Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ατομική ευθύνη

 

Την ώρα που οι εταιρείες στο χρηματιστήριο σπάνε τα ρεκόρ της κερδοφορίας, με εμπροσθοφυλακή τους ομίλους της Ενέργειας, και ο πρωθυπουργός κάνει αναρτήσεις για το πώς οι ΑΠΕ κάλυψαν τη ζήτηση σε ρεύμα, δημοσιολόγοι προετοιμάζουν το έδαφος για περικοπές στη λαϊκή κατανάλωση Ενέργειας με εξυπνάδες του τύπου «κι άλλες γενιές έζησαν με ελλείψεις και επιβίωσαν». Κουνάνε μάλιστα το δάχτυλο σε όποιον δεν «προσαρμόζεται» ή δεν «βάζει πλάτη» για να αποδεχτεί ο λαός την «προσαρμογή», στο όνομα της περιβόητης ατομικής ευθύνης. Σε ποιους τα λένε αυτά, όταν ένα στα πέντε σπίτια δεν μπορεί στοιχειωδώς να ζεσταθεί; Οταν σε 100.000 σπίτια έχει κοπεί το ρεύμα το πρώτο οκτάμηνο του 2022 και 7 στους 10 δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους ρυθμισμένους λογαριασμούς; Ολοι αυτοί, και οι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι που ζουν στην ενεργειακή φτώχεια, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, της Ενέργειας - εμπόρευμα για να θησαυρίζουν μια χούφτα όμιλοι. Γι' αυτό δεν πρέπει να βρίσκει τόπο να σταθεί η άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά ούτε και οι ψεύτικες και παραλυτικές προσδοκίες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι λύση αποτελούν οι «προοδευτικές» κυβερνήσεις, που θα βάλουν τα νοικοκυριά να πληρώνουν από την άλλη τσέπη! Χωρίς αναμονή, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός να οργανώσει την πάλη του για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, βάζοντας τον πήχη όχι στην «επιβίωση» άλλων εποχών, αλλά στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Η συμβολή στο να δυναμώσει αυτός ο αγώνας είναι η μεγαλύτερη «ατομική ευθύνη» για τον καθέναν!

Σάπιο σύστημα...

Η υπόθεση του 53χρονου παιδεραστή - μαστροπού είναι γροθιά στο στομάχι. Οι πολλές φανερές και σκοτεινές πτυχές της δίκαια προκαλούν θυμό και αγανάκτηση: Μια πολύτεκνη μάνα, χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη από το κράτος, κάνει «μαύρα» μεροκάματα στο μαγαζί του 53χρονου μαστροπού, που διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία ως άνθρωπος της εκκλησίας και οργανωμένο μέλος στην τοπική του κυβερνώντος κόμματος. Με δεδομένη την οικονομική και κοινωνική ευαλωτότητα της οικογένειας, το 12χρονο παιδί, αφού πρώτα φτάσει στο «στόμα του λύκου», γίνεται θύμα βιασμού. Μετά τη σύλληψή του, αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος εξωθούσε το ανήλικο κορίτσι, πιθανόν και άλλα, στην πορνεία, μέσα από σκοτεινά διαδικτυακά κανάλια που παραπέμπουν σε οργανωμένο κύκλωμα, όπως άλλωστε και το οπλοστάσιο που βρέθηκε στην κατοχή του. Για άλλοθι χρησιμοποιούσε την ιδιότητά του ως κομματικός παράγοντας και βαθιά θρησκευόμενος, την οποία μάλιστα διαφήμιζε με παλμαρέ φωτογραφιών, όπου ποζάρει με στελέχη της ΝΔ και ιεράρχες. Πόσες τέτοιες φρικτές ιστορίες δεν έχουν ακουστεί, με θύματα ανήλικα παιδιά; Και πόσες ακόμα παραμένουν στο σκοτάδι;


... σάπιες «αξίες»

Οσοι κάνουν πως πέφτουν από τα σύννεφα και ψάχνουν πολιτική εξιλέωση, ζητώντας «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο», να αποκαλυφθούν «ονόματα και διευθύνσεις», στην καλύτερη περίπτωση να ενισχυθούν και κάποιοι «θεσμοί» για τη στήριξη των άπορων οικογενειών που αυξάνονται, αναλώνονται σκόπιμα σε διακηρύξεις και αφορισμούς της στιγμής. Μέχρι να περάσει η μπόρα. Μετά, ποιος θα θυμάται; Οσοι πάλι δικαιολογημένα αγανακτούν πως «αυτά γίνονταν στη δουλοκτησία ή στον Μεσαίωνα», τώρα μπορούν πιο καθαρά να δουν ότι στην ιστορική παρακμή του η σαπίλα του καπιταλισμού «ποτίζει» κάθε κύτταρο της οικονομικής οργάνωσης και της κοινωνικής ζωής. Αντανακλάται στις αρρωστημένες αξίες του, στην εγκληματικότητα που αντιμετωπίζει σαν πηγή κέρδους ακόμα και τα παιδιά, στη φτώχεια που αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερες οικογένειες, στην παντελή έλλειψη κρατικής φροντίδας και πρόνοιας για την προστασία ειδικά των παιδιών, στη γυναικεία ανισοτιμία που βαθαίνει. Εκεί βρίσκουν έδαφος και τα χυδαία φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται, όπως αυτό στον Κολωνό. Η «κανονικότητα» που γεννάει τέρατα, είναι βασανιστική για τον λαό και δεν χωράει κανέναν συμβιβασμό. Αντίθετα, επιβάλλει να δυναμώσει η πάλη για να καταλήξει μια ώρα αρχύτερα στις χωματερές της Ιστορίας το απάνθρωπο σύστημα, μαζί με τις σάπιες αξίες του.


Καμία θυσία!

Κρυώνεις στο σπίτι σου και δεν έχεις χρήματα, ή δεν φτάνει το αέριο; Μη σκοτίζεσαι! Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, έχει τη λύση: «Απλά φορέστε ένα πουλόβερ - ή και ένα δεύτερο πουλόβερ», συμβούλεψε τον γερμανικό λαό σε συνέντευξή του στην «Bild». Ο κυνισμός του Σόιμπλε αντιπροσωπεύει βέβαια όλες τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα της ΕΕ, που το τελευταίο διάστημα διαλαλούν την «ατομική ευθύνη» στον περιορισμό της κατανάλωσης Ενέργειας και την «προσαρμογή» σε μια νέα κατάσταση, όπου η Ενέργεια θα είναι λιγότερη και ακριβότερη. Ο Σόιμπλε συνέχισε ακόμα πιο προκλητικά, λέγοντας πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά δεν είναι αυτονόητα» και ότι ο ...«κακομαθημένος» λαός δεν πρέπει να τα περιμένει όλα από το κράτος, που θα βοηθάει «μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη»! Γιατί όλα αυτά; Επειδή, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο πόλεμος που διεξάγει το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία «πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι και δική μας υπόθεση». Δηλαδή, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση για το ξαναμοίρασμα αγωγών - πηγών Ενέργειας, αγορών και σφαιρών επιρροής, που διεξάγουν οι αστικές τάξεις των ευρωατλαντικών κρατών και της Ρωσίας, σέρνοντας τον πλανήτη σε μια γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση, είναι υπόθεση και του λαού, που θα πρέπει να συστρατευθεί, πρώτα απ' όλα υπομένοντας στωικά το κατρακύλισμα της ζωής του σε άλλες, περασμένες δεκαετίες. Αυτήν τη χυδαία, δηλητηριώδη και επικίνδυνη «λογική» πρέπει να απορρίψει ο λαός, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, παντού. Καμία θυσία για τα κέρδη και τον πόλεμο της αστικής τάξης, πάλη για να βγουν οι λαοί πραγματικοί νικητές, είναι η απάντηση που τους πρέπει!

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου