Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Αλγόριθμοι

 

Διαγωνισμό προκηρύσσει το υπουργείο Εργασίας για την ανάπτυξη «ψηφιακού μηχανισμού» που «εμπεριστατωμένα» θα εξάγει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος τελικά θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για την ...«ψηφιακή» εφαρμογή του γνωστού νόμου που καταργούσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Τον νόμο αυτό ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 και τον εφάρμοσε για πρώτη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Τώρα λοιπόν η ΝΔ έρχεται να δώσει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου λογισμικού, που θα κάνει «αντικειμενική» εκτίμηση για το ύψος του κατώτατου μισθού! Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μάλιστα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, που αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για «σούπερ μνημόνιο», όπως εύστοχα το έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ. Ετσι, θα «φορτώνεται» σε αλγορίθμους και υπολογιστές η «αντικειμενική νομοθέτηση» των μισθών πείνας, με βάση πάντα τα κριτήρια που θέτουν οι βιομήχανοι και το κράτος τους, τις «αντοχές» της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας, τη διασφάλιση της παραγωγικότητας, δηλαδή του ξεζουμίσματος των εργαζομένων. Αυτό το «κομπολόι» της διαρκούς συμπίεσης του μισθού, που περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και που τώρα ...«ψηφιοποιείται», δείχνει για μια ακόμα φορά τον μόνο δρόμο που έχουν να βαδίσουν οι εργαζόμενοι, στον αντίποδα της αναμονής που καλλιεργούν τα κόμματα του κεφαλαίου: Της διεκδίκησης για υπογραφή ΣΣΕ παντού, με ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση άλλων δικαιωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνήσεων και εργοδοσίας.

ΝΑΤΟικό...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση... Μια ακόμα «μυστική» συνάντηση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση, υπό την εποπτεία της Γερμανίας, μαθαίνεται για δεύτερη φορά από τουρκικές διαρροές. Θυμίζουμε ότι το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω απειλών για «θερμό» επεισόδιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, που δεν διέψευσε ποτέ η κυβέρνηση, οι δυο πλευρές κατέληξαν και σε γραπτή δέσμευση για ένα είδος συνυποσχετικού προς τη Χάγη με ανοιχτή ατζέντα. Λίγο καιρό μετά, Ελληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντιούνταν στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και συμφωνούσαν σε έναν ΝΑΤΟικό μηχανισμό «αποκλιμάκωσης» στην Ανατ. Μεσόγειο, με «εγγυητές» τους Ευρωατλαντικούς. Τι ακολούθησε; Η αναβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων, που επικεντρώνουν ολοένα και περισσότερο στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, και η κλιμάκωση των απειλών, που το τελευταίο διάστημα εμπλουτίζονται και με πυραύλους. Ολα αυτά, υπό το ...άγρυπνο βλέμμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που επαναλαμβάνουν μονότονα τον «αναντικατάστατο ρόλο» Ελλάδας και Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, με κατακλείδα το «βρείτε τα», στο όνομα της «ΝΑΤΟικής συνοχής».


... γράμμα

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι οι πολεμικές απειλές είναι η άλλη όψη των ιμπεριαλιστικών παζαριών και τούμπαλιν. Οτι οι «ανοιχτοί δίαυλοι» ή και προσωρινοί συμβιβασμοί στο έδαφος της ΝΑΤΟικής συμμαχίας όχι μόνο δεν «κλείνουν τον κύκλο της έντασης», όπως λένε τα αστικά επιτελεία, αλλά ανοίγουν νέα κεφάλαια στον «φαύλο κύκλο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Και ότι το γκριζάρισμα κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που αγωνιούν για την «ατλαντική συνοχή» και διεκδικούν αναβαθμισμένους ρόλους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Απ' όλους αυτούς, που έφεραν την κατάσταση ως εδώ, τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός. Διέξοδο θα δώσει ο ίδιος, σε κοινή πάλη με τους άλλους λαούς της περιοχής, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στην πολιτική των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη, τον αγώνα για να ξηλωθούν οι βάσεις των ιμπεριαλιστών, για απεμπλοκή από τα ευρωατλαντικά σχέδια, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, με τον λαό να έχει στα χέρια του την εξουσία.


Πονόψυχοι

Τη «λύπη» του για τον πνιγμό τεσσάρων μεταναστών στο Στενό της Μάγχης εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Μια μέρα πριν απειλούσε πρόσφυγες και μετανάστες πως «αν εισέλθετε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα μπορείτε να παραμείνετε εδώ. Αντ' αυτού, θα τεθείτε υπό κράτηση και θα επιστρέψετε γρήγορα, είτε στη χώρα καταγωγής σας, είτε σε ασφαλή χώρα όπου θα εξεταστεί το αίτημά σας για άσυλο». Από τον περασμένο Απρίλη «ασφαλής» χώρα μπορεί να είναι και η Ρουάντα, 4.000 μίλια μακριά από τις βρετανικές ακτές, καθώς η βρετανική κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με το αφρικανικό κράτος έναντι λιγότερων από 150 εκατ. ευρώ, για να απελαύνει μετανάστες, μετατρέποντας μια ολόκληρη χώρα σε τόπο εξορίας! Από την Αμερική έως τη Βρετανία και την Ελλάδα, η άθλια πολιτική των κυβερνήσεων είναι ίδια απέναντι στους κατατρεγμένους. Περιλαμβάνει τείχη, υγρούς τάφους (όπως η Μάγχη, η Μεσόγειος και ο Εβρος), σφαγές (όπως στη Μελίγια της Ισπανίας) και φυλακές ψυχών, όπως αυτές που λειτουργούν στα ελληνικά νησιά κατ' εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάει πολύ, μετά απ' όλα αυτά να παριστάνουν και τους πονόψυχους για τα χιλιάδες θύματα της πολιτικής τους, που σπρώχνει τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της πείνας πιο βαθιά στα κυκλώματα των διακινητών, σε όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου