Χαμηλότερες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% βλέπει το Ινστιτούτο
Eurokinissi |
Η έκθεση προβλέπει ετήσια διεύρυνση των επενδύσεων κατά 8,5%, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,3%, με πιο ανθεκτική την ιδιωτική κατανάλωση στο +0,8%.
Επίσης προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 2,1%, που θα υπερκεραστούν από τις εισαγωγές (+2,7%), επιδεινώνοντας παραπέρα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Και για το 2022 εξάλλου, η έκθεση καταγράφει επιδείνωση του ισοζυγίου, με το έλλειμμα να αυξάνεται (για το διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος) κατά 36,5%, παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά 22% και την «έντονη ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία». Με τα πετρελαιοειδή, η επιδείνωση στο έλλειμμα είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο 58,5%.
Ενώ χαρακτηριστικό για τα «κέρδη» του «εξαγωγικού προσανατολισμού» για τον οποίο μιλάνε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως στις εξαγωγές «πρωτοπόρησαν» - πέρα από το αλουμίνιο - τα φαρμακευτικά σκευάσματα, με εξαγωγές αξίας 509 εκατ. ευρώ για το γ' τρίμηνο. Αυτά την ώρα που ο λαός έψαχνε φάρμακο με το κιάλι...
Σε ό,τι αφορά τον «εθνικό» στόχο του κεφαλαίου για την «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», «που είναι σημαντική συνθήκη για την αύξηση των επενδύσεων», διασφαλίζοντας φτηνότερο δανεισμό για το κεφάλαιο με «αντάλλαγμα» και νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις, το ΙΟΒΕ αναμένει ότι αυτή θα γίνει στο β' εξάμηνο του έτους.
Ανησυχία εκφράζεται και για τον πληθωρισμό, αφού αν και προβλέπεται σχετική υποχώρησή του από το - υψηλό 27ετίας - 9,6% πέρυσι, στο διόλου «ευκαταφρόνητο» 4%, σημειώνεται πως ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα μας καταγράφεται υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Με το ίδρυμα να επισημαίνει πως«αν αυτή η εικόνα παγιωθεί, θα είναι πολύ ανησυχητική και θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα αύξησης εισοδημάτων στη συνέχεια», προαναγγέλλοντας και νέα βάρη δηλαδή στις λαϊκές πλάτες για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, και την «αποκλιμάκωση» του πληθωρισμού και το «κλείσιμο» της ψαλίδας με τις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως παρά την υποχώρηση του δείκτη τιμών παραγωγού τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, αυτός παραμένει αυξημένος κατά 20%, προαναγγέλλοντας και τις νέες αυξήσεις σε μια σειρά εμπορεύματα, αυξήσεις που «έκαναν ποδαρικό» με τη νέα χρονιά.
Η έκθεση καταγράφει και τη «σταθεροποίηση» της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για Νοέμβρη και Δεκέμβρη, στα δυσθεώρητα πάντα επίπεδα που έχει ανέβει ελέω «πράσινης μετάβασης» και συνολικά της στρατηγικής του κεφαλαίου, στα 239 ευρώ/Mwh.
Ενώ η εκτίμηση του ΙΟΒΕ για το ποσοστό της ανεργίας είναι στην περιοχή του 11,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου