Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά

 

Σε απλησίαστα επίπεδα οι τιμές βασικών προϊόντων διατροφής και πετρελαίου θέρμανσης

 

« Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που κοιμούνται και ξυπνούν με την αγωνία τού εάν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα που έρχεται. Η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα διατροφής ξεπερνά πλέον κάθε όριο, ενώ σαν εφιάλτης μοιάζει η Παρασκευή που έρχεται αφού τότε ξεκινά η πώληση πετρελαίου θέρμανσης, που έχει απογειωθεί σε επίπεδα τέτοια που κάποιες οικογένειες έχουν αποφασίσει να μη βάλουν ούτε σταγόνα.

Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβρη του 2021, πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου, έχει τη σφραγίδα της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας υλοποιεί την καταστροφική για τον λαό πολιτική της «πράσινης μετάβασης». Ετσι, το εάν θα ζεσταθούν οι εργατικές οικογένειες ή εάν θα μπορούν να τραφούν σωστά τα παιδιά τους, εξαρτάται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τα κέρδη των μονοπωλίων και το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην αθλιότητα του «χρηματιστηρίου» της ενεργειακής φτώχειας.

Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβρη, που έφτασε το 12%, αποτυπώνει μια τραγική κατάσταση, η οποία τον Οκτώβρη έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Το φυσικό αέριο, τον ίδιο μήνα, κατέγραψε αύξηση - ρεκόρ κατά 332%, ενώ ως χαριστική βολή μοιάζει η έναρξη πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στα 1,55 ευρώ το λίτρο από 1,1 ευρώ που ήταν πέρυσι! Μάλιστα, σε αυτήν την τιμή έχει συνυπολογιστεί και η ενίσχυση με 0,25 ευρώ το λίτρο, κάτι που αποδεικνύει το πόσο μικρή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των νοικοκυριών είναι αυτή.


Το φυσικό αέριο, που μάλιστα πλασάρεται τις τελευταίες μέρες ως ...«πιο συμφέρουσα επιλογή», αγγίζει τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Σεπτέμβρη του 2021 η μέση τιμή αγοράς ήταν στα 107,59 ευρώ και τον Σεπτέμβρη του 2020 στα 46,76 ευρώ.
 
 
 
Ασύλληπτα ποσά για τη θέρμανση

 

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυτό που προκύπτει είναι ότι μία 4μελής οικογένεια που κατοικεί στην Αθήνα για να θερμανθεί την περίοδο Οκτώβρη 2022 - Μάρτη 2023 θα καταναλώσει κατά προσέγγιση τουλάχιστον 4.500 θερμικές κιλοβατώρες ή 516 λίτρα πετρελαίου. Εάν δεν δικαιούται την επιδότηση, τότε το κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει στα 756 ευρώ. Με φυσικό αέριο η συνολική δαπάνη είναι στα 545 ευρώ, όταν πέρυσι μπορεί να μην έφτανε ούτε καν τα 250 ευρώ, δηλαδή αύξηση πάνω από 50%! Εάν η οικογένεια δικαιούται για τον φετινό χειμώνα το αυξημένο επίδομα θέρμανσης τότε η συνολική δαπάνη για το πετρέλαιο είναι στα 550 ευρώ και για το φυσικό αέριο στα 338 ευρώ.

Η κυβέρνηση, που εδώ και καιρό επιχειρεί με τα διάφορα pass να πείσει τον λαό ότι παίρνει μέτρα προστασίας, τις τελευταίες μέρες κάνει λόγο για «πιο συμφέρουσα λύση στη θέρμανση με φυσικό αέριο». Είναι πραγματικά ειρωνεία όταν οι ίδιοι πριν από έναν μήνα είχαν φτάσει στο σημείο να δίνουν και κίνητρα για αντικατάσταση των καυστήρων φυσικού αερίου με αυτούς για πετρέλαιο και καλούσε τα νοικοκυριά να τους αλλάξουν πληρώνοντας τα μαλλιά της κεφαλής τους. Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και δεν θα υπάρξει νέα διαμόρφωση στις τιμές και του φυσικού αερίου. Αρκεί να πούμε ότι το φυσικό αέριο τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεπεράσει τα 455 ευρώ τη μεγαβατώρα, αύξηση που διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα μέσα σε μερικές βδομάδες... Αλλωστε, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται μέσω του «τζόγου» των επιχειρηματικών ομίλων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι διακυμάνσεις είναι ζήτημα ημερών και ωρών.

 

Αδειο το «καλάθι»


Την ίδια στιγμή, όπως αναφέραμε, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβρη σημείωσε νέα αύξηση σκαρφαλώνοντας στο 12% από 11,4% τον Αύγουστο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μισό από την άνοδο του πληθωρισμού τον Σεπτέμβρη (το 6% από το 12%) οφείλεται στις αυξήσεις της Ενέργειας. Το υπόλοιπο 6% της ανόδου προέρχεται από τις αυξήσεις βασικών τροφίμων αλλά και των υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις τιμές των καυσίμων.

Οι αυξήσεις στις τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

- Γαλακτοκομικά και αυγά 23,3%

- Ψωμί και δημητριακά 18,4%

- Κρέατα 17,6%

- Ελαια και λίπη 17%

- Αφεψήματα (καφές, κακάο, τσάι) 14,3%

- Λοιπά τρόφιμα 12,6%

- Λαχανικά 8,7%

- Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά 6,2%

Στον τομέα των υπηρεσιών υπάρχουν επίσης αυξήσεις - ρεκόρ. Ειδικότερα αυξήσεις τιμών έχουμε:

- Για μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 58,7%, με ταξί 32,9% και με πλοίο 29,4%.

- 25,8% σε ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία

- 13,9% σε θέατρα και κινηματογράφους

- 12% στο πακέτο διακοπών

- 6,8% σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία.

Μεγάλες αυξήσεις, κατά 14,6%, είχαμε στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, κατά 15,9% στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κατά 13,7% στα καινούργια αυτοκίνητα, κατά 9,9% στα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκινήτου και κατά 6,9% στα μοτοποδήλατα και τις μοτοσικλέτες.

Η κυβέρνηση διαφημίζει το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» με τα 51 προϊόντα που θα πωλούνται απλά με ...μικρότερες ανατιμήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, γεγονός που συνιστά μία ακόμα κοροϊδία στους καταναλωτές. Απόδειξη, το γεγονός ότι, στον κατάλογο που δόθηκε χτες το βράδυ στη δημοσιότητα, υπάρχουν μέσα είδη προϊόντων που είναι πιο ακριβά από άλλα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία! Για παράδειγμα, το ρύζι καρολίνα που είναι στο «καλάθι», είναι κατά περίπου 60 λεπτά ακριβότερο από το ρύζι γλασέ.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι λαϊκές οικογένειες να κόβουν από τα ψώνια τους. Σύμφωνα με στοιχεία, την περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2022, οι πωλήσεις γαλακτοκομικών έπεσαν κατά 4,8% και των κατεψυγμένων κατά 5%.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν. Ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε στα 5,41 δισεκατομμύρια ευρώ κινούμενος ανοδικά με 3,5%, σε σύγκριση με τα 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν οι πωλήσεις οκταμήνου του 2021.

Προϋπολογισμός και προαπαιτούμενα

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα εφιαλτικά για τον λαό, η κυβέρνηση στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, μοιράζει πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους και ψίχουλα στον λαό, στον οποίο φορτώνει και δεκάδες δισ. ευρώ φόρων. Συνολικά, 14 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται να πάνε στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που για το σύνολο του χειμαζόμενου λαού το κονδύλι είναι όλα κι όλα 3,5 δισ., τα οποία όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες, ενώ τα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη μέσω της φορολογίας.

Το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, ενώ από το προσχέδιο γίνεται σαφές ότι η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ανοίγει για τα καλά έναν νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης και για το 2023. Αν δε αυτό συνδυαστεί με τις αναφορές στο προσχέδιο περί «επιδείνωσης» της καπιταλιστικής οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, «επίμονα υψηλού πληθωρισμού» και «αυστηρότατων χρηματοπιστωτικών συνθηκών», προκύπτει ότι ακόμα και εκείνα τα πενιχρά που προβλέπονται είναι «φτερό στον άνεμο» για εκατομμύρια νοικοκυριά. Μια πρώτη γεύση άλλωστε έχει δοθεί από το νέο αντιλαϊκό κύμα προαπαιτούμενων που έχουν παρθεί στο πλαίσιο της αίτησης της κυβέρνησης για το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα κατευθυνθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου