Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, οι βαριές βιομηχανίες αύξησαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3,2% τον Νοέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο μετακυλίεται στον καταναλωτή. Από την άλλη, τα λαϊκά νοικοκυριά δεν σταματούν να «σφίγγουν το ζωνάρι», κόβοντας από παντού για να πληρώσουν τους τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με έρευνα για το τελευταίο εξάμηνο του 2021, τα νοικοκυριά καταβάλλουν το 30% (από 25% πέρσι τον Δεκέμβρη) του εισοδήματός τους για λογαριασμούς, ενώ στην κατανάλωση δαπανάται το 26%, έναντι 31% πέρυσι τον Δεκέμβρη. Είναι φανερό δηλαδή ότι τον λογαριασμό της ακριβότερης Ενέργειας τον πληρώνει ούτως ή άλλως ο λαός.
Οποιος πάλι τρέφει την ελπίδα ότι όλα αυτά είναι παροδικά, μέχρι να «εξομαλυνθεί» η αγορά, δεν έχει παρά να διαβάσει τη γνώμη ενός μεγαλοπαράγοντα της ελληνικής οικονομίας, την οποία δημοσιεύει το περιοδικό «Forbes». Εκεί ο επικεφαλής του ομίλου «Μυτιληναίος», που δραστηριοποιείται τόσο στη μεταλλουργία όσο και στην παραγωγή Ενέργειας, σημειώνει κυνικά ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ενεργειακή μετάβαση» χωρίς η «κοινή γνώμη» να γνωρίζει «ότι θα κοστίσει ένα πακτωλό χρημάτων - τρισεκατομμύρια». Προσθέτει ότι «η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν» και ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της "πράσινης" μετάβασης, αλλά για να ζήσει κανείς τη μετάβαση θα πρέπει στο μεταξύ να μην πεθάνει από το κρύο». Οχι πως τους έπιασε ο πόνος για τον λαό, που και πληρώνει και κρυώνει, αλλά μια ανησυχία για τις επιπτώσεις από τα αδιέξοδα που αναπαράγει ο σχεδιασμός τους την έχουν...
Με περίσσιο θράσος, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως πρωτοχρονιάτικα «δώρα» προς τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, την πενιχρή αύξηση του κατώτερου μισθού και το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», που τίθενται σε ισχύ από 1/1/2022. Σε ό,τι αφορά το νέο επικουρικό, οι εισφορές των ασφαλισμένων και κατ' επέκταση οι μελλοντικές τους συντάξεις μπαίνουν στον τζόγο και γίνονται έρμαια των αγορών και των χρηματιστηριακών παιγνίων. Οι δε «εγγυήσεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια, την ώρα που στην αγορά θα ρεύσει «ζεστό» χρήμα για να τονωθεί η καπιταλιστική οικονομία. Το ομολογούν ακόμα και τα κυβερνητικά στελέχη, που με αδημονία περιμένουν την «ένεση επενδύσεων» με «μαξιλάρι» τις εισφορές των ασφαλισμένων. Δίπλα σ' αυτά, το χρηματοδοτικό κενό των 75 δισ. ευρώ που προκαλεί η δημιουργία του νέου Ταμείου είναι η έμμεση αναγγελία νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και φορολογικών βαρών στα λαϊκά στρώματα. Σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, αρκεί να θυμίσουμε ότι τη διετία 2020 - 2021 η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ οι επικείμενες «αυξήσεις» με βάση τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (2% τον Γενάρη και περίπου 3% από τα μέσα του έτους) έχουν ήδη γίνει «ατμός» από τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό των τελευταίων μηνών. Το «πρώτο ένσημο», τέλος, είναι 100 ευρώ παραπάνω (50 για τη μερική απασχόληση) στον κατάπτυστο κατώτερο μισθό για όσους δουλεύουν για πρώτη φορά, κι αυτό για έξι μόλις μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσό δίνεται και στην εργοδοσία, ως «επιδότηση του εργατικού κόστους». Υποτίθεται ότι με τέτοιο ...πουρμπουάρ, οι νέοι εργαζόμενοι θα δουν με άλλο μάτι την εργασιακή ζούγκλα και το ξεκίνημα μια νέας ζωής. Με τέτοιους πρωτοχρονιάτικους ...μποναμάδες, τύφλα να 'χει ο Αϊ - Βασίλης δηλαδή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου