Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

ΒΥΡΩΝΑΣ Να μην απελαθούν μαθητές από το Ιράκ ζητούν σωματεία και φορείς

 

 

Την αντίδραση των τοπικών φορέων και σωματείων έχει προκαλέσει η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης με την οποία καλούνται τρία αδέλφια από το Ιράκ, οι Ali Hemin, Ali Doaa και Ali Rahma, μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, μαζί με τη μητέρα τους Zhiyan Yousif Ahmed και τα άλλα δύο αδέλφια τους να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι την 1η Ιουλίου 2022.

Οι φορείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα νεαρά προσφυγόπουλα και απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας αναφέρεται: «Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους, για να μη γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά». Επίσης, σε ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα τονίζεται η θέληση των παιδιών αυτών να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί του οποίου έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν τα κενά τους, έχοντας απέναντί τους την ανεπάρκεια και αδιαφορία της πολιτείας.

Η απόφαση απέλασης των τριών νεαρών μαθητών και της οικογένειάς τους έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά την υπόθεση του μαθητή Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα και το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που ξεσηκώθηκε από τους συμμαθητές, τους καθηγητές του και πλήθος σωματείων, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να γίνει δεκτό το αίτημα του Σαϊντού να παραμείνει στη χώρα μας.

Όπως, όμως, είχε επισημανθεί τότε, μέσα και από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, ο Σαϊντού δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση, όπως τεχνηέντως και με επιφανειακό τρόπο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς πριν λίγες ημέρες, στις 15 Ιουνίου 2022 εκδόθηκε απόφαση, και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό, απέλασης του μαθητή Cisse Vafing, επίσης από τη Γουινέα. Επίκαιρη Ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, με την οποία ερωτάται η κυβέρνηση «ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να μην απελαθεί ο εν λόγω μαθητής, όπως και όλα τα προσφυγόπουλα που έρχονται στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης αίτησης ασύλου».

Η εξέλιξη με την οικογένεια από το Ιράκ τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία των προσφύγων που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους εξαιτίας της βαρβαρότητας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης. Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, να προστατευθούν τα δικαιώματά τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις, οι απελάσεις. Να κλείσουν όλα τα hot spots και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και το κατασκεύασμα της «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Τη συμπαράστασή του στα τρία αδέλφια - μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα και την οικογένειά τους εκφράζει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου