Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΟΚ σημαίνει προσφυγιά, όχι ρατσισμός







Από atexnos

Γράφει ο Νίκος Μόττας 

Τα πρόσφατα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και μεταναστών από το Πακιστάν αποτελούν άλλη μια απόδειξη της εισχώρησης του εθνικιστικού-ρατσιστικού δηλητηρίου στις κερκίδες του ποδοσφαίρου. Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις όπου φασιστικά στοιχεία, εκμεταλλευόμενα τον απολιτίκ χαρακτήρα του χουλιγκανισμού, «τρυπώνουν» σαν τα ποντίκια στις τάξεις των ελλήνων οπαδών, προκειμένου να σπείρουν τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό. 
 
Χρησιμοποιώντας ως όχημα τη γνήσια αγάπη νέων ανθρώπων για την ομάδα, το φανατισμό αλλά και την ανυπαρξία πολιτικής παιδείας σε μεγάλο τμήμα των- συνήθως νεότερων ηλικιακά- οπαδών, ο χρυσαυγίτικος φασισμός επιχειρεί, με δόλιο και προβοκατόρικο τρόπο, να «φυτέψει» σπόρους εθνικιστικού μίσους. Ένα μίσος που, φορώντας το μανδύα του οπαδισμού με τα χρώματα της εκάστοτε ομάδας, είναι πολλές φορές δύσκολο να εντοπιστεί ξεκάθαρα. Άλλωστε, το έδαφος του ασπρόμαυρου, ερυθρόλευκου, πράσινου η κίτρινου χουλιγκανισμού προσφέρεται για την ανάπτυξη του μίσους «για τον άλλο», τον «αντίπαλο», τον «αλλόθρησκο» κλπ. 

Είναι σαφές, βέβαια, ότι μια χούφτα χούλιγκανς και ανεγκέφαλων δεν εκφράζουν το σύνολο των οπαδών και φιλάθλων μιας ομάδας. Όπως είναι επίσης σαφές, ότι στις τάξεις των οπαδών των ελληνικών ομάδων υπάρχουν και υγιείς δυνάμεις, που διαθέτουν την πολιτική παιδεία και τα αντανακλαστικά να απομονώσουν προβοκατόρικα φασιστικά-ρατσιστικά στοιχεία που επιχειρούν να δηλητηριάσουν τις κερκίδες των γηπέδων. 

Σε ότι αφορά δε τον ΠΑΟΚ, το ιστορικό αυτό σωματείο της Βόρειας Ελλάδας, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι τα χρώματα της ομάδας είναι βαμμένα με τον πόνο και το αίμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Όπως και άλλα αθλητικά σωματεία (ΑΕΚ, Πανιώνιος, Καλαμαριά κλπ), η ιστορία του ΠΑΟΚ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κύμα της προσφυγιάς από την Πόλη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

 Πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα του εθνικισμού και του ρατσισμού, ίδρυσαν την ομάδα αυτή της Θεσσαλονίκης στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Αυτό, ας το έχουν καλά στο μυαλό τους όσοι προσπαθούν να διαδώσουν το ρατσιστικό και εθνικιστικό τους δηλητήριο στην ασπρόμαυρη κερκίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου