Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Η στυγνή πραγματικότητα του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις

Η βία στα γήπεδα είναι το αποτέλεσμα της κόντρας συμφερόντων στον αθλητισμό - προϊόν
Η βία στα γήπεδα είναι το αποτέλεσμα της κόντρας συμφερόντων στον αθλητισμό - προϊόν
 Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αφενός αναδεικνύουν τη σαπίλα του, αφετέρου δημιουργούν την ανάγκη ο φίλαθλος κόσμος να γυρίσει την πλάτη του στα βρώμικα παιχνίδια και τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών, που βέβαια δεν περιορίζονται στο χώρο του αθλητισμού. Μυστικές συναντήσεις, κομπρεμί ανάμεσα σε ομάδες, πολιτικά πρόσωπα, δικαστές κ.λπ. δεν είναι παρά μία ακόμα επιβεβαίωση ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, στις αίθουσες των υπουργείων και των διορισμένων επιτροπών... Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε βήμα προς βήμα το χρονικό των εξελίξεων προκειμένου να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη βρωμιά και τη σαπίλα...
 
* * *
 
Ηταν δέκα μέρες πριν (22/1) όταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έπειτα από πρωτοβουλία των αρμόδιων παραγόντων του κλιμακίου των FIFA - UEFA, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι επιχειρηματίες που ελέγχουν τις τέσσερις ισχυρές ΠΑΕ: Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Το «παρών» έδωσαν επίσης η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και οι πρόεδροι της ΕΠΟ, Β. Γραμμένος, και της Super League, M. Λυσσάνδρου.
 
Η συνάντηση είχε διαφημιστεί ως θετικό βήμα, ενώ ακόμα και μετά την πραγματοποίησή της και παρά το κλίμα διαφωνιών και έντασης, από κυβέρνηση και FIFA - UEFA δεν έλειψε η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Η οποία επόμενη μέρα δεν άργησε να έρθει... Και μπορεί να ήταν διαφορετική από τις προσδοκίες κυβερνώντων και FIFA - UEFA, ωστόσο ήταν απολύτως στο ίδιο κλίμα με τα βρώμικα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο...


Η «φωτιά» της ΕΕΑ...
 
Η μάχη για τα πρωτεία μεταξύ των ισχυρών είναι αδυσώπητη
Eurokinissi
Η μάχη για τα πρωτεία μεταξύ των ισχυρών είναι αδυσώπητη
Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για αφαίρεση του πιστοποιητικού συμμετοχής και υποβιβασμό των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης για το αδίκημα της πολυ-ιδιοκτησίας ήταν η αφορμή για να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η σαπίλα. Σημειωτέον, η Επιτροπή ασχολήθηκε με το ζήτημα κατόπιν σχετικής καταγγελίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Το ήδη τεταμένο από το προηγούμενο διάστημα κλίμα μεταξύ των αντίπαλων συμφερόντων που εκφράζονται από τα δύο φαβορί του πρωταθλήματος οξύνθηκε ακόμη περισσότερο. Τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της ΕΕΑ ακολούθησε χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων, τόσο από τις δύο ΠΑΕ όσο και από άλλες, που πήραν θέση για το ζήτημα προβάλλοντας δικές τους επιδιώξεις. Στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι οργανωμένοι οπαδοί, έτσι που για άλλη μια φορά να μυρίζει μπαρούτι...

...και η εμπλοκή της κυβέρνησης
 
Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για επιβολή εξοντωτικών ποινών μόνο όταν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις. Ενα 24ωρο μετά, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ήρθε άρον άρον στη Βουλή τροπολογία για αλλαγή στις ποινές που σχετίζονται με αδικήματα που άπτονται της αρμοδιότητας της ΕΕΑ. Ετσι, η ποινή μετατράπηκε από υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών (3 έως 10) για συγκεκριμένα αδικήματα μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Το σκοτεινό παρασκήνιο είναι συνώνυμο του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών
Eurokinissi
Το σκοτεινό παρασκήνιο είναι συνώνυμο του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών
Παρά όμως την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το κόστος από την όξυνση της κόντρας συμφερόντων, να εκτονώσει το κλίμα και βέβαια να προστατέψει το «προϊόν» από τη μεγαλύτερη απαξίωση, τα πράγματα γι' αυτήν δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Η τροπολογία προκάλεσε νέες αντιδράσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ και σε γενικότερο επίπεδο η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Αθλητισμού προσωπικά βρέθηκαν στο στόχαστρο, με το ενδεχόμενο αναβολής του πρωταθλήματος να μοιάζει ορατό.

«Αυτοκάθαρση» και «ποδοσφαιρικό μνημόνιο»
 
Με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο να είναι ραγδαίες και τα πράγματα να δείχνουν ότι ξεφεύγουν κατά πολύ, η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Βουλή την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κινούμενος στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, απείλησε εκ νέου με αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη (ποδοσφαιρικό Grexit), καθώς και με απώλειες εσόδων για τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, ανακοίνωσε και τη νέα δομή της συνεργασίας με τις FIFA - UEFA, προαναγγέλλοντας τη σύναψη «μνημονίου συνεργασίας για την ανάταξη και βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου». Κάλεσε δε τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου να σεβαστούν τα νέα δεδομένα αλλά και να συμβάλουν και οι ίδιοι στην «αυτοκάθαρση» του ποδοσφαίρου...

Η πραγματική εικόνα
 
Φυσικά, ούτε τα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε είναι πρωτόγνωρα για την πραγματικότητα του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών, ούτε οι κινήσεις της κυβέρνησης για λύση αποτελούν κάποια καινοτομία. Αντίθετα, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πως όσο αποφεύγεται να χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος, δηλαδή η επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και η μετατροπή του σε προϊόν για τα κέρδη, το «έργο» θα επαναλαμβάνεται συνεχώς:

Οι πολύπλευρες κόντρες συμφερόντων όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα είναι και αδυσώπητες, μπροστά στους στόχους που διακυβεύονται και οι οποίοι άλλωστε δεν περιορίζονται στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης. Αλλωστε οι διάφορες κινήσεις για εξεύρεση λύσεων από την ίδια την κυβέρνηση και τους ποδοσφαιρικούς φορείς είναι ξεκάθαρο πως έχουν να κάνουν με την προστασία του «προϊόντος» από τα «κακώς κείμενα».

Νέα μέτρα σε παλιό μοτίβο
 
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και από τη Βουλή ο πρωθυπουργός απείλησε τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου με απώλεια εσόδων, μόλις πριν από λίγο καιρό ήταν η κυβέρνησή του που μείωσε τη φορολογία τους, πανηγυρίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα συμβάλει στην αναβάθμισή του. Οσο για τη σύναψη του μνημονίου συνεργασίας με τις FIFA - UEFA, που ανακοινώθηκε ως μέτρο - τομή, είναι τρία χρόνια τώρα που οι δύο οργανισμοί έχουν το ελληνικό ποδόσφαιρο υπό την επιτήρησή τους - κάτι που φυσικά δεν απέτρεψε την περαιτέρω σήψη ούτε την όξυνση της κόντρας συμφερόντων. Αλλωστε η καραμέλα της εξυγίανσης μέσω των διεθνών οργανισμών δεν πείθει κανέναν, με δεδομένα τα συχνά και τεράστια σκάνδαλα στις τάξεις των FIFA και UEFA.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για άλλες πολυδιαφημισμένες κινήσεις, όπως η εισαγωγή του VAR ή τα ντέρμπι με ξένους διαιτητές. Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου είχαν κινηθεί και τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η περίφημη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, η μείωση των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, οι διατάξεις για τις εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων κ.λπ.


Μπ. Τσ.
 
Ριζοσπάστης   Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου