Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Πριν καλά καλά «στεγνώσει το μελάνι» από τη Συμφωνία με τη Γαλλία

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Ετοιμάζει την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ


Φωτ. από την επέμβαση της Γαλλίας στο Σαχέλ
Φωτ. από την επέμβαση της Γαλλίας στο Σαχέλ
Πριν καλά καλά «στεγνώσει το μελάνι» στην υπογραφή της επικίνδυνης Ελληνογαλλικής Συμφωνίας που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ, που φλέγεται από την όξυνση των ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στα «Νέα», επιβεβαιώνοντας τη σημασία της εν λόγω ζώνης για τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους και με «προβιά» τα γνωστά προσχήματα που αξιοποιούνται για τις επεμβάσεις, τόνισε ότι «η περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής και η κατάσταση εκεί αποτελεί δυνητική απειλή αστάθειας για ζωτικά γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ, λόγω γειτνίασης με τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο».

Ξεπλένοντας εξάλλου τον γαλλικό και ευρύτερα τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, ισχυρίστηκε ότι «οι εκκολαπτόμενες εστίες αστάθειας με ομάδες τρομοκρατικών οργανώσεων και τζιχαντιστών που αναλαμβάνουν δράση στην περιοχή» δεν έχουν σχέση «με κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, αλλά με ένα ζοφερό μέλλον αστάθειας και απειλών ασφαλείας».

Στο φόντο αυτό και φτιάχνοντας κλίμα για την αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στην περιοχή, θύμισε ότι «η Γαλλία ηγείται της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στήριξης κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής απέναντι σε αυτή την απειλή, αναπόφευκτα και με στρατιωτικά μέσα». Οτι «συμμετέχουν ήδη 9 ευρωπαϊκές χώρες με μέσα και προσωπικό, ενώ έχουν δηλώσει πρόθεση συμμετοχής άλλες 13, ανάμεσα τους και η Ελλάδα».

Πρόσθεσε δε, κάνοντας καθαρά τα αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας με το Παρίσι, ότι «στο πλαίσιο της - ιδιαίτερα αναβαθμισμένης πλέον - συμμαχικής σχέσης με τη Γαλλία» «εκτιμούμε ότι και η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια επίτευξης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στην πράξη και όχι στα λόγια», με σύσταση και ανάληψη δράσης από τον λεγόμενο ευρωστρατό.

Αλλωστε, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη παρουσία με αποστολές και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με «καπέλο» ΕΕ. Χαρακτηριστικά, το Σάββατο η φρεγάτα «Κανάρης» κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μετά την αντικατάστασή της από τη φρεγάτα «Κουντουριώτης» στην επιχείρηση UNIFIL (απλώνεται στα ανοιχτά του Λιβάνου).

Την Κυριακή, μάλιστα, η «Κανάρης» εκτέλεσε συνεκπαίδευση με αιγυπτιακή φρεγάτα, με το ΓΕΕΘΑ να τονίζει ότι «η δραστηριότητα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο διεθνών δράσεων», συμβάλλοντας «στην προαγωγή της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία αναβαθμίζεται διαρκώς, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή».

Είχε προηγηθεί η τετραμερής αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία «Eunomia 2/2021», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας (Quadripartite Initiative - QUAD) Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7/10, με συμμετοχή από τη χώρα μας της φρεγάτας «Κουντουριώτης», ενός υποβρυχίου, μαχητικών «F-16» και άλλων αεροσκαφών.

Τέλος, από 4 έως 7 Οκτώβρη, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων των διαπιστευμένων ακολούθων Αμυνας (ΑΚΑΜ), 20 ακόλουθοι από 17 χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ζάμπια, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Καναδά, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία) πραγματοποίησαν ενημερωτικές επισκέψεις σε σχηματισμούς, μονάδες και εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δομών του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, που ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο τους δεσπόζει επί των διαύλων της Ανατολικής Μεσογείου και προς τη Μαύρη Θάλασσα. Επισκέφτηκαν το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), τον Ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής Κρήτης και την πιο πρόσφατη ΝΑΤΟική δομή που στήθηκε στην περιοχή, το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Το ΝΑΤΟ μελετά «επιλογές» για την εμπλοκή του στο Σαχέλ

Την ίδια ώρα, τις «επιλογές» του για την εμπλοκή του σε μια ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση μελετά και το ΝΑΤΟ, αυτήν τη φορά στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική, όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του γγ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο Αντ. Γκουτέρες αναφέρει πως το ΝΑΤΟ μελετά «το τρέχον διάστημα τις επιλογές του για να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στη "G5 Σαχέλ"», δηλαδή στη στρατιωτική δύναμη που έχει συγκροτηθεί από 5 χώρες του Σαχέλ (Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο) με πρωτοβουλία της Γαλλίας, στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Σημειώνει ότι η «υποστήριξη» αυτή θα μπορούσε να προσφερθεί «μέσω της υπηρεσίας υποστήριξης και ανεφοδιασμού» της λυκοσυμμαχίας, όπως και ότι «το NATO θα κάνει δική του αποτίμηση, που θα αποσαφηνίσει τη μελλοντική εμπλοκή του στην περιφέρεια του Σαχέλ».

Ο γγ του ΟΗΕ επιμένει επίσης ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί υπηρεσία του Οργανισμού για την υποστήριξη της «G5 Σαχέλ», χρηματοδοτούμενη με υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών - μελών, προοπτική που για την ώρα απορρίπτουν οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα ότι δεν πρέπει να μπλέκεται ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» με τις «ειρηνευτικές αποστολές» του ΟΗΕ.

Στην πραγματικότητα, γύρω από τον τρόπο εξέλιξης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Σαχέλ, περιοχή με μεγάλο ορυκτό πλούτο, δυνατότητες για σημαντικές εμπορικές οδούς, αναπτυσσόμενες αγορές κ.ο.κ., εκδηλώνονται ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, κυρίως μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, με τον Γκουτέρες να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ενώ όλοι οι συνομιλητές εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην κοινή δύναμη "G5 Σαχέλ" (...) δεν υπάρχει σύγκλιση θέσεων εντός της διεθνούς κοινότητας για το πώς μπορεί να υποστηριχτεί αυτή με τον καλύτερο τρόπο».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου