Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Επί πτωμάτων


Ο επίσημος αριθμός θανάτων από κορονοϊό έχει φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του «Economist», οι πραγματικές απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία μπορεί να φτάνουν και το τετραπλάσιο, τα 22 εκατ. ανθρώπινες ζωές. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε επειδή νόσησαν από κορονοϊό, είτε από αιτίες που μπορούσαν να προληφθούν την περασμένη διετία, αλλά αυτό δεν έγινε, λόγω της πίεσης στα συστήματα Υγείας. Την ίδια ώρα, επιχειρηματικοί όμιλοι που βρίσκονται πίσω από τα πιο διαδεδομένα εμβόλια, «Pfizer» - «BioNTech» και «Moderna», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν τον Νοέμβρη στη σύνοδο STAT (το επονομαζόμενο και «Νταβός της Φαρμακοβιομηχανίας»), αποκομίζουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων περίπου κάθε λεπτό. Μάλιστα, μπροστά στην επικράτηση της μετάλλαξης «Ομικρον», αξίζει να θυμίσουμε τι έγραφε ξανά ο «Economist» για την πανδημία ως «μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Εάν παράξουν εμβόλια, είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν. Εάν αποδειχθεί ότι ο ιός μεταλλάσσεται συχνά, θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο». Σε ελεύθερη μετάφραση, «οι νεκροί μας, τα κέρδη τους», όπως εύστοχα σημείωναν την Πέμπτη τα συνδικάτα και οι φορείς που διαδήλωσαν πανελλαδικά για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού απέναντι στον πραγματικό «ιό», τον καπιταλισμό.

Την ίδια...

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών στην ΑΣΟΕΕ είναι αποκαλυπτικές του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση έχει κάνει «καραμέλα» την πανεπιστημιακή αστυνομία και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τη νομιμοποιήσει. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια καραμέλα σε ...άλλη γεύση μασουλάει. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος πρόβαλε τις προάλλες ως «λύση» το «μοντέλο που υπάρχει σε άλλες χώρες, αστυνομική δύναμη, υπηρεσία, που είναι όμως πανεπιστημιακή, σε άμεση συνεργασία με το πανεπιστήμιο (...) δεν υπάρχει περίπτωση άλλης χώρας που να έχει γίνει αυτό που επιχειρεί η ΝΔ, δηλαδή να έχουμε αστυνομική δύναμη στα πανεπιστήμια που να μην υπάγεται στις πρυτανικές αρχές. Διότι παντού έχουν δει το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντιμετώπιση αυτού του γεγονότος χωρίς την άμεση συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας».


... καραμέλα

Βεβαίως δεν είναι καινούργια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που πάει να μπάσει «συναινετικά» και από την πίσω πόρτα την αστυνομία στα πανεπιστήμια, διευκολύνοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Καταδεικνύει όμως το πόσο επί της ουσίας συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η θέση αυτή επαναλαμβάνεται στο φόντο των τελευταίων γεγονότων, που αποκαλύπτουν αφενός την ανομία που πηγάζει από την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, στο έδαφος της διαπλοκής με εταιρείες και των ανταγωνισμών, και αφετέρου ότι αυτή η ανομία γίνεται ανεκτή ή και συγκαλύπτεται από το κράτος, μηχανισμούς, διοικήσεις κ.λπ. Αυτήν την ανομία δεν την αντιμετωπίζει ούτε η πανεπιστημιακή αστυνομία «του υπουργού», ούτε «του πρύτανη», που είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, για τη θωράκιση της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια.


Καμπανάκι

«Επιπεδώνεται η καμπύλη», «μειώνονται τα κρούσματα», «αισιοδοξούμε για τις επόμενες βδομάδες». Κάτι τέτοια, που θυμίζουν συντονισμένη επιχείρηση εφησυχασμού ή καλύτερα κουκουλώματος των κυβερνητικών ευθυνών, ακούγονται όλο και συχνότερα την τελευταία βδομάδα. Από πού αντλούν την «αισιοδοξία» τους τα διάφορα παπαγαλάκια; Από το ...τεράστιο «επίτευγμα» να μην καταγράφονται κάθε μέρα 50 χιλιάδες κρούσματα αλλά 20 με 30 χιλιάδες. Ετσι, με μια τέτοια συζήτηση, που θυμίζει ξανά τις ατάκες για το «τελευταίο μίλι», επιχειρείται να παρουσιαστεί ως «παράταιρη» κάθε συζήτηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα κ.ο.κ. Το έργο το έχουμε ξαναδεί κάμποσες φορές, ενώ μια σειρά από επιστήμονες σημειώνουν πόσο παρακινδυνευμένες είναι τέτοιες προβλέψεις. Ειδικά αν τις «αθροίσουμε» με εκτιμήσεις που βαφτίζουν «συναχάκι» την «Ομικρον» για να δικαιολογηθούν τα «πρωτόκολλα» - λάστιχο της 5ήμερης καραντίνας. Ενα είναι βέβαιο: Το ίδιο κριτήριο που κρατάει τα νοσοκομεία σμπαραλιασμένα φέρνει κάθε τόσο στην επικαιρότητα και τέτοιες «εκτιμήσεις». Κι αυτό δεν είναι άλλο από την προστασία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό, κάθε φορά που η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό, πρέπει να σημαίνει άλλο ένα καμπανάκι για ένταση της πάλης και της διεκδίκησης για ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου