Eurokinissi |
Οι ελλείψεις, που αφορούν από τα πιο συνηθισμένα και περιζήτητα σκευάσματα σε μια περίοδο έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων μέχρι τα πιο δυσεύρετα και εξειδικευμένα φάρμακα, οφείλονται στην ίδια την «ομαλή» λειτουργία της αγοράς και στο κυνήγι του κέρδους στο οποίο επιδίδονται βιομήχανοι και φαρμακέμποροι. Ετσι, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας δρομολογούν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, με το προκλητικό επιχείρημα ότι αυτές «ευνοούν τον καταναλωτή».
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σχολίασε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ελλείψεων σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες στην ΕΕ και όχι μόνο, καθώς «έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγή», που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα φάρμακα. Στο φόντο αυτό, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στους φορείς των φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) για την «πλήρη συνεργασία» τους. Από το βήμα της συνέντευξης επανέλαβε τα κυβερνητικά μέτρα - «ασπιρίνες» για την προσωρινή απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» στα φάρμακα που παρουσιάζουν σήμερα έλλειψη, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για νέες ελλείψεις, σε άλλα σκευάσματα, σε λίγες βδομάδες. Προέβαλε επίσης ως «λύση» την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων, για τη μείωση της ζήτησης, και τους ελέγχους σε φαρμακαποθήκες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Ο υπουργός Υγείας προέβλεψε ότι «άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση» των ελλείψεων που καταγράφονται στα πλέον κοινά φάρμακα (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα) και ακόμα πιο έντονα στα παιδιατρικά φάρμακα, λόγω της καλύτερης τροφοδοσίας από τις φαρμακαποθήκες μετά το πέρας των γιορτών, αλλά και της αναμενόμενης ύφεσης των λοιμώξεων στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ποντάρει σε μια «ομαλοποίηση της αγοράς» μέσα από την υποχώρηση των ιώσεων, που ακόμα κι αυτό είναι αμφίβολο, αφού τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία, που συμβάλλουν στην εξάπλωση της διασποράς, με τη γνωστή κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές αίθουσες με ευθύνη της κυβέρνησης.
Οσο για τις αυξήσεις των τιμών στα φάρμακα, οι οποίες έχουν ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ως ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ο υπουργός προσπάθησε να εμφανιστεί εξίσου καθησυχαστικός. «Τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ» δεν πρόκειται να τις επωμιστούν «ο πολίτης και ο ασφαλισμένος», είπε, δείχνοντας ότι θα επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ - που βέβαια χρηματοδοτείται από τον λαό μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και του κρατικού προϋπολογισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε λόγο για «διόρθωση τιμών» στα «πολύ φτηνά φάρμακα, του ενός ή των δύο - τριών ευρώ», παρουσιάζοντας μάλιστα τις αυξήσεις ως μέτρο που ...συμφέρει τον λαό προκειμένου τα συγκεκριμένα φάρμακα, η παραγωγή των οποίων «κοστολογικά είναι ασύμφορη», να μην αποσυρθούν και υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες.
Εκτός από την κυβέρνηση εξακολουθούν επίσης οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι να δείχνουν τις «χαμηλές τιμές» ως πηγή του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα, εντείνοντας τον εκβιασμό του λαού, να πληρώσει ακριβότερα ή να μείνει χωρίς φάρμακα. Στην πράξη, όμως, καμία αύξηση δεν πρόκειται να βάλει τέρμα στην πρακτική των «παράλληλων εξαγωγών», καθώς πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και αγορές που θα υπόσχονται μεγαλύτερα κέρδη.
Παράλληλα η κυβέρνηση επικαλείται τη «διεθνή διάσταση» του προβλήματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να ισχυρίζεται χθες ότι «οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται αφενός στην έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως και αφετέρου στη μείωση της παραγωγής φαρμακευτικών πρώτων υλών από την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες παράγουν το 60% έως 70% των υλών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο».
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται την ολοκληρωτική απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», που αδειάζουν τα φαρμακεία στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους. Καθώς μάλιστα οι ελλείψεις αυτές στα παιδιατρικά φάρμακα συνδυάζονται με τη μεγάλη - αν και αναμενόμενη - έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, η κυβέρνηση, παραδεχόμενη ουσιαστικά το πρόβλημα, με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ορίζει να καταχωρίζονται χωρίς να προσμετρώνται οι απουσίες έως 5 εργάσιμων ημερών που οφείλονται στο εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου