Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Μια καταιγίδα λίγων λεπτών μετέτρεψε τον Βόλο σε “Βενετία”» (ΦΩΤΟ)

 

 

Η καταιγίδα της Κυριακής, διάρκειας λίγων λεπτών, μετέτρεψε τον Βόλο και τις γύρω περιοχές σε «Βενετία»! Καταστήματα και σπίτια στο κέντρο της πόλης, στη Νεάπολη, στην Αγριά, κ.ά, πλημμύρισαν. Πρόκειται για περιοχές που, στις περισσότερες περιπτώσεις, βρίσκονται λίγα μέτρα από το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

«Το πρόβλημα στον Βόλο είναι χρόνιο. Κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα. Στο παρελθόν η περιοχή έχει αντιμετωπίσει ακόμη και φονικές πλημμύρες! Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδάτων κατασκευασμένο από τη δεκαετία του ’50, με προδιαγραφές εκείνης της εποχής. Σήμερα, αδυνατεί να καλύψει την απορροή των όμβριων, ενός διπλάσιου σε έκταση πολεοδομικού συγκροτήματος από εκείνη την εποχή, αφού μπορεί να "σηκώσει" λίγα χιλιοστά βροχής» καταγγέλλει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της προσθέτει:

«Το επικίνδυνο σκηνικό για την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται να συμπληρώσουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή συντήρηση του δικτύου, τα ακαθάριστα ρέματα, οι κακοτεχνίες και η σημαντική απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στερούν από την τοπική διοίκηση τους ανάλογους πόρους, προωθώντας ταυτόχρονα, την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάζονται έντονα σε σημεία όπου έχουν γίνει νέα έργα (π.χ. κυκλικοί κόμβοι).

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανώς τεράστιες. Η προσήλωσή τους στρέφεται σε έργα της λεγόμενης "Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - Ανάπλασης", δηλαδή στον εξωραϊσμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι. Επιπλέον, την ίδια στιγμή που, ΕΕ και κυβερνήσεις παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα "βιτρίνας", έχουν εγκαταλείψει οποιαδήποτε έργα για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντοςστις γειτονιές της πόλης, που ζουν οι λαϊκές οικογένειες και, κυρίως, έργα βασικών υποδομών για την πολιτική προστασία (αντιπλημμυρική, αντισεισμική, πυροπροστασία) για τα οποία διατίθενται "ψίχουλα".

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που υλοποιούν και στηρίζουν οι περιφερειακές αρχές και οι δημοτικές αρχές. Μια πολιτική σύμφωνα με την οποία τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά για τους ιδιώτες. Τους καλεί να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν, άμεσα, τις υποδομές που έχουν ανάγκη για την βελτίωση και την προστασία της ζωής τους. Υποδομές που μόνο με τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ μπορούν να διασφαλιστούν, γιατί προϋποθέτουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Έναν ενιαίο επιστημονικό σχεδιασμό, μέσα από έναν κρατικό φορέα κατασκευών, που θα υλοποιεί έργα υποδομής για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνογνωσίας και με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού. Έτσι μόνο μπορεί να διασφαλιστεί, με ποιότητα και πληρότητα η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και λειτουργία όλων των αναγκαίων υποδομών, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών και συμφερόντων».

 





 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου