Κατά τ' άλλα τσακώνονται για τις παρακολουθήσεις...
Το νέο «φρούτο» είναι η Οδηγία που αφορά την «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις Ενωσιακού Δικαίου (Οδηγία 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 - L 305)».
Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, «νομιμοποιείται ένας μηχανισμός εκτεταμένου φακελώματος, όπου ακόμα και με ανώνυμες ή αμφιβόλου σκοπιμότητας και κινήτρων καταγγελίες μπορούν να τυλίγονται "σε μια κόλλα χαρτί" άνθρωποι για μια πολύ μεγάλη γκάμα υποθέσεων, ακόμα και για τη γνωστή και μη εξαιρετέα από κάθε ευρωπαϊκή Οδηγία καταπολέμηση της λεγόμενης τρομοκρατίας, της έννοιας που έχει γίνει περισσότερο λάστιχο από οποιαδήποτε άλλη στο Ενωσιακό Δίκαιο και αξιοποιείται κατά κόρον για να στραφεί ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα».
Εφερε ως παράδειγμα το άρθρο 15, όπου «στο πλαίσιο της διερεύνησης των συγκεκριμένων, ακόμα και ανώνυμων καταγγελιών, νομιμοποιείται μια ευρύτατη επεξεργασία, ανταλλαγή και διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για την οποία προβλέπεται ρητά ότι σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ο υπεύθυνος επεξεργασίας τους δεν ενημερώνει γι' αυτά το υποκείμενο των δεδομένων, δηλαδή τον καταγγελλόμενο ή οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο που ερευνήθηκε στο πλαίσιο των αναφορών, εφόσον η ανακοίνωση αυτή μπορεί να αποβεί επιζήμια για τους επιδιωκόμενους σκοπούς, και μάλιστα για όσο διάστημα απαιτείται ή ακόμα και στο διηνεκές. Δηλαδή ο καταγγελλόμενος θα είναι αδύνατον να γνωρίζει, να αμυνθεί, να απαντήσει ακόμα και ανακριβείς ή σκοπίμως ψευδείς καταγγελίες, για τις οποίες θα γίνονται φύλλο και φτερό όλα του τα προσωπικά δεδομένα».
Και πρόσθεσε: «Σας θυμίζει κάτι αυτή η ρύθμιση; Πόσο απέχει, αλήθεια, από την απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ όταν αυτή βαφτίζεται ως "επιβαλλόμενη από λόγους εθνικής ασφάλειας" και γιατί διακυβεύονται οι σκοποί της έρευνας; Τέτοιες απαράδεκτες και επικίνδυνες διατάξεις ψηφίζετε όλοι σας σε ανύποπτο χρόνο, διεκδικώντας τα πρωτεία στην εφαρμογή και αποθέωση της ευρωενωσιακής νομιμότητας, και μετά σκούζετε σαν τους εξαπατημένους όταν αυτή εφαρμόζεται σε βάρος σας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπερψήφισε, αλλά εγκάλεσε την κυβέρνηση και για καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της Οδηγίας. Οσο για το περιεχόμενό της, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι «η υπεράσπιση των αξιών ενός αληθινού κράτους δικαίου (...) ξεκινάει από την προστασία του δικαιώματος των πολιτών να αναφέρουν τις περιπτώσεις κατά τις οποίες καταπατούνται αυτές οι αρχές» της ΕΕ. Ειδικά για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ανέφερε ότι «αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των κοινωνικών φορέων και των πολιτών που στηρίζουν τη λογοδοσία του κράτους, που επιθυμούν τη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών και ουσιαστικά επιμένουν να μάχονται για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας». Κάπως έτσι υπερασπίστηκαν τη νομοθεσία το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25, που ψήφισαν «παρών».
Από κει και πέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας δεν χρειάστηκε να πει και πολλά για το περιεχόμενο της Οδηγίας, και έτσι στην ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως στο να αιτιολογήσει για ποιους λόγους καθυστέρησε η ενσωμάτωση της Οδηγίας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, επεσήμανε καταρχάς ότι το «Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που υπερασπίζονται όλα τα άλλα κόμματα, είναι «εκείνο το Δίκαιο το οποίο ευθύνεται για όλα όσα ζούμε σήμερα. Είναι αυτό το Δίκαιο που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, για την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για την καταστροφή της δημόσιας Υγείας, για όλα αυτά δηλαδή που αυτήν την περίοδο βγάζουν στον δρόμο - και ευτυχώς που βγάζουν στον δρόμο - τους λαούς όλης της Ευρώπης, ανάμεσά τους και τον ελληνικό λαό, όπως απέδειξε και η χθεσινή (σ.σ. της Τετάρτης) μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Για τι άλλο ευθύνεται το Δίκαιο της ΕΕ; Ευθύνεται και για τα σκάνδαλα υποκλοπών και παρακολουθήσεων, γιατί είναι ακριβώς αυτή η νομοθεσία που είτε νομιμοποιεί τέτοιου είδους πρακτικές, είτε συγκαλύπτει ακόμα και περιπτώσεις παρανομιών, όπου αυτές υπάρχουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου