Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα την Ελλάδα στους άκρως επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιβεβαίωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας την Παρασκευή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
Ο Γ. Μαρίνος κατά την πρωτολογία του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις δικές σας είναι αποφασισμένη να αποστείλει ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο πολεμικό σφαγείο στο Μάλι, στο Σαχέλ της Αφρικής για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα που πολεμούν εκεί για τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων. Στείλατε πυροβολαρχία "Patriot" στη Σαουδική Αραβία για να καλύψετε το κενό της απόσυρσης των αμερικανικών πυραύλων προς τον Ινδο-ειρηνικό. Η κυβέρνηση κρύβει ότι οι πύραυλοι "Πάτριοτ" είναι ενταγμένοι στα επιθετικά σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών κατά του Ιράν και εμπλέκει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Υπογράφηκε η ελληνογαλλική και η ελληνοαμερικανική συμφωνία αορίστου διαρκείας για τις βάσεις και κρύβετε ότι και οι δύο συμφωνίες είναι επιθετικές, κρίκος στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η πολιτική σας, όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ μετέτρεψε τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, τη στοχοποιεί όπως δείχνουν οι δηλώσεις της Ρωσίας και του Ιράν, βάζει σε μεγάλους κινδύνους τον λαό μας.
Με τη λεγόμενη εφαρμοστική διευθέτηση, πριν έρθει καν η Συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή, βιάζεστε να παραδώσετε τις στρατιωτικές μονάδες στους Αμερικανούς για την υλοποίηση του σχεδίου περικύκλωσης της Ρωσίας. Η πολιτική σας είναι άκρως επικίνδυνη.
Ο ισχυρισμός ότι με τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς θα αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα έχει διαψευστεί επανειλημμένα. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει για χρόνια αμερικανικές βάσεις, παίρνει μέρος σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οξύνονται. Οι τουρκικές διεκδικήσεις κλιμακώνονται.
Ρωτάμε, λοιπόν, τι δουλειά έχουν οι ελληνικές ΕΔ στον Περσικό Κόλπο στην Αφρική; Τι σχέση έχουν οι αποστολές στο εξωτερικό με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο γεγονός ότι η πολιτική της εμπλοκής και οι αμερικανικές βάσεις έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και βάζουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους;».
«Αποστολές κάποιων δεκάδων ή εκατοντάδων στρατιωτών»
Στην απάντησή του ο υπουργός Άμυνας έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει αποστολή στο Σαχέλ, αυξάνοντας όπως σημείωσε τη συμμετοχή που είχε αποφασιστεί το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ενημερωτικά, ο Στρατός Ξηράς σε εκτέλεση συνεδρίασης ΚΥΣΕΑ από το 2015 και σύμφωνα με σχετικές εντολές που είχαν δοθεί τότε από το ΓΕΕΘΑ συμμετέχει στην περιοχή αυτή της Δυτικής Αφρικής στο πλαίσιο της επιχείρησης "EU Training Mission in Mali''. Αν αυξήσουμε αυτή τη συμμετοχή με λίγους, όχι μεγάλη δύναμη στρατιωτική, είναι προφανές ότι η εθνική συνεισφορά της χώρας σε αυτή την επιχείρηση έχει ως αποτέλεσμα και πολιτικά οφέλη, καθώς ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τη Γαλλία», ενώ επανέλαβε ότι «δώδεκα χώρες συμμετέχουν με προσωπικό στο Μάλι, όχι χιλιάδες στρατιώτες, αλλά αποστολές κάποιων δεκάδων ή εκατοντάδων στρατιωτών». Άλλωστε όπως ανέφερε «ως αξιόπιστος σύμμαχος έχει δικαιώματα, αλλά έχεις και υποχρεώσεις»...
Υπεραμύνθηκε της αποστολής «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας -για να δείξει και ποιο είναι το διακύβευμα- πως «γνωρίζετε ότι τις προάλλες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία, συναντήθηκε με την εκεί πολιτική ηγεσία και συζήτησε με μεγάλο βαθμό επιτυχίας την προοπτική επενδύσεων από τη χώρα αυτή στη χώρα μας».
Όλα αυτά ο υπουργός Άμυνας τα χαρακτήρισε με θράσος ως «ανάδειξη της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας», προσθέτοντας πως «η διάθεση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις, κατά τις Ένοπλες Δυνάμεις τις ίδιες, θα τους προσδώσει σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία και κύρος»!
Αντίθετη με τα συμφέροντα του λαού αυτή η πολιτική
Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο υπουργός, ο Γιώργος Μαρίνος επισήμανε ότι «τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει πολλές φορές, τεκμηριώνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά επιχειρείται να εκπληρώσει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και έχει μετατραπεί με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων σε ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων κατά άλλων λαών. Και αυτό υπηρετούν οι αποστολές ελληνικών ΕΔ στο εξωτερικό».
Για την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «εμείς το έχουμε χαρακτηρίσει -και θα επιμείνουμε- έγκλημα εκ προμελέτης. Μιλάμε για σφαγείο. Ο γαλλικός στρατός έχει δεκάδες νεκρούς για τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων, για τα συμφέροντα της "TOTAL", της "VALOR", της "AREVA" και άλλων στον ανταγωνισμό με την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Είναι απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί που έχουν καταγραφεί, ότι ανεξάρτητα τους κινδύνους, ακόμα και ανθρώπινες απώλειες, θα αποκτηθεί πολεμική πείρα. Το θεωρούμε άκρως επικίνδυνο και απαράδεκτο. Οι δικαιολογίες ότι συμμετέχουν και άλλα κράτη είναι σαθρές και δεν νομιμοποιείται η δική σας απόφαση, επειδή πήγανε οι Βέλγοι, οι Εσθονοί και οι άλλοι που καταγράψατε. Υπηρετούν μεγάλα συμφέροντα, που είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και το ΚΚΕ αυτό το αντιμετωπίζει ως καθοριστικό κριτήριο».
Για την αποστολή «Patriot» που αποστέλλει η κυβέρνηση στη Σ. Αραβία, ο Γ. Μαρίνος σημείωσε πως «το επαναλαμβάνουμε, δεν έχουν καμία δουλειά εκτός συνόρων. Προχτές η Σαουδική Αραβία ξαναβομβάρδισε την περιοχή της Υεμένης, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες.
Οι πύραυλοι "Patriot" είναι ενταγμένοι σε γενικότερο επιθετικό σχεδιασμό των Αμερικανών που στρέφεται ενάντια στο Ιράν. Αυτό είναι αποδεδειγμένο. Οι συμφωνίες που υπογράψατε με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ υπηρετούν επιθετικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ενταγμένους στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα. Δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας. Και λέμε, μην καμαρώνετε για τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Τα ίδια έλεγε και ο Πομπέο το 2019 και ήρθε η σοβαρή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2020».
«Η αμερικανοΝΑΤΟική πλευρά σας κολακεύει -πρόσθεσε- και την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει την Τουρκία ως πολύτιμο σύμμαχο. Τη θέλει ισχυρή και παζαρεύει για να την αποσπάσει από τη ρωσική επιρροή. Και στο παζάρι αυτό τίθενται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία του 1990 εκδηλώθηκε το casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, η κρίση στα Ίμια. Αυτά τα χρόνια περισσεύει η αμφισβήτηση των συνόρων, η κυριαρχία των νησιών. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει NATOικές βάσεις, βρετανικές και άλλες και η κατοχή συνεχίζεται για 47 χρόνια στο Νησί. Και η Κύπρος οδηγείται σε διχοτόμηση. Η βάση της Σούδας παίζει βασικό ρόλο στους ΝΑΤΟικούς πολέμους. Η Αλεξανδρούπολη πρωταγωνιστεί στην περικύκλωση της Ρωσίας».
«Σας λέμε -συνέχισε ο Γ. Μαρίνος- ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόσο θα οξύνονται τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί τροφοδοτούνται από τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τη θέση σήμερα που κατέχει και διεκδικεί η αστική τάξη της Ελλάδας. Θα πληθαίνουν οι απειλές και θα στρώνεται το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς -που είναι μεγάλο κεφάλαιο- για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Κατέληξε λέγοντας πως «ο λαός με τους αγώνες του απαιτεί ακύρωση των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών, κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων, μη αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρικής, επιστροφή της πυροβολαρχίας "Patriot" από τη Σαουδική Αραβία, μέτωπο ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμετοχή της χώρας μας.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, μέχρι να γίνει ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του, έξω από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλους λαούς, γιατί ακριβώς αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργαζομένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου