Οι βιομήχανοι διατάζουν, η κυβέρνηση εκτελεί
Και επειδή μπροστά στο κεφάλαιο οι κυβερνήσεις δεν μασάνε τα λόγια τους, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει σαφές ότι εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους, δίνει τη μάχη και για τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», που θα καταστήσει την Ελλάδα «κόμβο» διαμετακόμισης, με απαραίτητο συμπλήρωμα πάντα τη βαθύτερη εμπλοκή στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, ο υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για εξασφάλιση «σταθερότητας» και «ασφάλειας», μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, εννοώντας τη θωράκιση των πρότζεκτ των επιχειρηματικών ομίλων σε Ενέργεια, Μεταφορές κ.α.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να συντηρήσει κάλπικες προσδοκίες, επαναφέρει στην προπαγάνδα της τα λεγόμενα «αντίμετρα», ρίχνοντας στο λαό το δηλητήριο ότι τάχα έχει να ωφεληθεί από την καπιταλιστική ανάκαμψη. Βεβαίως, τα περί ανάκτησης απωλειών αποδεικνύονται τελικά στην πράξη αέρας κοπανιστός. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί η συζήτηση την Παρασκευή στη Βουλή, όπου για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση νόμου 513 συνδικαλιστικών οργανώσεων που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή για επαναφορά ΣΣΕ κ.λπ. Στην πραγματικότητα, με τον όρο «αντίμετρα» αναφέρεται σε ένα πλέγμα μέτρων ανακύκλωσης της ανεργίας και μοιράσματος της φτώχειας, απαραίτητο συνοδευτικό της έντασης της αντεργατικής επίθεσης.
Χρεοκοπημένες αυταπάτες
Ο ΣΥΡΙΖΑ π.χ. αξιοποιεί τις εξελίξεις στην Ισπανία μετά την απομάκρυνση Ραχόι και την αλλαγή κυβέρνησης για να πείσει ότι κάτι (ξανα)αλλάζει στην ΕΕ. Τα ίδια βέβαια έλεγε και όταν εκλεγόταν ο Ολάντ στη Γαλλία ή ο Ρέντσι στην Ιταλία.
Μόνο που οι λαοί ξέρουν από πρώτο χέρι ότι οι «αλλαγές» αυτές έφεραν τελικά ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα. Ειδικά η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δώσει εδώ και δεκαετίες τα διαπιστευτήριά της στο κεφάλαιο, ενώ αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων της ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό και αντιδραστικό δρόμο του προκατόχου της υπό τον Μ. Ραχόι. Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έστελναν απειλητικά μηνύματα στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία, η πιθανότητα αστάθειας κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το γρήγορο κλείσιμο της «αξιολόγησης», το να αποδεχτεί ο λαός τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και προφανώς να μην αμφισβητήσει όσα έχουν μέχρι σήμερα νομοθετηθεί.
Την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα για την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης και νέων πεδίων δράσης των μονοπωλίων στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση ξεσαλώνει και στο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας. Οι εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, που όπως φαίνεται μπαίνουν στην τελική ευθεία, η πρεμούρα που έχουν η κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί για τη διευθέτηση του προβλήματος, δείχνουν ότι «οδηγός» τους είναι η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάσχεση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή. Η κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα στις εθνικιστικές και σκοταδιστικές κραυγές, από τη μία, όπως έγινε στις συγκεντρώσεις με τέτοιο περιεχόμενο ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και στην κοσμοπολίτικη αντίληψη, από την άλλη, που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει τη σύμπνοια γύρω από τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια. Κάτι που πέρα από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα διακηρύχτηκε και από το βήμα των «συλλαλητηρίων» από διάφορους παράγοντες. Σχεδιασμοί που ενισχύονται ακόμα περισσότερο, όπως φαίνεται και από τη Σύνοδο Υπουργών Αμυνας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, παραπέμποντας σε πολεμικές προετοιμασίες.
Το εργατικό κίνημα με το δικό του σχεδιασμό να περάσει στην αντεπίθεση
Απέναντι σε αυτόν το σχεδιασμό της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου, η εργατική τάξη πρέπει να αντιτάξει το δικό της σχεδιασμό, αξιοποιώντας την πείρα της από τις πρόσφατες μάχες και ειδικά από την πανεργατική απεργία στις 30 Μάη. Οι αγώνες που ξεδιπλώνονται σε μια σειρά χώρων δουλειάς και κλάδων, οι αγωνιστικές εστίες που αναπτύσσονται, με επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, πρέπει να μεταφερθούν και σε άλλους χώρους. Η παλικαρίσια μάχη που έδωσαν οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, η αντιμετώπισή της από το κράτος και την εργοδοσία με τη «βιομηχανία» μηνύσεων, αλλά και το ελπιδοφόρο αποτέλεσμά της, δείχνουν το δρόμο που έχει να βαδίσει η εργατική τάξη: Οργάνωση και διεκδίκηση κόντρα στους στόχους του κεφαλαίου, αλληλεγγύη, ενίσχυση των σωματείων, κοινή δράση με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού. Διαζύγιο με τη μοιρολατρία, με το «τίποτα δεν αλλάζει», αλλαγή των συσχετισμών και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε να περάσει στην αντεπίθεση διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 14 Ιούνη ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο με τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης».
Ριζοσπάστης Σάββατο 9 Ιούνη 2018 - Κυριακή 10 Ιούνη 2018 - 2η έκδοση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου