Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Μπλακάουτ για τα νοικοκυριά για να θωρακιστούν οι «πράσινες» μπίζνες

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Την πρότασή της για έκτακτα μέτρα μείωσης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα μείγμα που:

- Από τη μία επιβάλλει μπλακάουτ στις ανάγκες των νοικοκυριών για θέρμανση και ρεύμα τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες που στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές έχουν ανέβει πολύ λόγω ζήτησης. Ουσιαστικά, τις συγκεκριμένες ώρες της μέρας επιδιώκουν να μειώσουν τη ζήτηση για να συγκρατήσουν τιμές και όγκο κατανάλωσης, φορτώνοντας και έτσι τα σπασμένα στους λαούς για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

- Από την άλλη, με μια σειρά «ρυθμίσεων» στην αγορά, επιχειρούν να «ανακατανείμουν» ανάμεσα στους ομίλους τα τεράστια κέρδη των παραγωγών Ενέργειας, να θωρακίσουν την κερδοφορία και τα επενδυτικά τους σχέδια, ιδιαίτερα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» με απευθείας ενισχύσεις και προνόμια στους ομίλους.

Αυτό το επιδιώκουν, όπως οι ίδιοι ομολογούν στο σχέδιο της Κομισιόν, μέσα από «την ανακατανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς καταναλωτές». Οπου, βέβαια, τελικοί καταναλωτές δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι βιομηχανίες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτή η ανακατανομή των κερδών θα γίνεται με βάση το καύσιμο που χρησιμοποιούν για να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια, με κριτήριο το υπέρογκο κόστος του φυσικού αερίου, αλλά και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Να σημειώσουμε ότι η χτεσινή πρόταση της Κομισιόν αποτελεί συνέχεια των μέτρων που έχουν παρθεί για την πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων αερίου και τη μείωση της ζήτησης αερίου ενόψει του προσεχούς χειμώνα, καθώς και προηγούμενων αποφάσεων για ενίσχυση της διαδικασίας της «πράσινης μετάβασης». Αλλωστε, όλο το πλέγμα των μέτρων, όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι «βασικό μέρος της εκπλήρωσης των κλιματικών δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Περικοπές στο ρεύμα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν:

«Για την εστίαση στις ακριβότερες ώρες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή, η Επιτροπή προτείνει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής με τις υψηλότερες τιμές. Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής».

Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη - μέλη «να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023. Μπορούν να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτής της μείωσης της ζήτησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομική αντιστάθμιση. Η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον χειμώνα».

Αυτή η υποχρέωση θα εξειδικευτεί σε κάθε κράτος - μέλος, ωστόσο, εάν κρίνουμε από όσα έχει ήδη εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, η μείωση της κατανάλωσης θα συνδεθεί με την όποια επιδότηση, με την «επιλογή» που δίνεται στα νοικοκυριά να είναι ή να παγώνουν στο κρύο και να έχουν συσκότιση το βράδυ (ώρες αιχμής) ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για το ρεύμα ή για τα πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα «εξοικονόμησης». Αλλωστε, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, «οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας».

Προστασία στις επενδύσεις και τα κέρδη

Στη λογική της διαφύλαξης της «πράσινης μετάβασης», των κερδών των ομίλων και των επενδύσεων, η Κομισιόν προτείνει μια σειρά από μέτρα που αφορούν το ανώτατο όριο εσόδων στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, για όσους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου. Δηλαδή για όσους χρησιμοποιούν τεχνολογίες «χαμηλότερου κόστους», όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης, «οι οποίες παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με κόστος χαμηλότερο από το επίπεδο τιμών που καθορίζουν οι ακριβότεροι "οριακοί" παραγωγοί», όπως αναφέρεται. Ετσι, οι συγκεκριμένοι στην αγορά χονδρικής θα πουλούν με ανώτατο όριο τα 180 ευρώ, αφού «οι εν λόγω υπο-οριακοί παραγωγοί πραγματοποιούν έκτακτα έσοδα, με σχετικά σταθερό λειτουργικό κόστος, καθώς οι δαπανηροί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έχουν αυξήσει την τιμή χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν».

Είναι αποκαλυπτικό ότι η Κομισιόν για να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη πρόταση αναφέρει: «Αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς να καλύψουν τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες τους χωρίς να υπονομευθούν οι επενδύσεις σε νέες δυναμικότητες σύμφωνα με τους στόχους μας το 2030 και το 2050 για την Ενέργεια και το κλίμα».

Και εισφορά αλληλεγγύης για νέες «πράσινες» επενδύσεις

Ακόμα, η Επιτροπή προτείνει μια προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα «υπερκέρδη» που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων, τα οποία δεν καλύπτονται από την εφαρμογή ανωτάτου ορίου στα υπο-οριακά έσοδα.

Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πού θα κατευθυνθούν τα έσοδα από ένα τέτοιο μέτρο αιτιολογεί: «Η εν λόγω χρονικά περιορισμένη εισφορά θα συντηρήσει τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση. Θα εισπραχθεί από τα κράτη - μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία υπερβαίνουν μια κατά 20% αύξηση του μέσου όρου των κερδών των τριών προηγούμενων ετών (...) Τα κράτη - μέλη μπορούν επίσης να χρηματοδοτούν διασυνοριακά έργα σύμφωνα με τους στόχους REPowerEU ή να χρησιμοποιούν μέρος των εσόδων για την κοινή χρηματοδότηση μέτρων για την προστασία της απασχόλησης ή την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση».

Στην πραγματικότητα, η Κομισιόν δίνει νέα κίνητρα και προκρίνει συμπράξεις ανάμεσα σε εταιρείες, προκειμένου να συνεχιστεί η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» και προτείνει στα κράτη - μέλη να χρηματοδοτούν «πράσινες» επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου