«Εσπασε» για έκτη συνεχή χρονιά το 2020 και σε συνθήκες συρρίκνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας
Τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για τη Διεθνή Ειρήνη (SIPRI) αντανακλούν το επικίνδυνο φούντωμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε κάθε γωνιά του χάρτη, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την αγιάτρευτη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, με τη νέα αύξηση στις ήδη τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, την ίδια ώρα που σε συνθήκες πανδημίας τα δημόσια συστήματα Υγείας «γονατίζουν» από τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και τα εισοδήματα των λαών σε όλο τον κόσμο.
«Οι γίγαντες της βιομηχανίας θωρακίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη διαρκή κρατική ζήτηση για στρατιωτικά προϊόντα και υπηρεσίες», αναφέρει η Αλ. Μαρκστάινερ, ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Οπλων του SIPRI, και συμπληρώνει: «Σε μεγάλο μέρος του κόσμου, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και ορισμένες κυβερνήσεις επιτάχυναν ακόμη και τις πληρωμές στη βιομηχανία όπλων προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης της Covid-19»!
Το άθροισμα των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 1,3%, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία συρρικνωνόταν πάνω από 3%.
Ο κύκλος εργασιών των 100 μεγαλύτερων ομίλων στον τομέα των εξοπλισμών έφτασε το 2020 στα 531 δισ. δολάρια (470 δισ. ευρώ). Ο τζίρος αυτός βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από το 2015 (το πρώτο έτος που συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από κινεζικές επιχειρήσεις) και αθροιστικά η άνοδος έχει φτάσει στο 17%.
Στα στοιχεία δεν θα μπορούσε να μην καθρεφτίζεται και ο σφοδρός ανταγωνισμός των ΗΠΑ, που προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, μπροστά στη ραγδαία άνοδο της Κίνας.
Οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κατάταξη. Από τις 100 κορυφαίες, οι περισσότερες είναι στις ΗΠΑ. Συνολικά οι πωλήσεις όπλων των 41 αμερικανικών εταιρειών ανήλθαν σε 285 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε σύγκριση με το 2019.
Από το 2018, οι 5 κορυφαίες σε τζίρο πολεμικές βιομηχανίες του κόσμου εδρεύουν στις ΗΠΑ. Ετσι, και το 2020, πέντε αμερικανικοί κολοσσοί μονοπωλούν για άλλη μια φορά τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης: Η «Lockheed Martin» (μαχητικά αεροσκάφη «F-35», πύραυλοι κ.λπ.) εδραιώθηκε στην πρώτη θέση, με πωλήσεις 58,2 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη «Raytheon», την «Boeing», τη «Northrop Grumman» και την «General Dynamics».
Η βρετανική «BAE Systems» βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων (6η), ακολουθούμενη από την ευρωπαϊκή πολυεθνική «Airbus» (11η).
Οι κινεζικές «Norinco» (7η), AVIC (8η) και CETC (9η) και η αμερικανική «L3 Harris» (10η) συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Οι 41 αμερικανικές επιχειρήσεις της κορυφαίας εκατοντάδας είχαν το 2020 μερίδιο αγοράς 54%.
Πίσω τους, οι κινεζικοί όμιλοι αντιπροσώπευαν το 13% των συνολικών πωλήσεων. Οι συνολικές πωλήσεις όπλων των 5 κινεζικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στο top 100 ανήλθαν σε περίπου 66,8 δισ. δολάρια το 2020, αύξηση κατά 1,5% σε σχέση με το 2019.
Ακολουθούν στην τρίτη θέση οι όμιλοι της Βρετανίας, ενώ μαζί 26 ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν το 21% των συνολικών πωλήσεων.
Οι ρωσικές εταιρείες εξασφάλισαν το 5%, με 9 εταιρείες να περιλαμβάνονται στο top 100.
Στο μεταξύ, την αμερικανική βιομηχανία όπλων διέρχεται ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Για να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια προϊόντων τους και έτσι να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν υποβάλλουν προσφορές για νέα συμβόλαια, πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπλων προχωρούν σε συγχωνεύσεις, ιδιαίτερα σε «πολλά υποσχόμενους» τομείς νέων τεχνολογιών.
«Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στον διαστημικό τομέα», σημειώνει η Αλ. Μαρκστάινερ. Για παράδειγμα, «η "Northrop Grumman" και η KBR είναι μεταξύ πολλών εταιρειών που έχουν αποκτήσει εταιρείες υψηλής αξίας οι οποίες ειδικεύονται στη διαστημική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια», καθώς το Διάστημα εξελίσσεται σε νέο πεδίο ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και ενδεχόμενων μελλοντικών στρατιωτικών συγκρούσεων.
«Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές εταιρείες όπλων έχουν επωφεληθεί από τα προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας» και επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για μη στρατιωτικούς σκοπούς, αναφέρει η Ναν Τιαν, ανώτερη ερευνήτρια του SIPRI. Οι κινεζικοί όμιλοι «έχουν γίνει από τους πιο προηγμένους παραγωγούς στρατιωτικής τεχνολογίας στον κόσμο».
Η «Norinco», για παράδειγμα, συμμετείχε στην ανάπτυξη του δορυφορικού συστήματος στρατιωτικής - πολιτικής πλοήγησης BeiDou και εμβάθυνε τη συμμετοχή της σε αναδυόμενες τεχνολογίες.
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές του SIPRI, ο καθορισμός των παραπάνω μεγεθών και των προεκτάσεών τους γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκος, καθώς η τεχνολογία της πληροφορικής δύσκολα πλέον διαχωρίζεται από την τεχνογνωσία της αμυντικής βιομηχανίας. Ειδικά στις ΗΠΑ κορυφαίες επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ, όπως η «Google», η «Microsoft» και η «Oracle», επιχειρούν να διεισδύσουν στην αμυντική βιομηχανία, ενώ αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου