Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ Τροπολογίες ανακούφισης του λαού από το ΚΚΕ - Κουπόνι φαγητού από την κυβέρνηση

 

«Κόβουν» ψώνια 7 στους 10 καταναλωτές σύμφωνα με έρευνα ενόψει των γιορτών

 

Πηγή: Eurokinissi

Για τις τροπολογίες του ΚΚΕ που δίνουν ανάσα από την ακρίβεια θα κληθούν να πάρουν θέση τόσο η κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις». 

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης και κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης προβλέπουν οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί ένα ακόμα μέτρο-κοροϊδία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, το αποκαλούμενο «market - pass»... Αντίθετα οι τροπολογίες του ΚΚΕ αποτελούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σαρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα από τις πολιτικές στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. 

Κατατέθηκε η τροπολογία για το «market-pass» κοροϊδία 

Πηγή: Eurokinissi

Κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης και συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης για το «market-pass», το επίδομα-κοροϊδία που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη δήθεν αντιμετώπιση της ακρίβειας που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. 

Το κυβερνητικό επίδομα της κυβέρνησης μεταφράζεται σε ένα μπουκάλι γάλα την ημέρα και η κυβέρνηση, προβάλλοντας μία «μαγική εικόνα», το παρουσιάζει ως δήθεν κοινωνική πολιτική, ενόψει και των εκλογών του επόμενου διαστήματος, και μεταφράζεται σε ποσά από 22 έως 62 ευρώ το μήνα που αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού ποσού που θα ξοδευτεί για αγορές τροφίμων. Π.χ. αν γίνουν αγορές 220 ευρώ το μήνα η επιστροφή είναι ...22 ευρώ! 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) προκύπτουν τα εξής: 7 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα. 6 στους 10 ότι θα δαπανήσουν λιγότερα από 100 ευρώ στις φετινές γιορτές. Επιπλέον, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές το 2022 θα είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2021. Και ένα ποσοστό 38% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 145 ευρώ κατά κεφαλήν (έναντι 146 που ήταν η περσινή εκτίμηση στην αντίστοιχη έρευνα). Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 19% μέχρι 50 ευρώ, το 25% έως 100 ευρώ, το 23% από 101 έως 200 ευρώ, το 14% από 200 έως 500 ευρώ και το 4% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά οι μισοί (52%) θα δαπανήσουν λιγότερα από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεσή του για το 3ο τρίμηνο του 2022 σημειώνει ότι «ο ρυθμός μεγέθυνσης περιορίστηκε σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο (2,8%) σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (7,8% και 7,1%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 5,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022». Παράλληλα αναφέρεται ότι «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση "ομαλής προσγείωσης" και αναμένουμε σημαντική επιβράδυνση της μεγέθυνσης τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας στους κύριους εμπορικούς εταίρους, της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού και της προβλεπόμενης άρσης των περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης». Προσθέτει δε ότι «οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του Τουρισμού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ούτε σε όρους συνολικού ρυθμού μεγέθυνσης ούτε σε όρους βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η επιδείνωση του εξωτερικού τομέα, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική επιβάρυνση της πανδημίας, σηματοδοτεί την επιστροφή των λεγόμενων δίδυμων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου