Κυριακή 8 Μαΐου 2022

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Γραπτές εξετάσεις για τους μετανάστες - Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

 

 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που είναι προϋπόθεση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της πολιτογράφησης.

Στις εξετάσεις είχαν δηλώσει συμμετοχή 8.337 άτομα και διεξήχθησαν σε εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Κόρινθο, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Τρίπολη, Χαλκίδα και Καλαμάτα. Πρόκειται για εξετάσεις με το νέο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους μετανάστες. Σημειώνεται ότι στις πρώτες εξετάσεις που διοργανώθηκαν το Μάη του 2021, είχαν προσέλθει στις εξετάσεις μόνο 2.176 αλλοδαποί, ενώ τον προηγούμενο Νοέμβρη οι υποψήφιοι που έδωσαν τελικά εξετάσεις ήταν 5.637.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, έπειτα από αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει στις περσινές εξετάσεις ειδικός επιστήμονας της ανεξάρτητης αρχής, διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, κάτι που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι μετανάστες που συμμετέχουν στις εξετάσεις τις οποίες διεξάγει το υπουργείο Εσωτερικών. Ότι, δηλαδή, τα θέματα είναι δύσκολα και σε αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι υποψήφιοι και ζητούσε, δε, να πραγματοποιηθούν αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 5.637 συμμετεχόντων, πέτυχαν οι 2.659 (47,17%) και απέτυχαν οι 2.978 (52,83%).

Δυνάμεις του ΚΚΕ στα εξεταστικά κέντρα

Από το πρωί, δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονταν στα εξεταστικά κέντρα, με την ανακοίνωση της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για Πρόσφυγες και Μετανάστες, η οποία τους καλεί να οργανωθούν και να αγωνιστούν μαζί με τους Έλληνες εργάτες για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Από νωρίς το πρωί, έξω από το 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας στους Αμπελόκηπους είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες μετανάστες και κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ, διένειμε την ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται, επιπλέον, πως η κυβέρνηση έχει θεσπίσει αυστηρά τεκμήρια για την οικονομική και κοινωνική ένταξη. Δηλαδή, αν καταφέρει να πάρει κάποιος το πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων, θα μπορεί να κάνει αίτηση για να περάσει στο δεύτερο στάδιο, όπου θα εξεταστεί αν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις ένταξης για να πολιτογραφηθεί, καταβάλλοντας και «χαράτσι» 550 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως και τα παράβολα, τα διατήρησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη διαφορά το ύψος του πλαφόν και των ποσών.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση: «Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας/ίδα πολίτης πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας». Αυτό πρακτικά ορίζεται ως οι ετήσιες αποδοχές που έχει ένας υπάλληλος ή εργατοτεχνίτης με τον οριζόμενο κατώτατο μισθό και μάλιστα αν έχει οικογένεια και προστατευόμενα μέλη αυτό θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε μέλος.

Οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν αυτό το επαρκές εισόδημα, όχι μόνο για το προηγούμενο έτος αλλά για περισσότερα, ανάλογα με τα έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής που απαιτούνται για την αίτηση πολιτογράφησης. Συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση αναφέρει: «Για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν 3 έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής (πολίτες ΕΕ, σύζυγοι Ελλήνων πολιτών με τέκνο), πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα 3 αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 7 έτη (πρόσφυγες ή με καθεστώς επικουρικής, όσοι είναι με άδεια ανθρωπιστικών λόγων, επί μακρόν διαμένοντος, δεύτερης γενιάς, δεκαετίας, μέλη οικογένειας Ελλήνων πολιτών), πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν 12 έτη (όσοι κατέχουν λοιπούς τύπους άδειων διαμονής), πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως».

Γίνεται κατανοητό ότι ειδικά για την περίοδο της περασμένης 10ετίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που επιδεινώθηκε και πάλι με την πανδημία, που έπληξε φυσικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και ακόμα περισσότερο τους μετανάστες, τα κριτήρια αυτά είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν.

Το ΚΚΕ διεκδικεί

  • Να αποσυρθεί άμεσα η Τράπεζα Θεμάτων και να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που οδηγεί στον αποκλεισμό χιλιάδων μεταναστών από τη διαδικασία της πολιτογράφησης. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανάπηρους μετανάστες και πλήρης απαλλαγή από εξετάσεις για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση.
  • Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Να καταργηθούν οι διατάξεις που θέτουν συνεχή ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, υψηλά παράβολα και να λάβει τέλος η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία μεταναστών, με πολυετή διαμονή στη χώρα, που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
  • Να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας, με άδειες διαμονής αόριστης διάρκειας. Ειδική μέριμνα για την κατάσταση παρατυπίας, στην οποία βρίσκεται πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές - οικιακές εργασίες.
  • Άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, εισοδηματικά κριτήρια και αποκλεισμούς ανέργων.
  • Απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεσή τους από ένσημα, στελέχωση των υπηρεσιών Αποκεντρωμένης Διοίκησης με μόνιμο προσωπικό για την άμεση έκδοσή τους.
  • Υπογραφή άμεσα διακρατικών συμφωνιών για τη δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσή τους.
  • Οι μετανάστες, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στην Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές.
902gr

1 σχόλιο:

  1. «Καλή δύναμη, υγεία και επιτυχία στις εξετάσεις!»
    θα τους χρειαστούν οι ευχές.
    Τα θέματα είναι πολύ δύσκολα ακόμα και για μας που έχουμε πάει σε Ελληνικό σχολείο.
    Θέματα άχρηστα για κάθε εργαζόμενο.
    Τι ενδιαφέρει ενα εργαζόμενο η ερώτηση, "από που γεννήθηκε η Ήρα"
    Απάντηση, για κανονικούς ανθρώπους, που ίσως δεν το ξέρουν "από το κεφάλι του Δια"
    και άλλες πολλές, 500, άχρηστες ερώτησης που πρέπει να απαντήσουν οι αλλοδαποί.

    Διαβάστε τι ρωτάνε, η τράπεζα θεμάτων, ε https://exetaseis-ithageneia.ypes.gr/#topics

    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/05/blog-post_426.html

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή