Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ασφαιρη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική - ΚΚΕ: Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου (VIDEO)





Την άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για να συγκαλύψουν την ταύτισή τους στην αντιλαϊκή πολιτική που ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο και τσακίζει τον λαό, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. (Δείτε πάνω βίντεο). 

Νωρίτερα, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβησαν στη συζήτηση στήνοντας έναν δικομματικό σκυλοκαβγά για το ποιος έκοψε τα περισσότερα στους συνταξιούχους, αλλά και ποιος μπορεί να τους εξασφαλίσει δύο - τρία ψίχουλα παραπάνω όλα κι όλα, θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να ξεχάσουν αυτά που έχασαν τα χρόνια της κρίσης. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 


Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ εμφανίζονται σαν «μονομάχοι σε αρένα» για να κρύψουν ότι συμφωνούν στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων με σκανδαλώδη προνόμια για στρατηγικές επενδύσεις. Συμφωνούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και στην ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή με την συμφωνία των Πρεσπών να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, ενώ η κυβέρνηση είναι σημαιοφόρος των αμερικανονατοικών σχεδίων μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη βάση. Πρόσθεσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν με την αναπαλαίωση και τη θωράκιση του αστικού συστήματος με τις προτάσεις που κατέθεσαν για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και τα τρία μνημόνια, η ΝΔ έφερε το 2ο και νομιμοποίησε το 1ο μνημόνιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε το 3ο και νομιμοποίησε τα δύο προηγούμενα, νομιμοποίησε όλες τις επιβαρύνσεις σε βάρος του λαού και του φόρτωσε και άλλα βάρη. Ειδικά για το ασφαλιστικό τόνισε πως οι αντιασφαλιστικοί νόμοι είναι παιδιά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που νομιμοποίησε μία προς μία τις μειώσεις στις συντάξεις που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με το νόμο Κατρούγκαλου μείωσε την κατώτατη σύνταξη κατά 300 ευρώ αφού από τα 716 ευρώ έπεσε στα 413 ευρώ. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε το νόμο του Πινοσέτ με τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου που ενίσχυσε τη λογική της ανταποδοτικότητας και οδηγεί τους ασφαλισμένους στη συμπληρωματική ασφάλιση που παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που θα αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Για την κατάργηση της νέας μείωσης στις συντάξεις επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει ότι συμφωνήθηκε με αντιστάθμισμα το πάγωμα όλων των συντάξεων έως το 2022 διότι θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, περιορίσθηκαν τα «αντίμετρα» προς το λαό. Όπως είπε καταργείται η επέκταση των σχολικών γευμάτων, η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και η επιδότηση των συνταξιούχων για φάρμακα. Ωστόσο, ανέφερε, δεν καταργείται η στήριξη στο κεφάλαιο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων και της φορολογίας των οικονομικών ελίτ μιας και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη από 15% έπεσε στο 10% όταν ο μισθωτός πληρώνει φόρο 22%.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιδότηση βιομηχάνων, τραπεζών, εφοπλιστών και επιχειρηματικών ομίλων για την απασχόληση φτηνών νέων εργαζομένων με τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε τον όλεθρο για τους εργαζόμενους βάζοντας περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας και ενεργοποιώντας το νόμο Βρούτση που καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό. Για τον υποκατώτατο μισθό, που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Καθαρανασόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για υποσχετική, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές τυχόν κατάργησή του και εφόσον δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση δεν κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό.

Υπογράμμισε ότι επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μειώθηκαν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ αυξήθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα διότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ από 63 το 2014 έφτασαν τα 73 το 2016. Αναφέρθηκε ακόμα στην έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που δείχνει ότι ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα μειώνεται κατά 3,1% από το 2008 έως το 2017.

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί τροπολογία 35 σελίδων που κατέθεσε εκπρόθεσμα το υπουργείο Οικονομίας, λέγοντας ότι έχει παραγίνει το κακό με την κατάθεση άσχετων τροπολογιών.

Η ομιλία του Χρ. Κατσώτη

 



Το πρωί ξεκινώντας η συζήτηση, εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης ο οποίος αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του αγώνα των συνταξιούχων και των εργαζόμενων. Ο Χρ. Κατσώτης, που είναι ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο εν λόγω νομοσχέδιο, χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενέταξε τη ρύθμιση για τη μη περικοπή των συντάξεων σε ένα νομοσχέδιο που στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ για την ιδιωτική ασφάλιση. Όπως ανακοίνωσε, το ΚΚΕ θα ψηφίσει το άρθρο για τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο αυτό δεν προσφέρεται για πανηγύρια. «Πανηγυρίζετε γιατί δεν θα κάνετε μια ακόμη περικοπή», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι με τα τρία μνημόνια έγιναν πάνω από 30 περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ. Όσοι συνταξιοδοτούνται με το νόμο Κατρούγκαλου βγαίνουν στη σύνταξη με τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα η μέση κύρια σύνταξη να φτάνει τα 480 ευρώ από 708 ευρώ που ήταν πριν από αυτόν. «Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του νόμου Κατρούγκαλου», είπε, καθώς ο νόμος-λαιμητόμος «ανέτρεψε ό,τι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης που είχαν προσδώσει οι σκληροί και αιματηροί αγώνες των εργαζομένων».

«Η Κοινωνική Ασφάλιση -όπως εμείς την πιστεύουμε- πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη, τέτοια που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των συνταξιούχων και των εργαζόμενων», ανέφερε, αναλύοντας την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση, καθώς και τα άλλα κόμματα θα αποδεχτούν την τροπολογία μας, την έχουν απορρίψει ήδη από τις Επιτροπές», συμπλήρωσε, και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 15 Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 18 του μήνα ενάντια στον προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο και η οποία προβλέπει μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, θα οδηγήσει σε απαλλαγή της εργοδοσίας από την εισφορά της στην Ασφάλιση. (Δείτε πάνω βίντεο). 

Εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων


Με μόνιμη αναφορά σε υποθέσεις σκανδάλων και επωδό την «καθαρότητα» της σημερινής κυβέρνησης, ο Π. Καμμένος επιχείρησε να αποκρύψει την ταύτιση που έχει η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στη συμφωνία των Πρεσπών αναλώθηκε και η ομιλία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του, στο υπουργείο Εργασίας υπερασπίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι ήταν καλύτεροι από το νόμο Κατρούγκαλου.  (Διαβάστε εδώ περισσότερα). 
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια από το υπουργείο οικονομικών κατατέθηκε στο νομοσχέδιο τροπολογία για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων δημοσιολογικού, φορολογικού και διοικητικού ενδιαφέροντος» συνολικά 36 σελίδων, δηλαδή ολόκληρο νομοσχέδιο. Επίσης κατατέθηκαν δυο ακόμα τροπολογίες, η μία είναι για την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί και η άλλη για την ένταξη του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" σε οργανικές μονάδες των Ο.Τ.Α. α' βαθμού και στελέχη αυτών με μόνιμο προσωπικό.
ΣΧΕΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου