Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Τα μεγάλα παχιά λόγια για τη "Θεσσαλονίκη που αλλάζει", βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους»


 

«Τα μεγάλα παχιά λόγια για τη "Θεσσαλονίκη που αλλάζει" με εξωστρέφεια, ανάπτυξη και έργα βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σήμερα λόγω της καταιγίδας σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Τα μεγάλα παχιά λόγια για τη "Θεσσαλονίκη που αλλάζει", με εξωστρέφεια, ανάπτυξη και έργα βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους. Η καταιγίδα μετέτρεψε σε ποτάμια δρόμους στον Εύοσμο, την Ηλιούπολη, το Κορδελιό, τους Αμπελόκηπους, στην Πολίχνη, στο Κέντρο και την Καλαμαριά. Οι οδοί Μοναστηρίου και Λαγκαδά πλημμύρισαν και αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν. Το ίδιο και στη γέφυρα της οδού Αγίων Πάντων, από όπου διέρχεται η παλιά κοίτη του Δενδροποτάμου. Λεωφορείο του ΟΑΣΘ πλημμύρισε. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων.

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι καταστροφές υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Ενώ δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα "κοράκια" της "πράσινης ανάπτυξης", στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα, είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς από χρονιά σε χρονιά. Διαδοχικές κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των δήμων και της περιφέρειας από τη μια καλλιεργούν τον εφησυχασμό και από την άλλη δηλώνουν πως "κάνουν ό,τι μπορούν", ομολογώντας ταυτόχρονα πως η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι "επιλέξιμη".

Βασικά έργα για την προστασία της πόλης, που εξαγγέλθηκαν ακόμα και πριν από 20 χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως στη Λαχαναγορά που ίσως τελειώσει το 2025. Έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Καλαμαριά παραπέμπονται για το 2024. Το μοναδικό αντιπλημμυρικό έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής Ωραιοκάστρου. Η ιεράρχηση με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες είναι επικίνδυνη για τον λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση και την κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας.

H ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική διέξοδο. Μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του Σοσιαλισμού. Σε αυτή τη νέα κοινωνία, η οποία θα αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων, η γη δεν θα είναι εμπόρευμα, οι χρήσεις της και τα έργα υποδομών δεν θα καθορίζονται από τους κανόνες της "αγοράς".

Απέναντι στο εχθρικό για τον λαό αστικό κράτος, πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές έτσι ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.

  • Άμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.

  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

  • Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.

  • Να ενισχυθεί το προσωπικό, τα μέσα και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο».

    902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου