Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Σε όλο τον κόσμο: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη – Απεργιακές κινητοποίησες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο για αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

 


 


Σε εξέλιξη βρίσκονται απεργιακές κινητοποίησες χιλιάδων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Σε ολόκληρη την χώρα, πάνω από 45.000 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους απεργούν ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των συνδικάτων RTMTSSA και Unite για αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, ανάσχεσης των απολύσεων και προστασίας των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους η απεργία θα επαναληφθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή, ενώ αναμένεται να ληφθεί απόφαση και για το Σάββατο.

Στην απόπειρα της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό απάντησαν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό και των αστικών λεωφορείων του Λονδίνου, οι οποίοι ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση απεργίας αλληλεγγύης το Σάββατο.

Οκταήμερη απεργία σχεδιάζουν να αρχίσουν και οι λιμενεργάτες (περίπου 1.900 εργαζόμενοι) από την ερχόμενη Κυριακή 21 Αυγούστου, στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, το Φελιξστόου (Felixstowe). Οι απεργοί που αναμένεται να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους στις 29/8 έχουν κοινά αιτήματα με τους απεργούς των σιδηροδρομικών και οδικών συγκοινωνιών: Αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, προσλήψεις προσωπικού και εξασφάλιση συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων.

Σε εξέλιξη είναι επίσης απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμάτων του Λονδίνου, ενώ έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου CWU περισσότεροι από 115.000 εργαζόμενοι στα βρετανικά ταχυδρομεία προβλέπεται να απεργήσουν επί τέσσερις ημέρες την περίοδο μεταξύ του τέλους Αυγούστου και των αρχών Σεπτέμβρη, ενώ περίπου 40.000 εργαζόμενοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους απεργία εδώ και 35 χρόνια.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon, οι δικηγόροι και οι υγειονομικοί το συνδικάτο των οποίων απέρριψε την πρόσφατη πρόταση για αύξηση των μισθών κατά 4%.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)
902.gr

Μήνυμα αλληλεγγύης στους λιμενεργάτες του λιμανιού Φέλιξστοου στο Σάφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι δίνουν 8ημερο απεργιακό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς τους λόγω του πληθωρισμού, στέλνει το ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Όπως σημειώνει το σωματείο, οι απεργοί απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας (με έδρα το Χονγκ Κονγκ και κέρδη που ξεπερνούν τα 61 εκατ. λίρες) και ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις,

«Οι συνάδελφοί μας να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν μάς χαρίζεται. Όλα με αγώνα κατακτώνται. Η αύξηση του πληθωρισμού έχει γονατίσει όλες τις οικογένειες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στο λιμάνι του Φέλιξστοου και να δοθούν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς», τονίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

Και συμπληρώνει:

«Σε όλο τον κόσμο “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη” και το δίκιο μας κερδίζεται με οργάνωση και αγώνες. Είμαστε στο πλευρό σας για ένα καλύτερο αύριο. Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων μας. Ούτε βήμα πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου