Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Έφυγαν για την Ουκρανία τα τεθωρακισμένα BMP-1

 

ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


 

Τα τεθωρακισμένα BMP-1 που απέσυρε από τα νησιά έστειλε η κυβέρνηση στην Ουκρανία, προχωρώντας έτσι στο επόμενο μεγάλο βήμα της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του ΝΑΤΟ για «άνευ προηγουμένου» αποστολή εξοπλισμών στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Σύνοδο ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παράσχει «στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία και ότι «τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν για αποστολή τα πρώτα εκ των συνολικά 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1».

Κατά αρμόδιες πηγές, έχουν φύγει ήδη για την Ουκρανία τα πρώτα 20 τέτοια οχήματα, με τα υπόλοιπα να φεύγουν για Κίεβο σε άλλες δυο δεκάδες, με προγραμματισμένες παραδόσεις μέχρι τον Γενάρη.

Εξάλλου, δημοσιεύματα επιμένουν ότι την Τετάρτη στο ΚΥΣΕΑ (και λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Στόλτενμπεργκ) συζητήθηκε το «ενδεχόμενο» χορήγησης στην κυβέρνηση Ζελένσκι και οβιδοβόλων 155mm, κατόπιν «συζητήσεων» που έγιναν με τον αμερικανικό παράγοντα ήδη από τον Ιούλη. Μια αποστολή που εφόσον προχωρήσει, εκτός του ότι βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, συνιστά και ανεπίτρεπτη αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Σημειωτέον, στο ελληνικό οπλοστάσιο υπηρετούν σήμερα, ως οβιδοβόλα 155mm, το αυτοκινούμενο πυροβόλο PzH 2000GR (γερμανικής κατασκευής, έχει διατεθεί σε μοίρες με αποστολή Γενικής Υποστηρίξεως), το αυτοκινούμενο Μ109Α2-Α5 (αμερικανικής κατασκευής, χρησιμοποιείται κυρίως σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως και Ενισχύσεως) και το ρυμουλκούμενο Μ114Α1 (αμερικανικής κατασκευής, χρησιμοποιείται σε αποστολές Αμέσου Υποστηρίξεως και Γενικής Υποστηρίξεως).

Παραπέρα, ενδεικτική της φούριας τους να παίξουν στα «γεμάτα» την εμπλοκή ήταν και η τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου στη συζήτηση για τον «πυρηνικό σχεδιασμό» του ΝΑΤΟ, όπου μίλησε για τη «σημασία της αποτρεπτικής πολιτικής της Συμμαχίας», βάζοντας ουσιαστικά τη σφραγίδα και της ελληνικής κυβέρνησης στα επικίνδυνα αυτά σχέδια. Ταυτόχρονα, στη «λογική» της νέας κούρσας εξοπλισμών υποστήριξε ότι «είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των αμυντικών βιομηχανιών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων στο αναδυόμενο περιβάλλον ασφαλείας».

Τέλος, αναφέρθηκε στη «στρατηγική σημασία» των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτυπώθηκε και στο νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου