Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Στο προσκήνιο η παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

 

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ενώ η Ρωσία προωθεί τη δική της στρατιωτική συμμαχία ως «αντίβαρο» στη γεωπολιτική επιρροή του ΝΑΤΟ

 

 

Με στόχο οι νέες παραδόσεις βαρέων όπλων και όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο από ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ να αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο - όπου μέχρι στιγμής η Ουκρανία καταγράφει σημαντικές εδαφικές απώλειες - η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο φθοράς, με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις και επιδιώξεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ευρωατλαντικού μπλοκ για μακρόχρονη και οξυμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με έμφαση στο «τόξο» από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα, εντείνονται οι επαφές για παραπέρα ενίσχυση και μόνιμη παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη να αναμένεται να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Αυτό ήταν και το βασικό θέμα κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, την περασμένη βδομάδα στο Βίλνιους, όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους της Λετονίας, Εγκ. Λέβιτς, και της Λιθουανίας, Γκ. Ναουσέντα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική, αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών και προσθέτοντας αεροπορικά και θαλάσσια αμυντικά μέσα, «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».

Ο Σολτς δήλωσε την ετοιμότητα της Γερμανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της αποστολή στη Λιθουανία και να την αναπτύξει «σε μια ισχυρή ταξιαρχία μάχης». Το Βερολίνο απέστειλε εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στη Λιθουανία αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή και έχει αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιώτες εκεί στο πλαίσιο μονάδας μάχης του NATO, υπό γερμανική ηγεσία.

Η πολυεθνική μονάδα του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ενισχύθηκε με επιπλέον στρατεύματα από τη Γερμανία και τη Νορβηγία ήδη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ΝΑΤΟικών στρατιωτών σε 1.600 από 1.200.

«Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περισσότερα στρατεύματα προσφέροντάς τους κάθε απαραίτητη στήριξη και υποδομές», τόνισε ο Ναουσέντα.

Την ίδια ώρα ΝΑΤΟ και Ρωσία διεξάγουν ταυτόχρονες ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Στη Βαλτική 60 πλοία του ρωσικού στόλου και 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχουν στις ασκήσεις σε θάλασσα και ξηρά, στα κέντρα εκπαίδευσης του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ. Ταυτόχρονα διεξάγονται μεγάλης κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Βαλτικής, οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Baltops 2022» (Baltic Operations) το διάστημα 5 - 16 Ιούνη σε παράκτια πεδία εκπαίδευσης σε Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής.

Η θάλασσα της Βαλτικής έχει υψηλή στρατηγική σημασία και με τη δρομολογούμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επιχειρείται η μετατροπή της σε «ΝΑΤΟική λίμνη». Αναδεικνύοντας τη σημασία της περιοχής ο Αμερικανός στρατηγός Μ. Μίλεϊ μετέβη το περασμένο Σάββατο στη Στοκχόλμη με το ελικοπτεροφόρο «USS Kearsarge», το οποίο προορίζεται για αποβατικές επιχειρήσεις σε εχθρικές ακτές.

Αλλά και στη Λευκορωσία, που έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της, ξεκίνησε μια σειρά ασκήσεων «μετάβασης από την ειρήνη στον πόλεμο»...

Ρωσία: Προωθεί τη δική της στρατιωτική «συμμαχία» απέναντι στο ΝΑΤΟ

Την πρόθεση της Ρωσίας να ισχυροποιήσει τη συνοχή στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ) ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, καθώς η ρωσική αστική τάξη προχωράει σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης σε εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, εδραιώνοντας τη θέση των ρωσικών μονοπωλίων στη διαπάλη για ενεργειακό πλούτο, δρόμους μεταφοράς, μερίδια αγορών.

Στον ΟΣΣΑ, όπου συμμετέχουν επίσης Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, εκφράζονται ωστόσο συχνά αντιθέσεις ως προς τη στάση απέναντι σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η Ρωσία θέτει επιτακτικά το ζήτημα των κοινών αποφάσεων και της υλοποίησής τους, τη δημιουργία δηλαδή μιας «συμμαχίας» πιο «σφιχτής» και ξεκάθαρα απέναντι στις ευρωατλαντικές δυνάμεις.

Οπως τόνισε ο Λαβρόφ, η στρατιωτική συμμαχία, στην οποία η Μόσχα έχει ηγετικό ρόλο, θα πρέπει να είναι «παράγοντας εξισορρόπησης στην ευρωατλαντική περιοχή».

«Ενας έντονος διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων Συνόδου Κορυφής του ΟΣΣΑ για την εξασφάλιση αδιαίρετης ασφάλειας» και πρόκειται για «θεμελιώδες ζήτημα».

«Εκτός από τη δέσμευση να μην ενισχύουμε την ασφάλεια κανενός σε βάρος των άλλων, όλοι (σ.σ. οι σύμμαχοι στον ΟΣΣΑ) έχουν αναλάβει τη δέσμευση να εμποδίσουν οποιαδήποτε οργάνωση - στην προκειμένη περίπτωση, το ΝΑΤΟ - να διεκδικήσει έναν εξαιρετικό ρόλο σε γεγονότα και διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Θα πιέσουμε για αυτές τις απαντήσεις. Δεν μπορεί κανείς απλά να υποσχεθεί κάτι, να υπογράψει κάτι και να κάνει ό,τι θέλει, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Γι' αυτό ο ΟΣΣΑ πρέπει να γίνει ένας παράγοντας που διασφαλίζει την ισορροπία στην ευρωατλαντική περιοχή», ανέφερε.

Ολα αυτά τα σχέδια, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχους σχεδιασμούς δυτικών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων στις ίδιες κρίσιμες περιοχές, κάτι που παραδέχθηκε ο Λαβρόφ, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ΟΣΣΑ δεν αρέσει στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, το Κιργιστάν «σκοπεύει να εμβαθύνει τους συμμαχικούς του δεσμούς και τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Σ. Ζαπάροφ, στο πλαίσιο της 9ης Διαπεριφερειακής Διάσκεψης Ρωσίας - Κιργιστάν που διεξάγεται στη Ρωσία.

Κλιμακώνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στη Μολδαβία

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις και οι διεργασίες στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία (αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας με ρωσική στήριξη) επιβεβαιώνουν την όξυνση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρώην Πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκ. Ντόντον, από το Κόμμα των Σοσιαλιστών, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό μετά από έρευνες και κατηγορίες για «διαφθορά» και «προδοσία», ισχυρίζεται πως προετοιμάζεται σχέδιο η Μολδαβία να ενοποιηθεί με τη Ρουμανία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παρασυρθεί η Μολδαβία σε έναν «αιματηρό περιφερειακό πόλεμο».

«Η στρατιωτική και πολιτική προσάρτηση της χώρας μας στη Ρουμανία είναι στα σκαριά, με αποποίηση της ουδετερότητας. Προκειμένου να τεθούν οι βάσεις γι' αυτήν την τεχνική ενοποίηση, η Μολδαβία έπρεπε να αποδείξει την αδυναμία της να εγγυηθεί μόνη της την οικονομική, ενεργειακή και εδαφική ασφάλεια», είπε ο Ντόντον, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση και τις ΗΠΑ πως βρίσκονται πίσω από την σε βάρος του έρευνα.

Η Μολδαβία αποφάσισε να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία προωθούν σχέδιο εξοπλισμού της χώρας με ΝΑΤΟικού τύπου όπλα, «επιταχύνοντας την κρίση», είπε ο πρώην Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, «και οι ξένοι αφέντες της ακολουθούν το ουκρανικό σενάριο, υποκινώντας μια σκόπιμη αποσταθεροποίηση της κατάστασης» και η Δύση «θέλει να χρησιμοποιήσει τους Μολδαβούς ως τροφή των κανονιών στη γεωπολιτική μάχη που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στην περιοχή».

«Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι εξοπλιστικές εξελίξεις και η αντιρωσική υστερία οργανώνονται επίτηδες για να δικαιολογήσουν την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Μολδαβίας», επισήμανε ο Ντόντον και προέτρεψε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πραγματοποιήσουν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Την ώρα που διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα παρεμβαίνουν στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, ένα άγνωστο drone έριξε τη Δευτέρα «δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, πιθανώς χειροβομβίδες RGD-5, στον χώρο στάθμευσης οχημάτων» των «ειρηνευτικών» δυνάμεων που σταθμεύουν στον φιλορωσικό θύλακα (ρωσικές και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις).

Πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και η μάχη για το μέλλον του Ντονμπάς

Σε αυτό το φόντο συνεχίζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να δηλώνουν ότι θα στηρίζουν το Κίεβο όσο χρειαστεί με στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια.

Μετά τις ΗΠΑ, και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς («MLRS»), καθώς οι μάχες που μαίνονται στον Ντονμπάς απαιτούν μεγαλύτερης ακρίβειας και εμβέλειας πυραύλους.

Οι ΗΠΑ, που ανήγγειλαν την αποστολή 4 συστημάτων πυροβολικού υψηλής ακρίβειας «HIMARS» στην Ουκρανία, με βεληνεκές στα 80 χλμ., σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν τους χειριστές και συντηρητές τους για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά, είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μ. Μίλεϊ.

Επικρίσεις έκαναν λόγο για περιορισμένο αριθμό «HIMARS» και «MLRS» που θα σταλεί, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περισσότερες και ισχυρότερες», σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο «Politico» ότι «αυτό που μας λείπει είναι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Χρειαζόμαστε πυροβόλα όπλα». Πρόσθεσε δε ότι ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία είχαν στείλει κάτι παραπάνω από 100 οβίδες, η Ουκρανία χρειαζόταν άλλες 700 για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Και ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας δήλωσε δυσαρεστημένος με τον «ρυθμό και την ποσότητα» των όπλων που φτάνουν στην Ουκρανία.

Η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ είναι «πιθανώς μια από τις πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου» και «το μέλλον του Ντονμπάς κρίνεται εκεί», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν από την πόλη και τα ρωσικά και φιλορωσικά στρατεύματα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ «σε 2 - 3 ημέρες», μόλις θα έχουν στη διάθεσή τους τα δυτικά συστήματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.

Πολωνία: Μεγάλο συμβόλαιο πώλησης όπλων στο Κίεβο

Η Πολωνία υπέγραψε συμβόλαιο αξίας περίπου 650 εκατ. δολαρίων για την πώληση αυτοκινούμενων πυροβόλων «AHS Krab» στο Κίεβο, «ένα από τα μεγαλύτερα αμυντικά συμβόλαια εξαγωγών τα τελευταία 30 χρόνια - αν όχι το μεγαλύτερο», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι.

Η Ουκρανία λαμβάνει κεφάλαια για την αγορά αυτών των όπλων εν μέρει από την ΕΕ και εν μέρει από τον δικό της προϋπολογισμό.

Αυτά τα όπλα θα είναι «πολύ σημαντικά» στο πεδίο στην ανατολική Ουκρανία, καθώς το πυροβολικό παίζει βασικό ρόλο στον πόλεμο, τόνισε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας.

Η δε Ισπανία είναι έτοιμη να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης «Leopard» στην Ουκρανία - κάνοντας ένα ακόμα άλμα στη στρατιωτική της στήριξη στο Κίεβο - γράφει η «El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η ισπανική εφημερίδα προσθέτει ότι η Μαδρίτη αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού για τα παραπάνω οπλικά συστήματα. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αρχικά στη Λετονία, όπου ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει μια ομάδα 500 στρατιωτών με 6 άρματα μάχης «Leopard 2E», στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Σε δεύτερη φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών στα τανκς θα γίνεται σε ισπανικό έδαφος.

Η Νορβηγία θα αποστείλει 22 αυτοκινούμενα αεροσκάφη «M109», καθώς και εξοπλισμό, ανταλλακτικά και πυρομαχικά για όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Η Ρωσία από την πλευρά της «προειδοποιεί» ότι θα απαντήσει στην παράδοση τέτοιων οπλικών συστημάτων στο Κίεβο πλήττοντας στόχους που δεν έχει χτυπήσει μέχρι στιγμής (κυβερνητικά κτίρια, υποδομές στο Κίεβο κ.λπ), αλλά και ότι θα μεταφέρει τη γραμμή του μετώπου όλο και πιο δυτικά. Οσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που θα προμηθευτεί η Ουκρανία «τόσο πιο μακριά θα απομακρύνουμε από την επικράτειά μας τη γραμμή» του μετώπου, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, άμεση θα είναι η απάντηση της Μόσχας σε περίπτωση που τα νέα πυραυλικά συστήματα πλήξουν ρωσικό έδαφος.

Συνεχίζονται οι «μπηχτές» για τους όρους τερματισμού του πολέμου

Την ώρα που η Ουκρανία δηλώνει πως θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στο πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση «και τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε από ενισχυμένη θέση έναν νέο γύρο συνομιλιών», μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα διαφαίνονται όλο και πιο έντονα οι αντιθέσεις για το μάκρος και την έκβαση του πολέμου, με βάση τα διαφορετικά συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, υπονοώντας πως η Ρωσία θα πρέπει να έχει ορισμένα «κέρδη», «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».

«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της», σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Με φόντο τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου και άλλα αντικρουόμενα συμφέροντα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον, δήλωσε ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν πρέπει να «πιεστεί» να αποδεχθεί μια κακή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα «δείχνει ότι η αδικαιολόγητη επιθετικότητα του Πούτιν έχει αποδώσει».

Το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί λαμβάνοντας «οδηγίες της αγγλοσαξονικής ηγεσίας του δυτικού κόσμου», έχει σχολιάσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Κριτική στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες με τον Ρώσο Πρόεδρο άσκησε ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, λέγοντας πως οι συνομιλίες το μόνο που κάνουν είναι να νομιμοποιούν έναν παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία. «Μίλαγε κανείς έτσι με τον Αδόλφο Χίτλερ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου; Ελεγε κανείς ότι ο Χίτλερ πρέπει να περισώσει την αξιοπρέπειά του;», είπε χαρακτηριστικά.

Η «ευρωπαϊκή ενότητα» σχετικά με την απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύεται δύσκολο να διατηρηθεί ενόψει των επιπτώσεων του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, παραδέχτηκε η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας. Επέκρινε επίσης τον Μακρόν για προσπάθεια να παράσχει στον Πούτιν μια διπλωματική διέξοδο από τη σύγκρουση, λέγοντας πως το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να δώσει στον Ρώσο ηγέτη την πεποίθηση ότι δεν θα απομονωθεί ούτε θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.


Ε. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου