Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Εμπρηστές


«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τηρήσουμε μία βολική και ανώδυνη - θα έλεγα - μέχρι τώρα πολιτική αποστάσεων από όλα, να μην μπλέξουμε σε αυτόν τον καβγά, γιατί όπως σας είπα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οταν έχει πάρει φωτιά όλο το βουνό, δεν πρέπει να λέμε ότι το σπίτι μας να γλιτώσει, να περιχαρακωθούμε δίπλα από αυτό και να παρακολουθούμε τη φωτιά να μαίνεται και να κατεβαίνει». Αυτά έλεγε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, πλάι σε όλα τα υπόλοιπα προσχηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης να πάει ως το «μη παρέκει» τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν μας είπε βέβαια ούτε για το ποιος έκανε την πλαγιά πυριτιδαποθήκη ούτε για το ποιοι άναψαν το φιτίλι του πολέμου ούτε για το πώς η «πυρκαγιά» θα σβήσει ρίχνοντας σε αυτή βενζίνη. Ισως πάλι τα ευκόλως εννοούμενα να παραλείπονται στις αμερικανοΝΑΤΟικές «αλληγορίες». Το σίγουρο πάντως είναι πως ο μόνος που μπορεί να σβήσει μια και καλή τις «φωτιές» των ανταγωνισμών και των πολέμων για τη μοιρασιά της λείας είναι ο λαός, πετώντας από την αυλή του τη «σαβούρα» της εμπλοκής, κόβοντας απ' τη ρίζα το χέρι των εμπρηστών - ιμπεριαλιστών.

Ουδέν κακό

Είναι γνωστό ότι στην άσκηση του (ΝΑΤΟικού) τουρκικού στρατού «EFES 2022» προβλεπόταν σενάριο απόβασης σε κάποιο νησί (λέγε με Αιγαίο). Ποιοι άλλοι συμμετείχαν όμως σ' αυτήν την πολυεθνική άσκηση, άρα και στην «απόβαση» που περιγράφει το σενάριο; Εχουμε και λέμε: Συμμετείχε η 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ με το αποβατικό «USS Arlington», το οποίο πριν πάει στην Τουρκία, ελλιμενιζόταν στην Αλεξανδρούπολη, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβάθμισε όσο δεν πάει άλλο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Η χρήση αυτής της βάσης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς προβάλλεται από την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα ως «μήνυμα προς την Τουρκία». Το ποιο «μήνυμα» στέλνει, φάνηκε ολοκάθαρα από τη συμμετοχή του αμερικανικού αποβατικού στην τουρκική άσκηση. Ποιος άλλος συμμετείχε; Η Γαλλία, με την οποία η κυβέρνηση έχει υπογράψει την περίφημη συμφωνία για την «αμοιβαία» τάχα συνδρομή σε περίπτωση απειλών. «ΝΑΤΟική άσκηση είναι, λογικό είναι να συμμετέχουν όλοι αυτοί», θα σκεφτεί κανείς. Ακριβώς αυτό είναι το θέμα: Με δεδομένο ότι τα πάντα θεωρούνται ΝΑΤΟικό έδαφος και ότι «νούμερο 1» στόχος είναι η ΝΑΤΟική συνοχή στην «ευαίσθητη» νοτιοανατολική του πτέρυγα, δεν είναι απίθανο σε μια επόμενη τέτοια αποβατική άσκηση με σενάριο «αλά ΝΑΤΟ», να δούμε να συμμετέχουν και ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οπως δήλωσε άλλωστε και ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την άσκηση, «ουδέν κακό» με τα αποβατικά σενάρια. Απλά επιβεβαιώνουν τη «συμβολή της Τουρκίας στην αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ».


Ερχεται βροχή

«Ερχεται βροχή, έρχεται μπόρα» ήταν η ...έκτακτη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία «genesis» που πλήττει ήδη τη χώρα. «Τίποτα το καινούργιο», θα σκεφτεί κανείς, αφού σε κάθε τέτοια απειλή, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να ενημερώνουν για τον κίνδυνο. Από κει και πέρα, ο «σώζων εαυτόν σωθήτω». Τώρα, όμως, το πήγαν ένα βήμα πιο πέρα. Σύμφωνα με «πηγές» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που ενημέρωναν από την Πέμπτη για την επερχόμενη κακοκαιρία, υπήρχε ισχυρό ενδεχόμενο να συμβούν «πλημμύρες γρήγορης απόκρισης (Flash floods) σε πολλές πόλεις και οικισμούς (...) με μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία»! «Κοινή λογική», θα πει κανείς. Οχι όμως όταν μια τέτοια ανακοίνωση γίνεται από τον καθ' ύλην αρμόδιο για την αντιπλημμυρική προστασία, δηλαδή την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Το οποίο κυνικά ομολογεί ότι ο κίνδυνος για απότομες πλημμύρες είναι μεγάλος στις (πολλές) περιοχές που το κράτος έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτες στις διαθέσεις του καιρού! Κι ενώ διαπιστώνει τον κίνδυνο, εντοπίζοντάς τον μάλιστα σε «πόλεις και οικισμούς» που αποτελούν τον συνήθη ύποπτο να πλημμυρίσουν, δεν ανακοινώνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, πέρα από το να είναι οι κάτοικοι ...σε επιφυλακή! Ετσι εννοούν τελικά την αντιπλημμυρική προστασία η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Κρατική ευθύνη να σου πω πού θα πλημμυρίσει, ατομική ευθύνη να σώσεις τη ζωή και την περιουσία σου.


Ντοκτορά

Μια ολόκληρη βδομάδα πέρασε από τότε που ο Μανδραβέλης της «Καθημερινής» έγραψε ψέματα για τη «Σύγχρονη Εποχή», ότι χρωστάει 150.000 ευρώ και ότι εξαιρείται από τους νόμους που προβλέπουν τη δημοσιοποίηση στοιχείων για εταιρείες με μεγάλα χρέη στο Δημόσιο. Η διεύθυνση της «Σύγχρονης Εποχής» απευθύνθηκε και μέσω επιστολής στην εφημερίδα, διαψεύδοντας κατηγορηματικά το δημοσίευμα, ζητώντας την αποκατάσταση της αλήθειας από τον αρθρογράφο της. Οπως σημειώνεται στην επιστολή, η «Σύγχρονη Εποχή» «ούτε ανήκει σ' αυτές (τις επιχειρήσεις) που εξαιρούνται, αλλά ούτε έχει κανενός είδους οφειλή στην ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ». Γι' αυτό, «σας καλούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια και να δημοσιεύσετε την πραγματικότητα, παραδεχόμενοι το λάθος του αρθρογράφου σας». «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» όμως για την «Καθημερινή» και τον Μανδραβέλη, που ο αντικομμουνισμός τους έχει γίνει «δευτέρα φύσις». Πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα για το ΚΚΕ και το εκδοτικό του. Και όταν πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη, «μην τον είδατε και μην τον απαντήσατε» τον ...έγκριτο αρθρογράφο, που έχει πάρει ντοκτορά στο «πες πες, κάτι θα μείνει».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου