...που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή
Eurokinissi |
Στη Σύνοδο μετείχαν οι ηγέτες των 11 χωρών της περιοχής (οι Πρόεδροι των Σερβίας, Σλοβενίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και οι πρωθυπουργοί των Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Κροατίας), ενώ την Τουρκία εκπροσώπησε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών. Παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στο δείπνο μετείχε - κατόπιν πρόσκλησης του Μητσοτάκη - ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ερχόμενος από την περιοδεία του στα Βαλκάνια. Μια παρουσία - αφορμή για το κυβερνητικό επιτελείο να αναπαραγάγει τα χρεοκοπημένα παραμύθια για τις «συμμαχικές σχέσεις» που αποτελούν τάχα ασπίδα στον τουρκικό αναθεωρητισμό.
«Εφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτ. Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την εναρμόνιση των νομοθεσιών τους, αλλά και την έμπρακτη δέσμευση ευρωπαϊκής ηγεσίας και κρατών - μελών», ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων της Συνόδου, ισχυριζόμενος ότι «η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Προηγουμένως, άλλωστε, με άρθρο του στο «Politico» είχε δώσει το στίγμα του ρόλου που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, προτείνοντας την ένταξη στην ΕΕ, μέχρι το 2033, «ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων», και τονίζοντας ότι «το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απόφαση, σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, να ξεμπλοκάρουμε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας».
Σημείωνε, μάλιστα, για να δείξει την ανάγκη να «τρέξουν» οι διεργασίες για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, πως «τα Βαλκάνια, όπως πολλές φορές στο παρελθόν στην ιστορία τους, βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραμμή ανταγωνιζόμενων σφαιρών επιρροής - απειλητικοί κλυδωνισμοί γίνονται αισθητοί κάτω από την επιφάνεια», ενώ αποτυπώνοντας και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ ανέφερε ότι «θα υπερασπιστώ τα όσα λέω όχι μόνο ενώπιον όσων θα παραστούν στη σημερινή Σύνοδο, αλλά και προς άλλους ηγέτες από ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του καλού μου φίλου, του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμ. Μακρόν».
Ταυτόχρονα, στις δηλώσεις του στη Σύνοδο ανέδειξε την αξία της Αλεξανδρούπολης στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, λέγοντας ότι καθίσταται νέος κόμβος «στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης», διαφημίζοντας τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη περιοχή για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, κάτι που την μετατρέπει βέβαια σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, πόσο μάλλον όταν έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ως την «άλλη όψη» των ίδιων σχεδίων.
Στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου υπογραμμίζεται εξάλλου σχετικά ότι «η ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξαρτάται από τη διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας και των οδεύσεων εφοδιασμού», δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των ΑΠΕ, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στους αγωγούς φυσικού αερίου που προωθούν την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Επίσης, τονίζεται πως οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο είναι «πλήρως προσηλωμένοι στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων και νέων απειλών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είναι αδιαχώριστες από τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα».
Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, που εκτός από τη Θεσσαλονίκη είχε επαφές και σε Σερβία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, τόνισε από τα Σκόπια πως «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία και εγώ τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Γερμανία προσεγγίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής».
Τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, δηλώνοντας μάλιστα ενθουσιασμένος με την επίδειξη της «πολιτικής βούλησης» που οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπληρωθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του παζλ.
Δυναμώνοντας δε τις εκκλήσεις για συστράτευση κατά των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, στο Βελιγράδι ο Σολτς επανέλαβε ότι «όλες οι προς ένταξη χώρες έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν την κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ζήτησε από την κυβέρνηση Βούτσιτς να υιοθετήσει άμεσα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «να το πράξει άμεσα όσο το θέμα είναι επίκαιρο». Από την πλευρά του ο Σέρβος Πρόεδρος περιέγραψε ως «περίπλοκη» τη θέση της Σερβίας στο θέμα των κυρώσεων επειδή, όπως ανέφερε, «η Σερβία εξαρτάται από τη στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσόβου»...
Για τις σχέσεις Κοσόβου - Σερβίας, ο Σολτς ζήτησε «αφοσίωση» στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ με σκοπό να βρεθεί βιώσιμη λύση και να ανοίξει ο δρόμος για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο διάλογος θα πρέπει να οδηγήσει στην αμοιβαία αναγνώριση και κατέληξε ότι «είναι πλέον ανάγκη να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία» της διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή. Σημειωτέον, για τη συγκεκριμένη αναφορά, ο Βούτσιτς εξέφρασε απορία και επισήμανε ότι σε κανένα επίσημο έγγραφο της ΕΕ δεν αναφέρεται ως σκοπός του διαλόγου η αλληλοαναγνώριση, αλλά η ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.
Τέλος, από τη Σόφια, ο Σολτς είπε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για πρόοδο» όσον αφορά την άρση του βουλγαρικού «βέτο» στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Β. Μακεδονίας (και κατ' επέκταση της Αλβανίας), αναφέροντας ότι «θα παραμείνουμε σε στενή ανταλλαγή απόψεων τις επόμενες ημέρες».
Στο μεταξύ, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι, συναντήθηκε την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας εκφράστηκε ικανοποίηση επειδή «οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή» όπως και για τα σχέδια οικονομικής συνεργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου