Η νέα τρίμηνη επιδότηση στα καύσιμα δεν θα φτάνει ούτε για βενζίνη δύο βδομάδων
Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα επιδότηση στα καύσιμα από τον Ιούλη, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες του νέου «πακέτου» στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ακόμα μικροποσό (ακούγονται διάφορα σενάρια περί 60 - 80 ευρώ) σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν οι λαϊκές οικογένειες και που βεβαίως δεν φτάνουν ούτε για τα καύσιμα δύο βδομάδων, για κάποιον που κινείται καθημερινά με το αυτοκίνητό του για να πάει στη δουλειά του.
Κατά τ' άλλα, ο Χρ. Σταϊκούρας επέμεινε για την επάρκεια των έως τώρα κυβερνητικών μέτρων στην αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα λέγοντας ότι σύντομα «οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα δουν στο πορτοφόλι τους τα αποτελέσματα» και χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης «εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»...
Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη επιδότηση στα καύσιμα έφτανε στο ανώτερο ποσό τα 50 ευρώ για τους μήνες Απρίλη, Μάη, Ιούνη δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση όσοι εντάσσονταν στο μέτρο θα λάμβαναν κάτι λιγότερο από 17 ευρώ τον μήνα για καύσιμα κίνησης. Σε ανάλογα επίπεδα και με την ίδια λογική του «κουπονιού» αναμένεται να είναι και η νέα επιδότηση κι ενώ πια η βενζίνη σε όλη τη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2,3 ευρώ/λίτρο και σε κάποιες περιοχές της επαρχίας τα 2,5 και τα 2,6 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, χτες στον νομό Αττικής η τιμή της βενζίνης βρισκόταν στα 2,39 ευρώ και του ντίζελ κίνησης στα 2,03, στα Δωδεκάνησα είχε φτάσει τα 2,536 ευρώ, στην Ευρυτανία τα 2,503 ευρώ και στις Κυκλάδες τα 2,61 ευρώ. Την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είχε φτάσει στα 117 και 119 δολάρια το βαρέλι (αργό και μπρεντ αντίστοιχα) καταγράφοντας 5,54% αύξηση τον τελευταίο μήνα. Την ίδια ώρα βέβαια ούτε σκέψη δεν υπάρχει για κατάργηση ή μείωση των φόρων στα καύσιμα, οι οποίοι να υπενθυμίσουμε παραμένουν στο 24% ο ΦΠΑ, ενώ ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είναι 700 και 410 ευρώ/1.000 λίτρα.
Τίποτα φυσικά δεν έχει αλλάξει και με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες έχουν αγκιστρωθεί πάνω από τα 200 ευρώ/MWh στο εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου χτες συγκεκριμένα βρίσκονταν στα 215 ευρώ. Η κυβερνητική πολιτική επί της ουσίας παγίωσε τις υψηλές τιμές ρεύματος, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού αυτό που κάνουν ασταμάτητα είναι να ρίχνουν κρατικό χρήμα στο «βαρέλι δίχως πάτο» της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού και τα όποια ποσά δίνονται ως επιδότηση στους λογαριασμούς νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών στη συνέχεια θα ζητηθούν πίσω από τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας.
Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, στο οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η προδιαγεγραμμένη έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στις 20 Αυγούστου. Παράλληλα, θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το χρέος, και μίας ακόμα δόσης αντίστοιχου ύψους που εκκρεμεί από το 2019.
Παρά τη μη συνέχιση της ενισχυμένης εποπτείας, όλες οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες της εποπτείας θα μεταφερθούν αυτόματα στην πάγια διαδικασία του μόνιμου μνημονίου, που είναι τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα. Μάλιστα, κεντρικό ζήτημα των «ανοιχτών ζητημάτων» είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με σημείο αιχμής την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο, δηλαδή τη δημιουργία φορέα που θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και η ίδια η Κομισιόν στην έκθεσή της για τη 14η μεταμνημονιακή «αξιολόγηση».
Επιπλέον, τα αντιλαϊκά μέτρα και η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστούν με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο, με άξονα την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια τη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο.
Τέλος, χτες, σε έκτακτη συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέτασε νέο σχέδιο για τα ομόλογα προκειμένου να μετριάσει την εικόνα της αγοράς με την εκτόξευση της απόδοσής τους. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει εκτοξευθεί, από τότε που η ΕΚΤ έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων ως αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό. Το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου