Με την αγωνία του λαού για το πώς θα βγάλει το χειμώνα «έπαιξαν» σε έναν ακόμα καυγά προεκλογικού τύπου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, κρύβοντας τις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας όπως η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ με την απολιγνιτοποίηση και τα χρηματιστήρια Ενέργειας που αποτελούν στρατηγικές επιλογές των δυο κομμάτων και τις προώθησαν ως κυβερνήσεις!
Στη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, εκτός από μαγείρεμα στοιχείων με χρησιμοποίηση των πραγματικών δεδομένων κατά το πώς βόλευε τον έναν ή τον άλλο για να υπερασπιστεί το αφήγημά του, πάνω από δύο ώρες μιλούσαν και ισχυρίστηκαν: Ο Κ. Μητσοτάκης ότι για όλα φταίει ο Πούτιν από τον Φλεβάρη του 2022 που άρχισε ο πόλεμος και ότι μέχρι τότε, για τα χάλια που παρέλαβε η ΝΔ, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Αλ. Τσίπρας που κυβερνούσαν πριν από αυτόν, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν φταίει για όλα ο Πούτιν, αφού ο πόλεμος άρχισε τον Φλεβάρη του 2022, αλλά ότι φταίει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ που κυβερνά από το 2019 έως σήμερα καταστρέφοντας το... θεάρεστο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, η πραγματικότητα αποκαλύπτει πως το κόστος του ηλεκτρισμού εκτινάχτηκε κατά 52,8% την περίοδο 2010-2020, περίοδο που έτρεξε αποφασιστικά η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η απολιγνιτοποίηση, ενώ το 2019 θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το Χρηματιστήριο Ενέργειας και έναν χρόνο μετά εμφανίζονται οι μεγαλύτερες τιμές. Για τον λαό χειμώνας και για τα κέρδη των λίγων... πάντα άνοιξη, όπως επισημαίνει το ΚΚΕ.
Αθώωσε την πολιτική της ΕΕ που εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας
Παρ' όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας περιόρισε τις αιτίες της ακρίβειας στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αθεράπευτα νεοφιλελεύθερο».
Επιχειρώντας να αθωώσει την πολιτική της ΕΕ, που προμοτάρει τα μονοπώλια των ΑΠΕ και τις πράσινες μπίζνες, επισήμανε ότι στην ΕΕ «όλες οι κυβερνήσεις, προοδευτικές και συντηρητικές» αναζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έγινε «φύλακας-άγγελος των καρτέλ και της αισχροκέρδειας».
Κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε καύσιμα και Ενέργεια, την ώρα που πριν λίγες μέρες στη Βουλή από κοινού οι βουλευτές της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν την τιμή του ρεύματος και των καυσίμων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ κατά 17%, την ώρα που άλλες χώρες την επανακρατικοποιούν, χωρίς να αναφέρει πάντως ότι και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιηθεί τμήμα της ΔΕΗ, ενώ σε Γερμανία και Γαλλία οι κυβερνήσεις επανακρατικοποιούν τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας γιατί είναι χρεοκοπημένες και επιδιώκουν να καλύψουν αυτά τα χρέη πάνω στις πλάτες των λαών τους για να τις ξαναπουλήσουν καθαρές στο μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν είναι εγγυητής της σταθερότητας», αλλά «κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή» και ζήτησε εκλογές επιχειρώντας να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ασφαλέστερο εγγυητή της «κοινωνικής ειρήνης», εγγυητή δηλαδή της συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής με λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις.
Για «στοχευμένη» η στήριξη από την τσέπη του λαού μιλά ο Κ. Μητσοτάκης
Στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια είναι διεθνές πρόβλημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφολογία.
Επανάλαβε τα περί «στήριξης της κοινωνίας», εννοώντας τα ψίχουλα που δίνονται σαν επιδοτήσεις, pass και voucher και τα οποία είναι χρήματα του λαού μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δίνει 14 δισ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και μόλις 3,5 δισ. για την υποτιθέμενη ανακούφιση του λαού!
Μάλιστα, ξέκοψε κάθε συζήτηση για ουσιαστική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, με τον ισχυρισμό ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα «σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» για να μη κινδυνέψει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ομίλων και πρόσθεσε ότι η όποια στήριξη θα είναι «στοχευμένη», όπως πρόσφατα αποφασίσθηκε σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή στήριξη των φτωχότερων με χρήματα των φτωχών.
Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στα μνημόνια, αν και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο, με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων και για να καταδείξει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής για τα συμφέροντα των ομίλων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως αν εφάρμοζε το πρόγραμμά του η χώρα θα χρεοκοπούσε σε έναν μήνα.
Έκανε αναφορά στο πετρέλαιο κίνησης η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί, αλλά δεν ανακοίνωσε κάτι συγκεκριμένο, απλά είπε ότι «θα δούμε αν θα εξαγγείλουμε κάτι για το πετρέλαιο ντίζελ».
Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί κρατικοποίησης της ΔΕΗ, όπως γίνεται με ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη, είπε ότι είναι «μύθος η κρατικοποίηση», διότι αυτό που συμβαίνει είναι η πρακτική bailout, δηλαδή με κρατικό χρήμα οι κυβερνήσεις διασώζουν επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν πρόβλημα λόγω των αυξημένων τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου