Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Καμία ευθύνη!

 

 

Για τις τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα, που αυξάνονται με ξέφρενους ρυθμούς, καμιά ευθύνη δεν έχει ο λαός, που δίκαια παλεύει για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης από την ακρίβεια, ενίσχυση των μισθών και του εισοδήματός του. Αυτόν τον αγώνα συνεχίζουν σήμερα συνδικάτα και φορείς, με συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, ενώ προετοιμάζουν και απεργία.

Η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων και η «ενιαία αγορά», το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση», όλα αυτά δηλαδή που ευθύνονται για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, έχουν την υπογραφή της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της.

Οι ίδιοι, μαζί με τους ατλαντικούς συμμάχους τους, ευθύνονται και για το φούντωμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οδήγησαν στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, πυροδοτώντας νέες ανατιμήσεις στην Ενέργεια. Πάει πολύ λοιπόν η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο και να εκβιάζει τον λαό ότι «όποιος δεν προσαρμοστεί θα πεθάνει».

Πάει πολύ να τον απειλεί να κόψει κι από τα στοιχειώδη για να πληρώσει τους λογαριασμούς, ή να περιορίσει κι άλλο τις ενεργειακές ανάγκες του, για να πιαστούν οι στόχοι της «εξοικονόμησης» ρεύματος, όταν ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί ούτε και τώρα να πληρώσει τους λογαριασμούς, έχοντας περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωση ρεύματος.

Πρόκληση είναι όμως και ο εμπαιγμός της ΕΕ ότι θα φορολογήσει τα «υπερκέρδη» των ενεργειακών ομίλων για να εισπράξει 140 δισ. ευρώ και με αυτά να ανακουφίσει τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά. Με κάλπικες προσδοκίες προσπαθούν να απορροφήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», με ευρωπαϊκή Οδηγία αυξάνουν τους «πράσινους» φόρους για να κρατούν «ζεστές» τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ μόνο στη Γερμανία ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 67 δισ. ευρώ για να στηριχτούν τα μονοπώλια της Ενέργειας από την επερχόμενη κρίση!

Αδειάζουν δηλαδή τη μια τσέπη του λαού για να του βάλουν στην άλλη φραγκοδίφραγκα, ως δήθεν «ανακούφιση» από την ακρίβεια.

Αφού πρώτα έστρωσαν το έδαφος στα μονοπώλια και έκαναν την Ενέργεια χρηματιστηριακό προϊόν, τώρα δείχνουν το δέντρο των «ουρανοκατέβατων εσόδων» και κρύβουν το «δάσος» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που δεν συναντιέται πουθενά με τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, αλλά ευθύνεται για όλα τα δεινά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτήν την κερδοφορία θωρακίζει και υπηρετεί η στρατηγική της ΕΕ για την Ενέργεια, που υλοποιούν και στη χώρα μας όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Με τον «τεμαχισμό» και την πώληση της ΔΕΗ, την εξασφάλιση εγγυημένων τιμών για τους ΑΠΕτζήδες και τους άλλους ιδιώτες παρόχους.

Με το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, ακόμα και των πιο σύγχρονων και την επιβολή «πράσινων» χαρατσιών. Με τη δαπάνη εκατοντάδων δισ. ευρώ για τη στήριξη της «πράσινης ανάπτυξης», που καθιστά «μεταβατικό καύσιμο» το πανάκριβο και εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ο λαός λοιπόν δεν χρωστάει σε κανέναν! Δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τη σημερινή «κόλαση» στην αγορά Ενέργειας και την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Γι' αυτό δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει ξανά τα «σπασμένα» τους. Να απαντήσει αγωνιστικά στον εκβιασμό των «αντοχών της οικονομίας» και της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που του κάνουν η ΕΕ, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα με τα «κοστολογημένα» μέτρα τους, την ώρα που γύρω του «χορεύουν» δισ. ευρώ για τα μονοπώλια, πλούτος κλεμμένος από τη δικιά του τσέπη.

Πραγματική ανακούφιση σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που θωρακίζει τα καπιταλιστικά κέρδη κάτω απ' όλες τις συνθήκες. Σημαίνει πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αύξηση του λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση των ειδικών και έμμεσων φόρων. Σημαίνει οργάνωση της αντεπίθεσης, για Ενέργεια που θα υπηρετεί την ευημερία και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 15 Σεπτέμβρη 2022

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου