Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Μπουμπούκια

 


Υποκλοπές και βαλίτσες με λεφτά, «ραβασάκια» και σκάνδαλα, «ειδικά δικαστήρια» και παραδικαστικά κυκλώματα, εκβιασμοί και κουκουλομάρτυρες, Πάτσηδες και Καϊλήδες. Μια «εικόνα της στιγμής», που αποτυπώνει όλους τους «αρμούς» της αστικής εξουσίας και τη «λερωμένη φωλιά» όλων των αστικών κομμάτων. Δεν έτυχε, κι ούτε απλά «το κάνουν λύσσα» προεκλογικά τα αστικά κόμματα. Σε καθένα απ' αυτά, μπορεί κανείς να βρει το νήμα που τα συνδέει με το σάπιο αστικό κράτος και όσους το υπηρετούν. Πίσω από τον βούρκο των υποκλοπών, για παράδειγμα, υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΕΕ και τα κόμματά της, με το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Πίσω από τις βαλίτσες με τα λεφτά στους διαδρόμους των Βρυξελλών βρίσκονται οι «δεσμοί αίματος» της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «λόμπι». Και πίσω από τα σκάνδαλα κρύβονται πότε το Φάρμακο - εμπόρευμα και πότε η ενημέρωση στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, πότε η πολιτική που ξεσπιτώνει τον λαό για να θωρακίσει τα κέρδη των τραπεζών και πότε τα φιλέτα των εξοπλισμών στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Ο λαός, που κρατάει τη μύτη του από την μπόχα, δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτήν την άθλια «κανονικότητα», αλλά να «πιάσει το νήμα» που οδηγεί σε πραγματική διέξοδο. Να αποτελέσει η σαπίλα τους κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που παλεύει απέναντι στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που δεν έχει δεσμεύσεις και δεσμούς με το διαφθορείο της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Τρένο

Κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο για την «ανάπτυξη» της περιοχής. Αναφέρθηκε σε πάνω από 360 έργα, κυρίως υποδομών, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Αλεξανδρούπολη ήταν ένας γίγαντας εν υπνώσει και η ανάπτυξή της μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την ΑΜΘ». Ενα από αυτά τα έργα είναι η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου, με δημοπράτηση της νέας σιδηροδρομικής «Εγνατίας» Θεσσαλονίκη - Τοξότες και αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, ώστε σε συνδυασμό με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης να διαμορφωθεί ένας εμπορικός δρόμος εναλλακτικός προς τα Στενά του Βοσπόρου. Θυμίζουμε πως εδώ και χρόνια δεν υφίσταται επιβατική σιδηροδρομική σύνδεση μετά τη Δράμα. Το τρένο είναι σπάνιο φαινόμενο για τη Θράκη, πέρα από το μοναδικό επιβατικό δρομολόγιο Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, στο οποίο πας, αλλά δεν έρχεσαι την ίδια μέρα. Ετσι, οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν ...τα τρένα να περνούν μόνο για τις ανάγκες μεταφοράς των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την Αλεξανδρούπολη προς τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή, παρά τα δισ. ευρώ που θα δαπανήσουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του κράτους και της «Hellenic Train» για την κάλυψη της λεγόμενης «άγονης γραμμής» δεν προβλέπει απευθείας σύνδεση της Θράκης με τη Θεσσαλονίκη και κατ' επέκταση με την Αθήνα. Αλλο ένα παράδειγμα για το πώς, στο «τρένο» της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος, «επιβιβάζονται» τα κάθε είδους συμφέροντα της αστικής τάξης και των συμμάχων της, δεν χωράνε όμως τα συμφέροντα και οι ανάγκες του λαού.


Στήνουν αυτί

Ολοένα και περισσότερο ακούγεται ότι ο λόγος που παρακολουθούνταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς και με τις διαφορετικές «προτιμήσεις» που εκφράζουν και εισηγούνται κατά καιρούς τα στρατιωτικά επιτελεία για την προμήθεια όπλων στρατηγικής σημασίας από μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Με άλλα λόγια, αυτοί που έστηναν αυτί στον Φλώρο ήθελαν να ξέρουν τι σκέφτεται ο ίδιος για τις παραγγελίες νέου στρατιωτικού υλικού, με ποιους μιλάει και με ποιους διαπραγματεύεται. Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον για τέτοια πληροφόρηση είναι μεγάλο, πρώτα και κύρια απ' όσους ανταγωνίζονται να πουλήσουν όπλα στο ελληνικό κράτος. Αυτή η πλευρά όμως των παρακολουθήσεων αποσιωπάται τελείως από τους λασπομάχους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν μετατρέψει σε προεκλογικό σίριαλ μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς δεν συχνάζουν μόνο στον ίδιο θεσμικό βούρκο, που «νομιμοποιεί» το «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», αλλά ξέρουν επίσης καλά ότι στο ζήτημα των εξοπλισμών «πέφτουν κορμιά» για το ποιος θα είναι ο κερδισμένος και ποιος ο χαμένος από τις παραγγελίες και τις προμήθειες, με τους ανταγωνισμούς να κλιμακώνονται ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς κολοσσούς των όπλων, ή και ανάμεσα σε συμμάχους της ΕΕ. Γι' αυτό κάνουν την πάπια η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ...


Κριτήριο

Με την πρώτη δυνατή βροχή, το απόγευμα της Δευτέρας, ήρθε και πάλι η καταστροφή. Αυτήν τη φορά στην Πέλλα, στην Πιερία, στη Θεσπρωτία, όπου πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, μαγαζιά, χωράφια, χάθηκαν σοδειές. Αυτές οι καταστροφές, που πληρώνει κάθε τόσο ο λαός, δεν ...έτυχαν. Είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, αποτέλεσμα της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την πρόληψη ως κόστος και τις υποδομές αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης ως έργα «μη επιλέξιμα», σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επειδή δεν έχουν άμεσο κέρδος για το κεφάλαιο. Κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις, που είναι ικανότατες και αποτελεσματικές όταν πρόκειται να διασφαλίσουν την κερδοφορία των λίγων επιχειρηματικών ομίλων με κάθε είδους κερδοφόρες επενδύσεις στην Ενέργεια, στους οδικούς άξονες, στον Τουρισμό κ.α., είναι «επιλεκτικά ανίκανες» να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία του λαού. Τελευταία θύματα αυτής της πολιτικής, που θυσιάζει στον βωμό του «κόστους - οφέλους» μέχρι και την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές, ήταν οι κάτοικοι της Πέλλας και των άλλων περιοχών, που βρέθηκαν στο μάτι της τελευταίας καταιγίδας. Τέτοια επαναλαμβανόμενα εγκλήματα δεν παραγράφονται. Και στις επερχόμενες εκλογές η μεγαλύτερη «ποινή» για τους πραγματικούς ενόχους είναι ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ κι ένας πιο δυνατός λαός, που θα παλεύει για να πάψει το κέρδος να αποτελεί κριτήριο για την προστασία της υγείας ή και της ζωής του.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου