεται ότι "η Τουρκία κατέγραψε πως σε περίπτωση παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους".
Οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης αποτελούν συνέχεια του προκλητικού ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στην Κύπρο.
Πρόκειται για πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και τροφοδοτούνται από τις θέσεις και την πρακτική της ΕΕ και των ΗΠΑ με σκοπό να παραμείνει η Τουρκία στο στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού, ώστε να περιοριστεί η διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προσθέτοντας νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στις ήδη υπάρχουσες και καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα εν δυνάμει στόχο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Αντιπρόεδρος/Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ:
1. Πώς τεκμηριώνεται "τάση εκτόνωσης των εντάσεων" με δεδομένο τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που θέτει ανοιχτά ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και δημιουργεί επικίνδυνες εξελίξεις για κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή;
2. Πώς τοποθετείται η ΕΕ απέναντι στην αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας;
E-000036/2022
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει, μεταξύ άλλων και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου 2021, ότι αναμένεται από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο.
Όπως τονίζεται επίσης στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2021, η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και αντ’ αυτού να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων και το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης, συγκεκριμένα, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και οφείλουν να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Τον Μάρτιο του 2021, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου