Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Φορτώνουν στον λαό 12,8% περισσότερους φόρους!

 

ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Αποκαλυπτικά στοιχεία από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022

 

Στη Βουλή κατατίθεται αυτήν τη Δευτέρα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ενώ αναμένεται να παραμείνει ανοιχτός και για πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, ανάλογα με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, τόσο για το 2021 όσο και για το 2022. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, οι προβλέψεις στον κρατικό προϋπολογισμό για το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και για το 2022, που αλαφρώνουν απευθείας την εργοδοσία, φτάνουν στα 816 εκατ. ευρώ.

Αλλα 183 εκατ. εγγράφονται στον προϋπολογισμό ως δαπάνη για τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη και επιπλέον 169 εκατ. αφορούν επιδοτήσεις επιχειρήσεων για θέσεις εργασίας κ.ά. Η σχετική λίστα συμπληρώνεται από σειρά φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις - εξαγορές για την «πράσινη ανάπτυξη» κ.ο.κ.

Το κεφάλαιο όμως «έχει λαμβάνειν» και πολλά άλλα, όπως:

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι και 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται. Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση απέναντι στον λαό, καθώς οι συγχωνευμένες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν συμβολικό φόρο επί των κερδών τους μόλις 11%.
  • Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των λεγόμενων «πράσινων επιχειρήσεων» εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, φορολογικά κίνητρα για την αγορά «πράσινων» ομολόγων και μετοχών (όπως μειωμένος φόρος στα μερίσματα των επενδυτών κ.ά.)
Φοροκαταιγίδα χωρίς τέλος

Την ίδια ώρα, βέβαια, στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει όχι μόνο με τις συνέπειες όλων των παραπάνω, αλλά και με γενίκευση των χαρατσιών και της φοροληστείας. Με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,1% του ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί στο 0,5% το 2022, ενώ το 2023 προβλέπεται να μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, για να ενισχυθεί περαιτέρω σε 2,8% το 2024 και σε 3,7% το 2025. Εννοείται ότι για να συμβεί αυτή η «έκρηξη» δεν αρκεί η μεγέθυνση του ΑΕΠ, αλλά προϋποθέτει να την «χρηματοδοτήσει» ο λαός από την τσέπη του.

Παράλληλα, η συνολική μάζα των φόρων αναμένεται το 2022 στα 49,4 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. φέτος με αύξηση 8,5%. Μεταξύ άλλων, με βάση τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) αναμένεται να ενισχυθεί στα 11,4 δισ. (από 10,1 δισ. φέτος) με αύξηση 12,8%. Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο φόρος νομικών προσώπων (κάθε είδους επιχειρήσεις) αναμένεται μόλις στα 3,2 δισ.

Παραπέρα, από την επόμενη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με βάση τις νέες διογκωμένες αντικειμενικές τιμές. Οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 αναμένονται τον Νοέμβρη και τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την επόμενη χρονιά θα εκδοθούν τον Μάρτη του 2022. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια, π.χ. για φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά.

Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι εκτιμήσεις για την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των ομίλων. Για την περίοδο 2022 - 2025, ανέρχονται συνολικά σε 28,25 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσω του ΠΔΕ αναμένεται να δαπανηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 14,4 δισ. ευρώ, για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για το 2022, οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους υπολογίζονται σε περίπου 5,3 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτικές δαπάνες που χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από το ΠΔΕ αναμένεται να απογειωθούν από 9% στο 13% του ΑΕΠ για το 2022. Συνολικά, σε ορίζοντα 4ετίας και μόνο από το σκέλος του ΠΔΕ θα αποδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ποσά ύψους 42,65 δισ. ευρώ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου