Επιβεβαιώνεται η συμμετοχή της χώρας στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε μια φάση όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη ακόμα πιο επικίνδυνη φάση, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».
Διόλου τυχαία, ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Nuclear Information Project της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), επιμένει ήδη από προχτές ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», που ξεκίνησε τη Δευτέρα με επίκεντρο το Βέλγιο και συμμετοχή 14 χωρών της λυκοσυμμαχίας.
Η άσκηση γίνεται μέχρι τις 30 Οκτώβρη και περιλαμβάνει 14 χώρες και έως και 60 αεροσκάφη. Ο Κρίστενσεν ανέφερε σχετικά σε άρθρο του: «Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε νωρίτερα αυτό το έτος ότι επτά χώρες - μέλη της Συμμαχίας συνεισφέρουν (σ.σ. στον διαμοιρασμό πυρηνικών όπλων) με αεροσκάφη διπλής ικανότητας (σ.σ. ικανά να φέρουν και πυρηνικά). Οι χώρες αυτές δεν έχουν κατονομαστεί, αλλά πέντε είναι ευρέως γνωστές: Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Η έκτη χώρα είναι πιθανώς η Τουρκία (παρά τις φήμες ότι δεν ήταν πλέον μέρος της αποστολής), οπότε ορισμένα τουρκικά F-16 εξακολουθούν να είναι ειδικά διαμορφωμένα για τη χρήση πυρηνικών βομβών τύπου B61».
«Η έβδομη χώρα ήταν ένα μυστήριο, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα. Αν και η Ελλάδα δεν έχει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, καθώς αυτά έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια, ούτε διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη που δεσμεύονται για τέτοιες αποστολές, εντούτοις έχει μια μονάδα αποθήκευσης και μια αποστολή συνέχισης της προηγούμενης δραστηριότητας», πρόσθεσε.
Αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε ο «Ριζοσπάστης» επιμένουν από την πλευρά τους ότι η συμμετοχή στην άσκηση «δεν επιβεβαιώνεται», ούτε έχει η χώρα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αεροσκάφη ικανά να επιχειρήσουν και για πυρηνικό πλήγμα. Παλαιότερα υπήρχε τέτοιος ρόλος ανατεθειμένος στα ελληνικά βομβαρδιστικά «A-7E Corsair» τα οποία έχουν αποσυρθεί, ενώ όπως έχει αποκαλυφτεί παλιότερα, το 1999 είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ η Ελλάδα να προμηθευτεί και αεροσκάφη μεταφοράς πυρηνικών βομβών τύπου F-104G.
Κάτι που όπως λέγεται δεν προχώρησε, αν και οι εξελίξεις πλέον «τρέχουν» με μεγάλες ταχύτητες, η απόκτηση «Rafale» όπως και η επικείμενη αγορά από ελληνικής πλευράς F-35 συνοδεύονται από μια σειρά ερωτήματα σχετικά με τους ρόλους που θα αναλάβουν αυτά τα τόσο προηγμένα αεροσκάφη εντός ευρωατλαντικού σχεδιασμού.
Αλλωστε, θυμίζουμε ότι, όπως έλεγαν, ήδη από τον Ιούλη, σε δημοσιογράφους αρμόδιες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, «ούτε τα F-35, ούτε τα "Rafale" θα σηκωθούν για να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16», αλλά θα ενταχθούν ως νέο και αναβαθμισμένο όπλο στο ελληνικό οπλοστάσιο, διαθέσιμα για άλλες αποστολές και επιχειρήσεις στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό. (Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»).
Σε πυρηνική «θηλιά»
Τα ερωτήματα σε σχέση με τη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική πυρηνική άσκηση αντικειμενικά πληθαίνουν, την ώρα που η χώρα «με τη βούλα» όλων των κυβερνήσεων αποτελεί σταθερά μέρος των πυρηνικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, που αναβαθμίζονται.
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ένα ενδεικτικό «καλεντάρι» του τελευταίου χρόνου και αποτυπώνει την εμπλοκή που όλο βαθαίνει και σε αυτό το κομμάτι του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου