Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

«Διαφορές» στο Αιγαίο που πρέπει να λυθούν «με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης»

 

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εκτεθειμένοι και πάλι κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα αστικά κόμματα που παρουσιάζουν τα ευρωατλαντικά σχέδια ως «παράγοντα ασφάλειας»

 

Βρείτε τα για τις «διαφορές στο Αιγαίο» είπε ξανά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρίχνοντας νερό στον μύλο της επιθετικότητας της Τουρκίας, ασπαζόμενος πλήρως, για άλλη μια φορά, τους ισχυρισμούς της περί διμερών διαφορών, την ώρα που θέτει ανοιχτά θέμα κυριαρχίας επί νησιών στο Αιγαίο, καθώς για τη λυκοσυμμαχία η Τουρκία είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να αποτραβηχτεί από τη Ρωσία, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα να θυσιάζονται στον βωμό της ευρωατλαντικής συνοχής στη ΝΑ Μεσόγειο.

«Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης», είπε συγκεκριμένα ο γγ του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι «αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση», επικαλούμενος για την ανάγκη «διευθετήσεων» και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κάνει «ακόμη πιο σημαντικό για τους σύμμαχους να είναι ενωμένοι».

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο γγ του ΝΑΤΟ απέφυγε κάθε αναφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις υπερπτήσεις μαχητικών της πάνω από νησιά, μιλώντας γενικά για «επιχειρήσεις» που προκάλεσαν στο παρελθόν «ατυχήματα».

«Η Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, η Τουρκία, πολλοί σύμμαχοι και άλλες χώρες επιχειρούν εκεί σε τακτική βάση. Στο παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας ξανά ότι το ΝΑΤΟ - το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, το οποίο αντιμετωπίζει ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο - μόνο παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και ασπίδα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν είναι.

Ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει και το ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει έτοιμο και έναν ακόμα «μηχανισμό» για το σχετικό παζάρι.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - τσουβαλιάζοντας πάλι τις δύο χώρες - καλούσε την Τουρκία και την Ελλάδα «να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση» και «να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών», ισχυριζόμενος κατά τ' άλλα ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, αφού ανέφερε ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο», έσπευσε να μιλήσει κι αυτός για «ανοιχτά ζητήματα» που πρέπει να αντιμετωπίζονται «με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική των ιμπεριαλιστικών παζαριών είναι η συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης» στην οποία συμμετείχε στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Γερμανίας, ΗΠΑ, Αγγλίας και Γαλλίας, με βασικά θέματα τόσο την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όσο και θέματα Αιγαίου και Μεσογείου, όπως και άλλες εξελίξεις περιφερειακές, σε Συρία, Αφγανιστάν και Ιράν.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις...

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, την Κυριακή κατηγόρησε για «υποκρισία» τους Ελληνες αξιωματούχους και έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «η μαγκιά αυτού του λαού δεν χάφτει τέτοια... Οταν πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο. Θα είναι βαρύ το τίμημα...».

Αλλωστε, χαιρετίζοντας την ολοκλήρωση της άσκησης «Efes», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων 36 χωρών, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα κάλεσε περισσότερες από τις μισές να μην συμμετάσχουν. Σχεδόν κανείς δεν άκουσε τις παροτρύνεις της Ελλάδας και συμμετείχαν όλοι μαζί μας σε εκείνη την άσκηση, ειδικά οι ΗΠΑ (...) Ευτυχώς, αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση», πρόσθεσε. Επίσης, δήλωσε πως «έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Ολοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει...».

Ο δε ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι «δεν μπορεί να δώσει νομικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στις παραβιάσεις», προσθέτοντας πως η Αθήνα «κλαίγεται ότι η Τουρκία θα μας επιτεθεί». Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «το σημαντικό είναι να χαλάσουν τα σχέδια που έχουν στηθεί στην Κύπρο» - αφού επέκρινε τα σχέδια περί ομοσπονδίας κατηγορώντας την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι «δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα» με τους Τουρκοκύπριους.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υπερασπίστηκε προκλητικά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για «ειρηνευτική επιχείρηση» που έγινε το 1974 και μετά την οποία «ο νότος και ο βορράς ζουν με ειρήνη και γαλήνη». Ακόμα, επανέλαβε κατηγορίες κατά της ελληνικής πλευράς για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου υπεραμυνόμενος των τουρκικών υπερπτήσεων με το σχόλιο ότι «ανταποδώσαμε», κατηγορώντας την Ελλάδα για υπόθαλψη «τρομοκρατών» κ.λπ. Ενώ ισχυρίστηκε πως «πάντα είμαστε υπέρ του διαλόγου», επικαλούμενος και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επιρρίπτοντας την ευθύνη διακοπής τους στην ελληνική κυβέρνηση.

Ολα αυτά παρουσία και των βουλευτών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι, κάτω από την «κοινή σημαία» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, έσπευσαν να πουν ότι η Ελλάδα καταπολεμά την «τρομοκρατία», σημείωσαν ότι τάχα «δεν μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟική συμμαχία όταν από την πλευρά της Αγκυρας επικρέμαται η απειλή του casus belli» κ.ά.

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις και «επί του πεδίου», με τον σταθμό της Αττάλειας να εκδίδει παράνομη NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα, σε σημεία που χρονικά συμπίπτουν με ελληνική αεροναυτική άσκηση ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσίευμα του «ieidiseis.gr», στο ταξίδι της στις αρχές Απρίλη στην Αθήνα (κι αφού πρώτα πήγε στην Αγκυρα για να «εγκαινιάσει» τον λεγόμενο Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ - Τουρκίας), η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, μεταφέροντας τουρκική αξίωση απαίτησε από την Ελλάδα να απομακρύνει από τη Σκύρο τους αντιπλοϊκούς πυραύλους που - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Αγκυρας - έχουν εγκατασταθεί στο νησί. Αξίωση που κουμπώνει πάνω στο ευρύτερο ζήτημα που βάζουν οι Τούρκοι περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία εκτός από τη Σκύρο διαμαρτύρεται και για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διασπείρει πυραύλους «Stinger» κατά μήκος του Ανατολικού και Βορειο-κεντρικού Αιγαίου.

Σημειωτέον, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει - καθ' υπόδειξη και των Αμερικανών - δεκάδες «Stinger» το προηγούμενο διάστημα στο καθεστώς του Κιέβου, με τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, μιλώντας στα «Νέα», να απειλεί ξανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με ενεργοποίηση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, «φοβερίζοντας» στρατιωτικούς και τον Τύπο για να αποφύγει να ενημερώσει για την αποστολή κρίσιμου οπλισμού στην Ουκρανία, που υπονομεύει και την άμυνα της χώρας.

...και ο ευρωατλαντικός εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Βέβαια, για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει ...γαργάρα και το μαύρο άσπρο. Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κληθείς χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων να σχολιάσει τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ απογείωσε την κοροϊδία λέγοντας: «Είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά και συγκεκριμένα του γενικού του γραμματέα. Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε γνωστοποιεί τις θέσεις της στους συμμάχους, τους εταίρους, τη διεθνή κοινότητα. Βλέπουμε την ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα, από το State Department, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Γερμανό καγκελάριο, συμμάχους και εταίρους», πρόσθεσε, την ώρα που όλοι αυτοί το μόνο που λένε είναι «βρείτε τα» εξισώνοντας τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που βρίσκονται στο τραπέζι του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Ενώ και ο πρωθυπουργός, μιλώντας αργά χτες βράδυ στην ΕΡΤ, αναπαρήγαγε το μύθευμα για τις ισχυρές συμμαχίες του κεφαλαίου που τάχα εξασφαλίζουν τον λαό, και την... απομονωμένη Τουρκία, ενώ στη λογική της τήρησης ανοιχτών διαύλων με την αστική τάξη της γείτονος, είπε ότι αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σημειώνοντας ότι «νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε, πρέπει να συναντιόμαστε, να συζητάμε, και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», ζητώντας «προσγείωση» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης και λέγοντας πως «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».

Υπεραμύνθηκε εξάλλου της ανάγκης για συνοχή του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, και στο ίδιο πλαίσιο της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας μάλιστα τον «Ριζοσπάστη» για τα 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που σε πρώτη φάση ετοιμάζονται να σταλούν στην κυβέρνηση Ζελένσκι σε πρώτη φάση.

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο γίνεται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου