Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

ΓΡΑΜΜΟΣ Εργασίες καθαρισμού για την ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ (ΦΩΤΟ)


 

Μια ομάδα δεκάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στον Γράμμο, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ που βρίσκεται στο Λιανοτόπι.

Οικοδόμοι, χωροτάκτες και άλλοι, από την Αθήνα, τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, εφοδιασμένοι με ενθουσιασμό, μεράκι και... αδιάβροχα δουλεύουν από σήμερα το πρωί στα κτίσματα που έχουν εντοπιστεί σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, καθαρίζοντας τον χώρο και συνεχίζοντας την τοπογραφική του αποτύπωση.

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του Νοσοκομείου, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορέσουν να αντικρίσουν από κοντά το σημείο όπου λάμβανε χώρα «το θαύμα και το παράδοξο του Γράμμου και του Βίτσι», δηλαδή το μεγαλειώδες έργο των μαχητών του Υγειονομικού του ΔΣΕ, που κατάφεραν «να δίνουν ζωή νικώντας τον θάνατο» όπως αναφέρει και η τιμητική πλάκα στο σημείο, πετυχαίνοντας πρωτόγνωρα χαμηλά ποσοστά θνητότητας στα χειρουργεία.

Η αντάρτικη νοσοκομειούπολη του Γράμμου, της οποίας έχουν βρεθεί 25 πετρόκτιστα κτίσματα ολοκληρώθηκε τον Μάη του 1948 υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Σουμελίδη, με δυνατότητα να περιθάλψει έως και 1.200 τραυματίες.

Καθώς οι σύντροφοι «ξηλώνουν το αποτύπωμα του χρόνου» από τις βάσεις των κτισμάτων στο σύμπλεγμα του Νοσοκομείου, εντοπίζονται συνεχώς νέα ευρήματα, κυρίως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κάλυκες και υγειονομικό υλικό των μαχητών του ΔΣΕ.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι εργασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

 



















 

902gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου