Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ευθυγραμμισμένοι ΝΑΤΟικά


Πηγή: Associated Press

 

Η ανησυχία για την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία μεγαλώνει, μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και όσα ακολούθησαν.

Τα ρωσικά αντίποινα, οι επαναλαμβανόμενες απειλές για τη χρήση πυρηνικών, οι δεσμεύσεις των ΝΑΤΟικών για περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία και το «ένα βήμα παραπέρα» της Λευκορωσίας στο πλευρό της Ρωσίας επιβεβαιώνουν την κλιμάκωση και αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.

Στοιχεία κλιμάκωσης είναι επίσης το σαμποτάζ στους αγωγούς «Nord Stream», το «μπλακάουτ» στους γερμανικούς σιδηρόδρομους, οι καταγγελίες της Ρωσίας για στοχοποίηση του «Turkish Stream» αλλά και τα αυξημένα μέτρα για την προστασία στρατηγικών υποδομών σε όλη την Ευρώπη.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται, λοιπόν, είναι ότι η ΝΑΤΟική «ασφάλεια» και «σταθερότητα» οδηγούν σε μόνιμη ανασφάλεια και αστάθεια τους λαούς, ειδικά τώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση βαθαίνει, επιβεβαιώνοντας πως μια σπίθα είναι αρκετή για να επεκταθεί η φωτιά του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, το ψήφισμα που στήριξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο Ευρωκοινοβούλιο για την ενεργότερη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας με πολεμικό υλικό, ρίχνει «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

Οπως και η συζήτηση για τη μεταφορά στην Ουκρανία των «S-300» από την Ελλάδα, που όπως όλα δείχνουν συνεχίζεται στο παρασκήνιο, παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης. Θυμίζουμε άλλωστε ότι και για την παράδοση των αρμάτων μεταφοράς προσωπικού στον ουκρανικό στρατό, η ενημέρωση έγινε από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γερμανίας.

Κάθε βήμα ενεργότερης συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο σπρώχνει τον λαό πιο βαθιά στο ναρκοπέδιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και των επικίνδυνων ανταγωνισμών, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Αυτό αποτύπωσε και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όπου τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου ευθυγραμμίστηκαν πλήρως και στήριξαν τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία.

Γι' αυτό, μετά το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, το ψήφισμα ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής από το «αφήγημα» της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που θα επιβάλει μια άλλη, τάχα «φιλειρηνική» πολιτική εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία.

Τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, που «ακουμπούν» στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, δεσμεύουν σ' αυτόν όλα τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από διαφορές και αντιθέσεις.

Οπως σημειώνει και το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, «το πρόγραμμα της σημερινής ή της επόμενης κυβέρνησης - όπως κι αν ονομάζεται, όποια σύνθεση κι αν έχει - είναι ήδη γνωστό (...) Είναι το πρόγραμμα που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά και τις στρατιωτικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία κ.ά.

Είναι δεσμεύσεις για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου που, μέσα από τον ρόλο του "σημαιοφόρου" στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, επιδιώκει τη γεωπολιτική και οικονομική του αναβάθμιση. Είναι δεσμεύσεις που μετατρέπουν την ελληνική επικράτεια σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, αν η ιμπεριαλιστική σύγκρουση γενικευτεί. Που κατατάσσουν την Ελλάδα "πρωταθλήτρια" στις στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό».

Καμιά αναμονή λοιπόν και κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται!

Ο λαός κινδυνεύει απ' αυτά που σχεδιάζουν στην πλάτη του οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, καλώντας τον να στοιχηθεί με τις σημαίες της αστικής τάξης στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων.

Αντίθετα, θωρακίζεται κι ανοίγει ελπιδοφόρο δρόμο με τον αγώνα του να βάλει εμπόδια και να ανατρέψει αυτόν τον σχεδιασμό.

Παλεύοντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις - ορμητήρια πολέμου, να απεμπλακεί η χώρα από τον πόλεμο. Δυναμώνοντας τον αγώνα για αποδέσμευση από τις δολοφονικές συμμαχίες του κεφαλαίου, που για να είναι πραγματική νίκη του λαού, δεν μπορεί παρά να δένεται με την πάλη για να πάρει αυτός στα χέρια του την εξουσία!

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου