Αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού από την αναζωπύρωση του ιού, αλλάζει τη μέθοδο προσδιορισμού των θανάτων από COVID για να εμφανίζονται μειωμένοι!
Eurokinissi |
Ετσι, μετά τη «σύσταση» να δημοσιεύεται ανά βδομάδα και όχι καθημερινά ακόμα και αυτή η στοιχειώδης επιδημιολογική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας προωθεί τώρα αλλαγές στο «μοντέλο» προσδιορισμού των θανάτων από COVID-19, σε μια προσπάθεια να κουκουλωθεί η πραγματικότητα που στοιχίζει τη ζωή σε ανθρώπους, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.
«Οι θάνατοι θα ανακοινώνονται κανονικά, όπως ανακοινώνονται, αλλά να φαίνεται πόσοι από αυτούς τους θανάτους πραγματικά ήταν από κορονοϊό και πόσοι από αυτούς ήταν με κορονοϊό», ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας για τους 1.125 νεκρούς με COVID τον φετινό Ιούλη (269 ήταν οι νεκροί τον Ιούλη του 2021).
Σύμφωνα εξάλλου με διαρροές, τα κριτήρια που θα ισχύουν στο εξής για να χαρακτηριστεί ένας θάνατος ασθενούς «από COVID» είναι να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω λοίμωξης COVID και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της! Ολοι οι υπόλοιποι θάνατοι, ακόμα κι αν αφορούν ασθενείς θετικούς στον ιό, θα καταγράφονται ως θάνατοι «με COVID».
Η έωλη αυτή μεθοδολογία καταρρίπτεται από τις επισημάνσεις των ειδικών, που σημειώνουν ότι «στην εντατική μετά από 15 μέρες δεν βλέπουμε κορονοϊό στον ασθενή. Οι άρρωστοι που πεθαίνουν σε εμάς, μετά από δυο μήνες που δεν ανιχνεύεται πια κορονοϊός, έχουν ταλαιπωρηθεί από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, προβλήματα στους πνεύμονες, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και πρόβλημα σε πολλά όργανα. Εάν δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό δεν θα είχαν αυτά τα προβλήματα υγείας».
Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο - όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή του και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι «οι αλλαγές στο "μοντέλο" προσδιορισμού των θανάτων από COVID-19, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, δεν γίνονται από επιστημονική ανάγκη ούτε με κριτήριο την προστασία της ζωής του λαού, αλλά για να "μαγειρεύονται" ευκολότερα τα στατιστικά της πανδημίας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να παρουσιάζει μία μαγική εικόνα "κανονικότητας"».
Επιβεβαιώνεται επίσης ότι τα όποια επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια υποτάσσονται στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με όρους «κόστους - οφέλους», σε βάρος του λαού.
Η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας είναι η τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τα γονατισμένα νοσοκομεία που αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα.
Τα «σχέδια επί χάρτου», για την υποτιθέμενη «ετοιμότητα» των νοσοκομείων απέναντι σε ένα ενδεχόμενο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνθλίβονται στην πραγματικότητα που ζουν ειδικά αυτούς τους μήνες οι υγειονομικοί στις μονάδες Υγείας των τουριστικών περιοχών, οι οποίες βρίσκονται «πάνω στο κύμα» της νέας έξαρσης του κορονοϊού.
Στο Νοσοκομείο της Κω, για παράδειγμα, με 40.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες τουρίστες, δεν υπάρχει καν παθολόγος! Υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για όλο το νησί, που «κάνει τις επείγουσες διακομιδές όλο τον χρόνο και κάποιες βάρδιες επιπλέον το καλοκαίρι, μόνο αν υπάρχει πλήρωμα», όπως καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Γαρυφαλιά Καρανάσιου.
Η «λύση» που δόθηκε είναι ανά 15 μέρες να γίνεται απόσπαση ενός παθολόγου από τα γύρω νησιά! Το νοσοκομείο έχει μόνο μία παιδίατρο, αλλά «τις ημέρες που δεν εφημερεύει δεν υπάρχει ούτε αυτή. Οι ιδιώτες δε μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για βαριά περιστατικά, π.χ. ένα τροχαίο. Ολα είναι "στον αέρα" - αν θα βρεις γιατρό, αν θα βρεις την κατάλληλη ειδικότητα, αν εφημερεύει το νοσοκομείο».
Στις τεράστιες ελλείψεις έρχεται να προστεθεί και ένα τμήμα του προσωπικού που συνταξιοδοτείται ή παραιτείται, αναζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες. «Πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού είναι συμβασιούχοι. Ελάχιστο είναι το μόνιμο προσωπικό. Αυτή είναι η εικόνα στα περισσότερα νοσοκομεία των νησιών», μας εξηγεί η συνδικαλίστρια.
Η μονότονη απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για μόνιμες προσλήψεις είναι να πετάει την ευθύνη στους γιατρούς, ότι «αρνούνται να επιλέξουν νοσοκομείο της περιφέρειας», ή να αναμασάει ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».
«Ο λόγος που δεν έρχονται γιατροί είναι οι άθλιες, μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς. Μονήρεις προσλήψεις και γιατροί που πρέπει να εφημερεύουν 7 μέρες τη βδομάδα, όταν δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα στοιχειώδη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καρδιολόγος του νοσοκομείου μένει μέσα στην κλινική γιατί δεν μπορεί να βρει σπίτι εδώ και μήνες, καθώς τα ενοίκια είναι απαγορευτικά», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου.
Οσο για τη «λύση» των διακομιδών, γίνεται μετ' εμποδίων. «Τα ποσά που δίνονται για κάθε διακομιδή ξεκινούν από 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πτητικό μέσο. Είναι πολύ περισσότερα από ένα αξιοπρεπές μηνιάτικο ενός γιατρού», αναφέρει.
Στο Νοσοκομείο της Κω δεν υπάρχει καν ΜΕΘ, ωστόσο ούτε η δυνατότητα διακομιδής είναι δεδομένη. «Τις περισσότερες φορές υπάρχει καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενών, περιμένοντας να συγκεντρωθούν 1 ή 2 περιστατικά ακόμα, ώστε να τα πάρουν όλα μαζί για λόγους εξοικονόμησης πόρων», μας λέει η Γ. Καρανάσιου.
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί και το Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου και εκεί η υποβάθμιση είναι στο «κόκκινο». Ακόμα και ο κλιματισμός παραμένει εκτός λειτουργίας από την έναρξη του καλοκαιριού.
Η κατάσταση στα πλυντήρια είναι αφόρητη και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους που δουλεύουν, ειδικά τις μέρες, με καύσωνα. Το νοσοκομείο δέχεται καθημερινά διακομιδές από τα Δωδεκάνησα. Η Παθολογική κλινική είναι κάθε μέρα φρακαρισμένη, με 2 νοσηλεύτριες αντί για 7, σε βάρδια για 35 ασθενείς, χωρίς βοηθό θαλάμου.
Μόνο τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καλύπτουν όλο το νησί, τα δύο την πόλη και ένα την υπόλοιπη Ρόδο. Αν συμβούν δύο περιστατικά ταυτόχρονα, τότε πρέπει να επιλέξουν σε ποιο θα πάνε... Οι τραυματιοφορείς, με σοβαρά μυοσκελετικά νοσήματα, καλούνται να κάνουν απάνθρωπες βάρδιες και να καλύπτουν παράλληλα κι άλλα πόστα. Στο προσωπικό οφείλονται μέρες άδειας από το 2020 και το 2021, και χιλιάδες ρεπό.
Μετά από εξαγγελίες δυόμισι χρόνων η κυβέρνηση προκήρυξε την 7Κ, που προβλέπει πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών πανελλαδικά ενώ απουσιάζουν τουλάχιστον 20.000. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για «ενίσχυση», καθώς αφορά τμήμα του προσωπικού που ήδη υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης ή σε οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν και ανασυστήνονται.
Ενδεικτικό είναι ότι στο Νοσοκομείο Ρόδου, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, απουσιάζουν τουλάχιστον 150 μόνιμοι νοσηλευτές και η προκήρυξη αφορά μόλις 25 θέσεις.
Η κυβέρνηση «τρέχει» το «νέο ΕΣΥ» από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της: Το ΕΣΥ της αποψίλωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας από μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, των αυξημένων πληρωμών για ένα ξεροκόμματο υπηρεσιών Υγείας, της εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας.
Ενα σύστημα Υγείας που βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών, μεγαλώνοντας κι άλλο την απόσταση ανάμεσα στο σημερινό άθλιο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αυτό που θα μπορούσε και πρέπει να απολαμβάνει ο λαός, μέσα από ένα σύγχρονο, καθολικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου