Πρόκειται για το νομοσχέδιο με την επωνυμία «Ιδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», με το οποίο επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων «δεν σηκώνει» εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ενώ θυσία για «την ενίσχυση της ανάπτυξης» συνεχίζει να γίνεται και το περιβάλλον.
Στη σχετική επικίνδυνη διάταξη (άρθρο 75) προβλέπεται χωρίς περιστροφές: «Για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του χειρισμού μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην "ειδικότητα 2" (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων), (...) με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) Kgr δεν απαιτείται η προηγούμενη λήψη άδειας ή αναγγελίας και η σχετική επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα»!
Είναι ξεκάθαρο ότι με το άρθρο αυτό, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στις επιχειρήσεις ώστε τα κλαρκ με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων να τα χειρίζονται ακόμα και ανειδίκευτοι εργάτες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και μάλιστα σε έναν κλάδο που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από εργατικά εγκλήματα σε χώρους δουλειάς.
Επιπλέον έρχεται να προστεθεί σε διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη του 2017, με την οποία εξαιρέθηκαν από το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Ξηράς οι εργαζόμενοι (χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων, λιμενεργάτες κ.ά.) των λιμανιών του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης κ.ά. που είναι ανώνυμες εταιρείες, καθώς και τα διαμετακομιστικά κέντρα (logistics). Δηλαδή έχασαν την πιστοποίησή τους και όποια δικαιώματα απορρέουν από αυτή.
Ως ...«συμπλήρωμα» της παραπάνω διάταξης, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει την ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα χειριστών και άλλων εργαζομένων, ακόμα και τη διαγραφή τους από τα ΒΑΕ, έχει προσθέσει ρυθμίσεις (άρθρα 81 και 82) με τις οποίες αφενός γενικεύει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών εκλογών και συμμετοχής σε συνελεύσεις, συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων. Αφετέρου καταργεί το ειδικό εκλογικό βιβλιάριο και την απόδειξη ταυτοπροσωπίας για τη συμμετοχή σε ψηφοφορία κατά τις εκλογικές διαδικασίες επαγγελματικών οργανώσεων.
Βέβαια, στο ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσφέρει πλουσιοπάροχα απίστευτα κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους ομίλους τόσο για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων, όσο και για τη μετεγκατάστασή τους στα επιχειρηματικά πάρκα.
Εντελώς ενδεικτικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για τον χωρικό σχεδιασμό του 2016 και του 2018, στο νομοσχέδιό της προβλέπει ότι τα επιχειρηματικά πάρκα μπορούν να χωροθετούνται ακόμα και σε περιοχές αυξημένης προστασίας όπως και για την εγκατάστασή τους να γίνονται οι αναγκαίες επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων, να παραχωρούνται αιγιαλοί, παραλίες και λιμένες. Οι όροι δόμησης είναι επαυξημένοι και κατά παρέκκλιση, με τον όγκο και το ύψος των κτιρίων να καθορίζονται από το υπουργείο, δηλαδή κατά παραγγελία των ομίλων. Επιπλέον προβλέπεται ότι τα επιχειρηματικά πάρκα έχουν τη δυνατότητα επέκτασης κατά 15% χωρίς προϋποθέσεις κ.ά.
Κατά τη χτεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια. Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως τις ανέφερε ο εισηγητής του, Γ. Σαρακιώτης, είναι ότι παρέχονται περισσότερα προνόμια στις επιχειρήσεις - υποδοχείς σε βάρος των «ήδη εγκαταστημένων επιχειρήσεων». «Ακούτε τους επίσημους φορείς του κόσμου του επιχειρείν ή προτιμάτε να ακούτε μία ιδιωτική εταιρεία;» διαμαρτυρήθηκε. Υποκριτικά αναφέρθηκε και στο άρθρο 75, όταν τον δρόμο για το χτύπημα στα δικαιώματα των χειριστών άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Θετικές» βρήκε τις διατάξεις με κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Απ. Πάνας.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 75, τονίζοντας ότι «πρόκειται για επικίνδυνη νομοθέτηση. Είναι κατευθυντήρια γραμμή του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Ανοίγει ο δρόμος, έτσι ώστε ένας ανειδίκευτος εργάτης να χειρίζεται φορτία 2,5 τόνων χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία προϋπηρεσία». Τόνισε ότι «κάτω από την πίεση και την ανάγκη για το μεροκάματο, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαλυμένο ΣΕΠΕ θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων που θα αναλάβουν τον χειρισμό επικίνδυνων και απαιτητικών μηχανημάτων με κίνδυνο για τους ίδιους και τους γύρω τους», ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση ανοίγει «τον δρόμο ώστε η εκάστοτε εργοδοσία να ξεμπερδεύει με εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και από τα κατοχυρωμένα βαρέα του κλάδου».
Τόνισε ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, για να μην περάσει αυτή η ρύθμιση, ενώ ανέδειξε και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ «που με το 3ο μνημόνιο και την αποδοχή της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, έδωσε τη συγκατάθεσή του για την κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλαρκ». Κατήγγειλε τα άρθρα 81 και 82, όπως και τα άρθρα για τα επιχειρηματικά πάρκα. Οπως τόνισε, το νομοσχέδιο είναι «απόδειξη ότι στην ανάπτυξη που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν θέση, αλλά αφορά τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό πολεμάνε κάθε συνδικαλιστική αγωνιστική δράση».
- Τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν τις αλλαγές για τους χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες καταγγέλλουν στους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ και η ΟΒΣΑ (βλ. σελ. 22).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου