Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ευρωπαϊκή χώρα θέλει να στείλει στο Κίεβο βόμβες διασποράς

 

Ο διασπορέας πυρομαχικών MW-1 που παρήγαγε η Γερμανία
Ο διασπορέας πυρομαχικών MW-1 που παρήγαγε η Γερμανία

 

Ακόμη και με την προμήθεια απαγορευμένων όπλων, οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, μια ευρωπαϊκή χώρα -η οποία δεν θέλει να γνωστοποιηθεί για ευνόητους λόγους- επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα του, δήλωσε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση και πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, κράτους που εμπλέκεται στην παραγωγή και άρα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Η χρήση και η μεταβίβαση των συγκεκριμένων όπλων θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Όσλο το 2008, που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, αλλά όχι η Ρωσία.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων. Η Γερμανία παρήγαγε μέχρι το 2009 τον διασπορέα MW-1 (Mehrzweckwaffe 1). 

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονη ανησυχία για τη χρήση τέτοιων όπλων σε κατοικημένες περιοχές αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι βόμβες διασποράς «έχουν βελτιωθεί» και η Δύση πρέπει να στρέψει το βλέμμα «στο μέλλον» σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που χορηγεί στο Κίεβο, δηλαδή να προμηθεύσει όπλα ικανά να αποτρέψουν κάθε προέλαση του ρωσικού στρατού.

«Τις ζητούν οι Ουκρανοί. Πρόκειται για νόμιμα όπλα. Οι παράπλευρες απώλειες δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες. Ήταν ιδιαίτερα μεγάλες τα χρόνια του 1940 και του 1950, σήμερα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμες», επιχειρηματολόγησε κυνικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα εκτίμησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος», προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμφωνία της Γερμανίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου