Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Υψηλές αποδόσεις


Ανοδο 87% (!) καταγράφουν τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών κατά το α' εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, πριν δηλαδή τη νέα κρίση και την επίδραση που άσκησε η πανδημία στην οικονομία. Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, το «θετικό αποτέλεσμα» για την πλειονότητα των ομίλων οφείλεται μεταξύ άλλων στη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22%, αλλά και στην άνοδο των τιμών, σε μια συγκυρία που οι επιχειρήσεις είχαν ήδη «στοκάρει» με χαμηλό κόστος. Να λοιπόν πού στηρίζονται οι «υψηλές αποδόσεις» της καπιταλιστικής κερδοφορίας: Στην ακρίβεια που μαστίζει τον εργατόκοσμο και στις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο παραπάνω «ευνοϊκό περιβάλλον» βέβαια προστίθενται και οι διάφοροι «επενδυτικοί νόμοι» και προφανώς οι αντεργατικές αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή των νόμων των τελευταίων ετών, όπως και το πρόσφατο έκτρωμα που απαλλάσσει την εργοδοσία από ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις και κυρίως τη «θωρακίζει» απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Ετσι, διασφαλίζεται μια «πολλά υποσχόμενη» ανάπτυξη, που όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά προϋποθέτει τα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση συνολικά της ζωής του λαού και των παιδιών του.

Χέρι χέρι

Από τη μια, ξέπλυμα των Συμφωνιών με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αποθέωση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Κι από την άλλη, αντικομμουνισμός «και των γονέων», με αναπαραγωγή της θεωρίας των «δύο άκρων» σε όλες τις εκδοχές (ιστορική, πολιτική, φιλοσοφική κ.λπ.). Αυτό είναι το «κοκτέιλ» που σερβίρουν τα αστικά επιτελεία, ενώ επίκειται την Πέμπτη η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις. Είναι μάλιστα αποκαλυπτικό ότι δύο εφημερίδες του ίδιου συγκροτήματος κυκλοφόρησαν το Σάββατο και την Κυριακή ...αλληλοσυμπληρούμενες: Η μία ανέλαβε ρόλο προπαγανδιστή των Συμφωνιών με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, διαφημίζοντας τα «πλεονεκτήματα» από τη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή, κατηγορώντας μάλιστα όποιον δεν συμφωνεί ότι αντιστρατεύεται το «εθνικό συμφέρον». Η άλλη έσπευσε να διασαφηνίσει όσα άφηνε στη φαντασία η πρώτη, καθώς όλοι σχεδόν οι αρθρογράφοι της είχαν κι από έναν αντικομμουνιστικό λόγο να πουν: Αλλος για το «σύστημα» που είναι «πολύ ανεκτικό» απέναντι στο ΚΚΕ, άλλος για την ανάγκη να προφυλαχθεί το αστικό πολιτικό σύστημα «κι από τα δυο άκρα, όχι μόνο από το ένα» και πάει λέγοντας. Τυχαίο; Σίγουρα όχι. Τα μεγάλα «οράματα» της αστικής τάξης, που σκάβουν τον λάκκο στον λαό, πάνε χέρι χέρι με την έξαρση του αντικομμουνισμού, ειδικά σε περιόδους όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, κάνοντας επιτακτική ανάγκη να δείξει επαγρύπνηση και εγρήγορση ο λαός.


Αμείλικτες

Στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής, η στήλη των ΝΕΩΝ που υπογράφει ο «Προσωπάρχης», δημοσίευσε ένα «κρύο» σχόλιο για την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή, γράφοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται «στον προηγούμενο αιώνα», επειδή επιμένει να υπενθυμίζει τις ευθύνες της Γαλλίας και των άλλων «συμμάχων» της ελληνικής αστικής τάξης, που για τα δικά τους συμφέροντα οδήγησαν τον λαό σε μεγάλα βάσανα και καταστροφές. Επικαλέστηκε γι' αυτό την αναφορά του Δ. Κουτσούμπα στη Μικρασιατική Καταστροφή. Σαν να μη διάβασε ούτε μια αράδα παραπάνω από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ, η στήλη επανήλθε χτες, με ειρωνείες (...τι αλλο να περιμένεις απο καβαλημένα καλάμια!) του τύπου «χαιρετίζω την πρόοδο του ΚΚΕ που άφησε το 1918 κι έχει ήδη προχωρήσει μέχρι το 1922».Ομως η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για την Ελληνογαλλική Συμφωνία είχε ιστορικές αναφορές για τον ρόλο της Γαλλίας απέναντι σε «συμμάχους» της όπως η Ελλάδα ή άλλες χώρες και για το 1921 - 1922, και για το 1924, και για το 1939 (επέμβαση των ναζί στην Τσεχία με σύμμαχο τη Γαλλία). Αλλά και για το 1985 («αγορά του αγώνα») και για το 1999, έως και το 2021 (Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Μάλι, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Τσαντ, Σομαλία, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Σαχέλ κ.ο.κ.). Η αντικειμενική δημοσιογραφία του «Προσωπάρχη» των ΝΕΩΝ, προκειμένου να ρίξει τη χολή του, σκόπιμα συσκοτίζει την αλήθεια. Αλλά τα ιστορικά γεγονότα και οι χρονολογίες είναι αμείλικτες και για τους Γάλλους φίλους της εφημερίδας...


Βρήκε τον ένοχο...

Κατά την προσφιλή του τακτική, ο υπουργός Εργασίας ενοχοποιεί τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ για τα «κακώς κείμενα» του Οργανισμού και για να τους φορτώσει την ευθύνη για τη μη έγκαιρη καταβολή 444 συντάξεων χηρείας, που αφορούν γυναίκες ναυτικών του ΝΑΤ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί με τέτοιο σκαιό τρόπο να κουκουλώσει τις ευθύνες, τις δικές της και όλων των προηγούμενων, για το μεγάλο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων. Το «μπάχαλο» όμως στον ΕΦΚΑ και η διαρκής υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους δεν έπεσαν από τον ουρανό. Πάνε χέρι χέρι με την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Είναι το αποτέλεσμα της δραματικής έλλειψης προσωπικού, αλλά και των προτεραιοτήτων που θέτει η κυβέρνηση στον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους, που πάει σαν τρένο όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σέρνεται όμως όταν είναι να «βγάλει» ακόμα κι αυτά τα λίγα ψίχουλα για τους συνταξιούχους. Πάνω σ' αυτό το έδαφος προωθείται τώρα η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, που θα επιβαρύνει κι άλλο τους ασφαλισμένους. Ακόμα και τώρα, μετά τις τόσες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, στα σκονισμένα ράφια παραμένουν 250.000 υποθέσεις εκκρεμών συντάξεων, κύριων και επικουρικών, χωρίς κανείς να αναρωτιέται πώς ζουν οι δικαιούχοι τους, στην καλύτερη περίπτωση με προκαταβολές και μπαλώματα, που τους καταδικάζουν σε χαμοζωή. Δεν πήρε λοιπόν ο πόνος την κυβέρνηση για τις εκκρεμείς συντάξεις. Αντίθετα, αξιοποιεί το πρόβλημα για το οποίο ευθύνεται, ώστε να πάει ένα βήμα πιο πέρα την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της Ασφάλισης.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου