Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Σταθερότητα

 

«Εάν απειληθεί η σταθερότητα, η KFOR είναι έτοιμη να παρέμβει». Με αυτήν τη «λιτή» δήλωση, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι η ευρωατλαντική συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην περιοχή» και ιδιαίτερα τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου. Αυτά λίγες μόνο μέρες πριν λήξει η νέα προθεσμία για τις αλλαγές που προωθεί το Κόσοβο και οι οποίες, όπως έδειξαν οι πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή, αποτελούν «φυτιλιά» στην μπαρουταποθήκη όλης της περιοχής. Αυτή είναι η «σταθερότητα» στη Βαλκανική που εγγυώνται τα ΝΑΤΟικά σχέδια, σε σύγκρουση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: Σχέδια για αλλαγές συνόρων, απειλές νέων επεμβάσεων και πολέμων. Σε αυτήν τη «σταθερότητα» δίνουν όρκους πίστης η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για τη «νέα εποχή ειρήνης» με τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτές τις βρωμοδουλιές η κυβέρνηση στέλνει στελέχη του ελληνικού στρατού, που συμμετέχουν στις ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, ενώ μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για να ξεκοκαλίσει η αστική τάξη κανένα κομματάκι παραπάνω από τη μοιρασιά της «λείας». Οι εξελίξεις δεν χωράνε εφησυχασμό. Απαιτούνται λαϊκή επαγρύπνηση, οργάνωση και δράση ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον βούρκο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Συγκατοίκηση

«Δεν μπορεί το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης». Τάδε έφη χτες ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, προαναγγέλλοντας «ανακοινώσεις για τη στέγη» στη ΔΕΘ. Ας αφήσουμε κατά μέρους το ποιος κάνει «απέραντη τουριστική ζώνη» τα κέντρα των πόλεων... Αν η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι έχουν τέτοια «πρεμούρα» για φτηνή στέγη, γιατί δεν απαγορεύουν τους πλειστηριασμούς, που το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται να βουτήξουν πάνω από 40.000 σπίτια λαϊκών οικογενειών, αφήνοντάς τες «επί ξύλου κρεμάμενες»; Γιατί δεσμεύονται στα «μεταμνημονιακά» μνημόνια να τρέξουν μια ώρα αρχύτερα τον οργανισμό που θα πλειστηριάζει τις δημευμένες κατοικίες και θα κάνει τον λαό νοικάρη στο σπίτι του; Γιατί νομοθετούν νέα «πράσινα» χαράτσια στην κατοικία, επεκτείνοντας το λεγόμενο «εμπόριο ρύπων», που θα εκτοξεύσει παραπέρα το κόστος; Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την ίδια στρατηγική και στο ζήτημα της στέγης. Τα διάφορα επιδόματα δεν οδηγούν σε φτηνή κατοικία για τον λαό, σε συνθήκες μάλιστα ανεξέλεγκτης αύξησης των ενοικίων, ενώ οι «τράπεζες στέγης» ανακυκλώνουν τη φτώχεια και ταυτόχρονα οδηγούν σε φέσωμα τα νέα κυρίως ζευγάρια. Αλλος είναι επομένως ο καημός τους και δεν τον έκρυψε ούτε ο Σκέρτσος: Να ανοίξουν - αξιοποιώντας και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας για τους ομίλους, με το κράτος σε ρόλο «μεσίτη» για κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους. Αλλά ως γνωστόν, λαϊκές ανάγκες και κέρδη του κεφαλαίου δεν γίνεται να συγκατοικήσουν με τίποτα...


Σίριαλ

«Ανατριχίλα». Με τέτοιους χαρακτηρισμούς προετοιμάζουν τα αστικά επιτελεία το έδαφος για τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα, που αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες, μετακυλίοντας όλο το επιπλέον κόστος - αναμένεται να εκτιναχτεί στα 450, ακόμα και τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα! - στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυρών. Την ίδια ώρα, με βάση τα «ρεκόρ» του πληθωρισμού που σπάνε το ένα πίσω από το άλλο - στην Ελλάδα «έτρεχε» τον Ιούλη με πάνω από 11,6% - δίνει και παίρνει η συζήτηση για τον δύσκολο χειμώνα που είναι μπροστά. Αλλά και για το πώς επιδρούν όλα αυτά στις πολιτικές διεργασίες, για το πώς «η κάλπη κρίνεται στην τσέπη» και άλλα τέτοια. Λίγο - πολύ δηλαδή η κατάσταση περιγράφεται ως... δραματικό σίριαλ, που πρέπει ο λαός να παρακολουθεί από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες, καθισμένος στον καναπέ, την ώρα που οι συνέπειες στη ζωή του θα είναι όλο και πιο βαριές. Αντε το πολύ πολύ να περιμένει πότε ο «σκηνοθέτης» θα του πει να αποφασίσει αν θέλει να του ρημάζει τη ζωή μια κυβέρνηση με άλλη σύνθεση. Ο λαός όμως δεν πρέπει να δεχτεί τον ρόλο του «θεατή». Εχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στοχεύοντας στην «καρδιά» τη στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα. Διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ, μέτρα ανακούφισης, να περάσει στην αντεπίθεση για τις δικές του ανάγκες. Το μεγάλο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη και η σύσκεψη που θα προηγηθεί, είναι ανάγκη να ξεχωρίσουν για τη μαζικότητά τους και να σηματοδοτήσουν μια μαχητική νέα αγωνιστική χρονιά.


Ευχολόγια

«Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο», «αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία». Οι παραπάνω οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας εργαζομένων, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, φορτώνονται στην ατομική ευθύνη, με το κράτος να «νίπτει» για μια ακόμη φορά «τας χείρας του». Για παράδειγμα, ενώ γίνονται «συστάσεις» στους εργοδότες για αποφυγή εργασιών σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, αυτές καταλήγουν ευχολόγια, με δεδομένη την απουσία ελέγχων από το κράτος στους χώρους δουλειάς. Αυτό αποδεικνύεται και από την εμπειρία των ίδιων των εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις εξαναγκάζονται να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης μέσα στο λιοπύρι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η παρέμβαση των συνδικάτων για να σταματήσουν οι εργασίες σε ένα εργοτάξιο ή σε κάποιον άλλο εξωτερικό χώρο, όπου επικρατούσαν θερμοκρασίες ...ερήμου. Με τις πλάτες του κράτους η εργοδοσία έχει λυμένα τα χέρια να μη σταματάει την παραγωγή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ίδιο έκανε με τις περσινές φωτιές, αλλά και φέτος στις περιπτώσεις βιομηχανικών ατυχημάτων στη Δυτ. Αττική. Γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν μαχητικά την υπόθεση στα χέρια τους, απαιτώντας μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, αλλά και ελέγχους από τους κρατικούς μηχανισμούς, που έχουν σκόπιμα αποψιλωθεί από προσωπικό και μέσα, ως άλλοθι για να κάνει η εργοδοσία με άνεση τη «δουλειά της».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου