Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Υποσημείωση

 

«Οι λαοί πιστεύουν πιότερο τ' αυτιά τους, παρά τα μάτια τους» γράφει ο Κώστας Βάρναλης. Κάπως έτσι η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών, διαφημίζει και εκθειάζει το έργο της, βάζοντας όμως και μια «υποσημείωση». Οπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι «οι μεγάλες αλλαγές και βελτιώσεις δεν έγιναν πάντοτε όσο αισθητές θα μπορούσαν, όσο αισθητές θα τους άξιζε, γιατί τις θόλωσαν συχνά τα μεγάλα προβλήματα που επισώρευσαν οι διεθνείς κρίσεις». Γνωρίζουν βέβαια και οι ίδιοι ότι περιγράφουν μια «μαγική εικόνα», που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει για τα λαϊκά στρώματα, παρά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό παραπέμπουν στη νέα χρονιά, καλλιεργώντας εκ νέου αναμονή για καλύτερες μέρες που θα έρθουν κάποτε, αλλά πάντα κάτι τις πάει παραπίσω, χωρίς γι' αυτό να φταίει η κυβέρνηση: Αλλοτε η πανδημία και η διαχείρισή της, άλλοτε η οικονομική κρίση, άλλοτε ο πόλεμος και τόσα άλλα, που μόνο «έκτακτα φαινόμενα» δεν είναι, αλλά επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα στην «κανονικότητα» του καπιταλισμού. Τώρα μάλιστα στρώνουν το έδαφος για να πληρώσει ο λαός και τη νέα κρίση, αξιοποιώντας τις προβλέψεις των αστικών επιτελείων και οργανισμών, όπως του ΔΝΤ, που μιλάει για μια «δύσκολη χρονιά». Καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να δουν μόνο όταν εμπιστευτούν τη δική τους δύναμη και την αξιοποιήσουν σε όλες τις μάχες του επόμενου διαστήματος, απέναντι στα κελεύσματα για «αναμονή» και στις χρεοκοπημένες δεσμεύσεις των κάθε λογής «σωτήρων».

Ταλαντώσεις...

Μεγάλες «ταλαντώσεις» σημειώνει η χονδρική αγορά Ενέργειας στην Ευρώπη, μετά τις μεγάλες αυξήσεις των τελευταίων μηνών. Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται πτωτικά σε αρκετές χώρες, παραμένουν όμως πολλαπλάσιες εκείνων που ίσχυαν πριν από έναν χρόνο και με δυσκολία τις άντεχε και τότε ο λαός. Η μείωση των τιμών του αερίου δεν σημαίνει βέβαια και μείωση της τιμής του ρεύματος. Ούτε πρόκειται να εκτονωθεί η τεράστια πίεση στο λαϊκό εισόδημα, καθώς, σύμφωνα με αναλύσεις, όπως αυτή της «Cornwall Insight», «θα δούμε τις τιμές του φυσικού αερίου να παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2030» λόγω κυρίως του ακριβότερου LNG. Υψηλές θα παραμένουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το φυσικό αέριο, ως «μεταβατικό καύσιμο», αξιοποιείται σε μεγάλο ποσοστό στην ηλεκτροπαραγωγή.


... και επενδύσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, παρά τους πανηγυρισμούς για αύξηση των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι τιμές λιανικής παραμένουν στα ύψη, ενώ παράλληλα με τα μεγάλα πρότζεκτ των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών, προχωρούν και οι επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, όπως με τη νέα μονάδα που εγκαινιάζεται μέσα στον μήνα στην Κομοτηνή. Τα κέρδη παραγωγών και παρόχων είναι τεράστια, είτε απευθείας από την τσέπη του λαού είτε με τις κρατικές επιδοτήσεις δήθεν για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Και καθώς η Οριακή Τιμή Συστήματος στα χρηματιστήρια της Ενέργειας καθορίζεται από την ακριβότερη πηγή στο ενεργειακό μείγμα, οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους τόσο για τις ΑΠΕ, όσο και για τους λιγνιτικούς ΑΗΣ της ΔΕΗ ΑΕ που τίθενται ξανά σε λειτουργία.


Τερέν

Με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τις τελευταίες μέρες, αρθρογράφοι και επιτελεία σημειώνουν την «ανάγκη» να γίνει «λελογισμένα» η αύξηση του εργατικού εισοδήματος, για να μην ενταθούν οι «πληθωριστικές πιέσεις» και πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε τέτοιο βαθμό που να χρειαστεί να κλείσουν και μάλιστα με «κρατική παρέμβαση», αφού ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Πέρα από το γεγονός ότι τέτοια δημοσιεύματα δίνουν στην «αύξηση» του κατώτατου μισθού χαρακτηριστικά που δεν έχει, αφού αυτός θα παραμείνει και μετά την 1η Απρίλη στα επίπεδα που βρισκόταν και πριν από 10 χρόνια (!), στέλνουν ταυτόχρονα το μήνυμα στους εργαζόμενους πως «ό,τι πήρατε, πήρατε!». Δηλαδή, ως εδώ ήταν η ...γαλαντομία του κράτους και της εργοδοσίας, και πως εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για βελτίωση του εισοδήματος. Από δω και πέρα, η οικονομία μπαίνει σε κίνδυνο! Κάνουν δηλαδή σινιάλο στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμβιβαστούν με τις αυξήσεις - ψίχουλα και τους μισθούς της πείνας, να προσαρμοστούν στη μισοζωή με τη μεγάλη ακρίβεια και να πάψουν να διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους μισθούς, επαναφορά των τριετιών και άλλα εργασιακά δικαιώματα, με την απειλή ότι θα ανέβει ο πληθωρισμός και θα κλείσουν επιχειρήσεις. Τέτοια ψευτοδιλήμματα για τον λαό επιβεβαιώνουν τα αδιέξοδα που αναπαράγει σε βάρος του ο σάπιος καπιταλισμός. Στόχο έχουν να τον εγκλωβίσουν στο χαμήλωμα των απαιτήσεων και αποτελούν ταυτόχρονα το τερέν πάνω στο οποίο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν την προεκλογική τους αψιμαχία, με «κριτή» το μικρότερο κακό, που αποδεικνύεται πάντα μεγάλο για τον λαό.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου