Ο πρωτοποριακός δίσκος 33 στροφών «14 Νέα Τραγούδια» που «κοκκίνισε» την ελληνική μουσική σκηνή
Πέντε χρόνια πριν από τον πρόωρο κι άδικο χαμό του, έχει μιλήσει στον «Ριζοσπάστη» (14 Σεπτέμβρη 1977) γι' αυτή την κορυφαία πολιτική - πολιτιστική έκφραση της Κομμουνιστικής Νεολαίας, η οποία διανύει την τρίτη χρονιά της:
«Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ είναι αναγκαίο πάνω απ' όλα για πολιτικούς λόγους. Ο λαός και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν υποχρέωση να γνωρίσουν σε βάθος την Ιστορία του ΚΚΕ και την πορεία του. Να μάθουν την Ιστορία του πιο βασανισμένου ελληνικού κόμματος.
»(...) Αλλος σημαντικός λόγος είναι το πολιτιστικό πανόραμα των προοδευτικών δημιουργών που το Φεστιβάλ μας δίνει την ευκαιρία να το καλύψουμε. Εξάλλου βλέπω ότι έχει μεγάλη σημασία η παρουσία ενός τόσο πολυπληθούς κοινού στο χώρο του (...), κάτι που συσφίγγει και στεριώνει νέες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων».
Με τη σκιά του Αιγυπτιώτη συνθέτη να πέφτει βαριά στους κομμουνιστές νεολαίους, η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ προκηρύσσει τρεις διαγωνισμούς, που δίνουν βήμα κυρίως σε νέους και νέες δημιουργούς: έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, ποιήματος - διηγήματος και θεατρικού έργου.
Παίρνουν μέρος 56 συνθέτες με 140 τραγούδια. Τελικώς επιλέγονται 38 από αυτά, που ακούγονται μπροστά σε πολυπληθές κι ενθουσιώδες κοινό, καθ' όλη τη διάρκεια του 8ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτά τα φυντάνια του μελοποιημένου στίχου δίνουν μουσική σε έργα ποιητών που έχουν περάσει από το καμίνι της Αντίστασης μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και των ασυμβίβαστων αγώνων υπέρ της Λαοκρατίας, όπως του Γιάννη Ρίτσου και του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, λαϊκός αοιδός αυτής της κορυφαίας νεολαιίστικης εκδήλωσης, έχει γράψει το ποίημα «Τα παιδιά της ΚΝΕ», το οποίο απαγγέλλει τον Σεπτέμβρη του 1977, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Σ' αυτό επαναλαμβάνεται, ως υπόσχεση για το μέλλον του σοσιαλισμού, η επωδός: «Είναι τα παιδιά της ΚΝΕ / που λένε στη ζωή το μέγα ΝΑΙ».
Κυκλοφορεί, την ίδια χρονιά, σε οκτασέλιδη πλακέτα, με τα ακόλουθα στοιχεία: «Τα παιδιά της ΚΝΕ» (αφιέρωμα στην ΚΝΕ). Με φωτογραφία του ποιητή στο εξώφυλλο και τη λεζάντα «Ο Γιάννης Ρίτσος ενώ απαγγέλλει στο 3ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ», εκδόσεις «Οδηγητής». Στη σελίδα κύριου τίτλου, με τη βυζαντινότροπη γραφή του, γράφονται το ονοματεπώνυμό του, ο τίτλος του ποιήματος κι η ένδειξη τόπου και χρόνου συγγραφής του: «Αθήνα. Καρλόβασι. Ιούλιος. Αύγουστος. Σεπτέμβρης '77».
Ο Μίκης Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στους ΚΝίτες και στις ΚΝίτισσες αντιμετωπίζει τους ηρωικούς μαχητές και τις ηρωικές μαχήτριες του παρελθόντος ως φωτεινό παράδειγμα για τους σημερινούς αγωνιστές και τις σημερινές αγωνίστριες:
«(...) Σήμερα εσείς - νέοι κομμουνιστές - έχετε τη μεγάλη τιμή και τη βαριά ευθύνη να κρατάτε στα χέρια σας τη σκυτάλη που τόσο ψηλά κράτησαν οι ΕΠΟΝίτες του Υμηττού, ο Σωτήρης Πέτρουλας, οι νεκροί του Πολυτεχνείου.
»Ωστόσο τα βλέμματά σας στρέφονται καθαρά προς το μέλλον. Γιατί είναι αύριο και μεθαύριο που πιθανόν όλοι μαζί, όμως σίγουρα εσείς οι νεολαίοι θα χτίσετε τη νέα κοινωνία - την κοινωνία της δικαιοσύνης και της ελευθερίας - την κοινωνία του σοσιαλισμού, την κοινωνία του κομμουνισμού (...)».
«Η καθιέρωση του διαγωνισμού έντεχνου λαϊκού τραγουδιού ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" σαν θεσμού, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όσο δύσκολη τόσο ελπιδοφόρα και ζωντανή είναι η υπόθεση του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.
»Η μεγάλη συμμετοχή (56 συνθέτες), η επαφή του νέου συνθέτη με τη νεολαία έξω και αντίθετα με τις καθιερωμένες διαδικασίες, η προσπάθεια προσέγγισης του μουσικού έργου στα λαϊκά και νεολαιίστικα προβλήματα, είναι ενθαρρυντικά στοιχεία της μέχρι τώρα υπόθεσης.
»Ο δίσκος αυτός δεν έρχεται να ''λύσει'' κάποιο πρόβλημα, αλλά να υπογραμμίσει από την πλευρά μας μερικές από τις δυνατότητες που ξανοίγονται μπροστά στην έντεχνη λαϊκή δημιουργία». Το σημείωμα περιλαμβάνει ακόμη τα μέλη της κριτικής επιτροπής κι ευχαριστίες για όσες και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του δίσκου.
Στο πρόγραμμα αυτού του ιστορικού Φεστιβάλ περιλαμβανόταν εκδήλωση παρουσίασης ανέκδοτων δημοτικών τραγουδιών της Θεσσαλίας. Τα κατέγραψαν ΚΝίτες της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, οι οποίοι «όργωσαν» τα θεσσαλικά χωριά, καταγράφοντας τις ζωντανές μνήμες της ΕΑΜικής Αντίστασης.
«Μιλώ γι' αυτούς» (Χρήστος Λεοντής - Λευτέρης Παπαδόπουλος): Σοφία Βόσσου /«Πλαστή ταυτότητα» (Στέλλα Κυπραίου - Τασούλα Πολίτη): Γιάννης Θωμόπουλος / «Στου ήλιου τα γιοφύρια» (Χρύσανθος Μουζακίτης - Θεόφιλος Βερύκιος): Νικόλας Μητσοβολέας/ «Πυρετός» (Ανακρέων Παπαγεωργίου - Νικηφόρος Βρεττάκος): Αιμιλία Σαρρή / «Ελπίδες έχουμε πολλές»(Γιάννης Ιωάννου - Γιώργος Καρράς): Κώστας Λεοντίδης - Ελένη Τσαγκαράκη / «Στου κόσμου το φτωχοντουνιά» (Σπύρος Σαμοΐλης - Νίκος Περγιάλης): Γιάννης Μπογδάνος / «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (Βαγγέλης Κυρίτσης - Γιάννης Ρίτσος): Μιχάλης Δημητριάδης & χορωδία/ «Μαίριλυν» (Μιχάλης Τρανουδάκης - Γιώργος Χρονάς): Σοφία Μιχαηλίδου / «Πρωινό άστρο» (Μάριος Τόκας - Γιάννης Ρίτσος): Θωμάς Θωμαΐδης - Φωτεινή Σαββατιανού / «Ηθοποιός» (Γιάννης Καλατζόπουλος): Θανάσης Νικόπουλος / «Απόρρητο» (Γιώργος Θεοχαρόπουλος - Θανάσης Αβραμίδης): Φωτεινή Σαββατιανού / «Το σπίτι που γεννήθηκα»(Μιχάλης Τερζής - Κωστής Παλαμάς): Νίκος Λόλης - Κατερίνα Τζαμάκου / «Τραγούδι για καφενεία» (Θέμης Ανδρεάδης - Μάνος Ελευθερίου) Θέμης Ανδρεάδης - Σοφία Μιχαηλίδου / «Ο ιδρώτας του εργάτη» (Δημήτρης Σκαμάγκας): Δημήτρης Σκαμάγκας
Βασίλης ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός βιβλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου