Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Κανένας συμβιβασμός με τη σήψη του συστήματος που αφήνει παιδιά απροστάτευτα στις «Κιβωτούς του τρόμου»

 

ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
 
«Βροχή» οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών

Στο προσκήνιο για άλλη μια φορά η ανυπαρξία δημόσιων, πλήρως στελεχωμένων δομών για την παιδική προστασία

 

Η κεντρική δομή στον Κολωνό
Η κεντρική δομή στον Κολωνό

« Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για τη θλιβερή πραγματικότητα που βίωναν παιδιά και έφηβοι στην πολύ προβεβλημένη λεγόμενη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου», που ξεκίνησε στον Κολωνό για να φτάσει να έχει αρκετά σπίτια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με πάνω από 200 παιδιά. Η όλη υπόθεση, που έχει αναλάβει η εισαγγελέας Ανηλίκων, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί, αναδεικνύει την άθλια πραγματικότητα ότι η υποτιθέμενη προστασία των παιδιών που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων, έχει γίνει βορά σε ιδιώτες, «φιλάνθρωπους», χορηγούς. Οι καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει αφορούν σε σωματικές, ψυχολογικές κακοποιήσεις, τιμωρίες, υποχρεωτική εργασία, απαγόρευση επαφής με τις οικογένειες, αποτροπή της συμμετοχής στο σχολείο και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές. Οι καταγγελίες αφορούν και υπαλλήλους της ΜΚΟ και τον ιδρυτή της, ιερέα Αντώνιο Παπανικολάου. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Σταματία Γεωργαντή, που ήταν και πρόεδρος του ΔΣ της ΜΚΟ (το οποίο απαρτίζεται από επιλεγμένους από τους ίδιους), χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες «ανυπόστατες» και «υποκινούμενες».
 
Πρόκληση από την κυβέρνηση με την «αποϊδρυματοποίηση» και την «επαγγελματική αναδοχή»

Ενδεικτική είναι η στάση της κυβέρνησης, η οποία μετά τις καταγγελίες αναγκάστηκε να πάρει μέτρα εναντίον της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που κατά τ' άλλα ήταν στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που παρέχουν «υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας», στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο Ειδικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ-4 Δ/νση) του υπουργείου Εξωτερικών και είχε πιστοποίηση ως φορέας παροχής κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη συγκεκριμένη δομή έφταναν παιδιά μετά από εισαγγελική εντολή, όπως και παιδιά προς αναδοχή.

Παρότι τώρα η κυβέρνηση και η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, και με τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό - αλλά και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, προηγούμενη κυβέρνηση - εμφανίζονται ως ευαίσθητοι για την προστασία των παιδιών, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι για χρόνια όλοι «βολεύονταν» που αυτή γινόταν βορά στους διάφορους ...φιλάνθρωπους που λειτουργούσαν με πλήρη ασυδοσία. Παλιότερες καταγγελίες εργαζομένων στη ΜΚΟ έμεναν στον «πάγο» χωρίς να εξετάζονται ουσιαστικά.

Χτες, μετά τη σύσκεψη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αλλαγή της διοίκησης της «Κιβωτού» διατηρώντας στο ακέραιο τη πολιτική που αφήνει την προστασία των παιδιών στα χέρια ιδιωτών, ΜΚΟ και επιχειρηματιών. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, τόνισε ότι «απόλυτη προτεραιότητα είναι να δει κανείς πώς θα συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δομής προς όφελος των παιδιών που φιλοξενεί» και σημείωσε: «Η δομή αυτή λειτουργούσε κατά 95% με χορηγίες ιδιωτών. Καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει ενδεχομένως και ένας κλονισμός της εμπιστοσύνης και της σχέσης αυτής. Οφείλει η κυβέρνηση να μην διακινδυνεύσει σε τίποτα την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της δομής, σε ό,τι αφορά τα παιδιά».

Ταυτόχρονα πλάσαρε ως τη διεθνώς «καλύτερη πρακτική» την «αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων» και την «ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας». Η αρμόδια υφυπουργός επίσης διαλαλεί το ζήτημα της «αποϊδρυματοποίσης» και της «επαγγελματικής αναδοχής» και υιοθεσίας, για να κρύψει την παντελή έλλειψη δημόσιων δομών με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Η λεγόμενη επαγγελματική αναδοχή, δηλαδή εκμίσθωση «γονέων» ώστε επί 24ώρου βάσεως να δέχονται έως και 5 παιδιά στο σπίτι τους, είναι πέρα για πέρα αντιδραστική. Η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της είναι ενδεικτική. Οι επαγγελματίες ανάδοχοι επιστρέφουν πολλές φορές τα παιδιά που αναλαμβάνουν, τα παιδιά γυρνάνε από επαγγελματία σε επαγγελματία εισπράττοντας ξανά απόρριψη και κακοποίηση.

Οσον αφορά τα μέτρα ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας απέσυρε τη διάθεση ακινήτου του προς τη ΜΚΟ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε πίσω την οικονομική ενίσχυση προς την «Κιβωτό» που δόθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Επίσης και η Εκκλησία έσπευσε να δηλώσει ότι η εν λόγω ΜΚΟ και οι δομές της δεν ήταν υπό την αιγίδα της, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων για τον ιερέα Αντώνιο, στον οποίο απαγόρευσε ιεροπραξίες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Διαμαρτυρία γονέων

Χτες, δύο γονείς πήγαν στη δομή του Κολωνού για να απαιτήσουν πίσω τα παιδιά τους. Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, ο γραμματέας του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδας πήγε στο κτίριο με ζευγάρι Σύρων, που καταγγέλλουν ότι η «Κιβωτός» τούς έχει πάρει τέσσερα παιδιά - που μένουν σε δύο διαφορετικές δομές - ενώ έσπασαν την πόρτα για να μπουν μέσα. Οπως κατήγγειλαν, δεν τους αφήνουν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους τα οποία έπεσαν θύματα κακοποίησης, καθώς, σύμφωνα με τους γονείς, τα είχαν κλείσει σε κλουβί για πουλιά επί μέρες χωρίς να τους δίνουν τροφή. Μάλιστα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφεραν ότι τους έχουν πάρει τα παιδιά για να τα πουλήσουν και ότι «πρέπει να γίνουν υιοθεσίες».

Στις καταγγελίες που βγαίνουν στο φως περιλαμβάνεται και αυτή σήμερα 19χρονου που κατηγορεί τον ιερέα Αντώνιο για ασέλγεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων που έχουν χρεωθεί την έρευνα θα ξεκινήσουν σήμερα να καλούν μάρτυρες, κυρίως παιδιά που έχουν διαμείνει κατά καιρούς σε δομές της «Κιβωτού» αλλά και εργαζόμενους. Ολοι τους θα ερωτηθούν γύρω από τις ενέργειες τεσσάρων προσώπων, ύστερα από δέκα καταγγελίες. Ολες τους έχουν διαβιβαστεί από τον «Συνήγορο του Πολίτη» στις εισαγγελικές αρχές και φέρεται να περιγράφουν κακοποιητικές συμπεριφορές, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

Στα πρόσωπα αυτά έχουν αποδοθεί κατά περίσταση από τους καταγγέλλοντες, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δύο αδικήματα, το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου