Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Συνέχεια στο «φιάσκο» και στο θάψιμο

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να «θάβουν» τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ

 

Συνέχεια στο θάψιμο της υπόθεσης παρακολούθησης του ΚΚΕ, με τις «συνακροάσεις» - υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, δόθηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κατά τη συνεδρίαση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από τις 8 Νοέμβρη να κληθούν στην Επιτροπή για κατάθεση πρόσωπα που να μπορούν μεν να δώσουν απαντήσεις για τις υποθέσεις των υποκλοπών σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων, αλλά να μπορούν και να απαντήσουν για την παρακολούθηση ενός ολόκληρου Κόμματος από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022, οπότε καταγράφηκε το τελευταίο κρούσμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Μανώλης Συντυχάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που προέβλεπε να υποβληθεί από τα άλλα κόμματα επίσημο αίτημα στην Επιτροπή, με το οποίο να ζητείται να προσέλθουν και τα πρόσωπα που έχει προτείνει το ΚΚΕ, ώστε να συμπληρωθούν τα 2/5 που απαιτεί ο κανονισμός και να γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα.

Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που «έκανε την πάπια», επιβεβαιώνοντας πόσο λερωμένη έχει τη φωλιά του, για να ακολουθήσουν και τα άλλα αστικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, τηρώντας την ίδια στάση.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκάλυψη, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, του άθλιου θεσμικού πλαισίου νόμων και Οδηγιών της ΕΕ το οποίο διαρκώς ενισχύουν από κοινού (μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν ψηφίσει άλλες δύο σχετικές κοινοτικές Οδηγίες) και μετατρέπει τον καθέναν σε «στόχο», είναι μία ακόμα σαφής προειδοποίηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Κατά τ' άλλα, συνέχισαν και χτες τις άσφαιρες αντιπαραθέσεις τους με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Επιτροπή. Συγκεκριμένα, αν και είχαν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδης, οι έμποροι του «Predator» Γ. Λαβράνος και Φ. Μπίτζιου και ο ιδρυτής της «Intellexa» Ταλ Ντίλιαν, τελικά εμφανίστηκε μόνο ο Γρ. Δημητριάδης.

Από τους υπόλοιπους, οι δύο πρώτοι αρνήθηκαν να προσέλθουν λόγω μόνιμης διαμονής στο εξωτερικό και ζήτησαν να καταθέσουν μέσω των ελληνικών προξενείων σε Ρώμη και Λονδίνο αντίστοιχα. Ο δε Ντίλιαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκε από τις αρχές του Ισραήλ για να κλητευτεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης φέρεται να συμφώνησε να διαταχθεί η προσέλευση των τριών στην Επιτροπή, ενώ χαρακτήρισε τουλάχιστον κοροϊδία το ότι οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον επιχειρηματία.

Οσον αφορά την κατάθεση του Γρ. Δημητριάδη, ήταν στο γνωστό μοτίβο «δεν γνωρίζω, δεν είδα, δεν άκουσα» όπου έχουν κινηθεί μέχρι τώρα όλοι οι μάρτυρες τόσο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στην Εξεταστική Επιτροπή. Ακολούθησαν τα ...γνωστά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβερνητική πλειοψηφία να λέει ότι «ο κ. Δημητριάδης έδωσε απάντηση σε όλα», τον δε ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για τοξικό κλίμα και ότι «επέλεξε να συντηρήσει κλίμα ομερτά». Επιπλέον, ο Γ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του είπε ότι «θα επιμείνουμε να έρθουν οι τρεις στην Επιτροπή» για «να μη γελοιοποιηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία».

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε μία ακόμα λίστα με πρόσωπα που παρακολουθούσε το λογισμικό «Predator». Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, η εισαγγελέας στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μηλωνάκης, η δημοσιογράφος Τίνα Μεσσαροπούλου και άλλοι.

Επιμένουν «όλα στο σκοτάδι»

Ο Μανώλης Συντυχάκης με δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά τη συνεδρίαση σημείωσε:

«Μετά το φιάσκο των αλλεπάλληλων θεατρικών παραστάσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και το φιάσκο της Εξεταστικής Επιτροπής, είχαμε άλλη μια συνεδρίαση της Επιτροπής που η πλειοψηφία της επιμένει "όλα στο σκοτάδι, τίποτα στο φως". Για τη δε υπόθεση του ΚΚΕ όλοι τους ομονοούν σε ένα πράγμα. Στο θάψιμο της υπόθεσης (...) Είναι σε ενιαία γραμμή, διότι θέλουν να υπηρετήσουν το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που συνεχίζουν να συνδιαμορφώνουν.

Εχουμε αιτηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, εκτός από τις κλητεύσεις Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντάλιαν, να κληθούν ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ζαμπίρας, εισαγγελείς, μέλη της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ και μέλη της Κρατικής Ασφάλειας για να καταθέσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν δέχθηκαν το αίτημα αυτό. Επιμένουν λοιπόν να θάβουν και να απαξιώνουν μια πολύ σοβαρή υπόθεση, όπως άλλωστε έχει ήδη αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ότι είναι η υπόθεση του ΚΚΕ, παρ' όλα αυτά όλοι ομονοούν στο θάψιμό της.

Εμείς θα συνεχίσουμε, ώστε να έρθουν όλα στο φως. Να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Θα επανέλθουμε με πρότασή μας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Οχι γιατί ευελπιστούμε ότι μπορεί να βγει κάτι μέσα από αυτήν την υπόθεση, στο πλαίσιο άλλωστε αυτού του συστήματος, αλλά γιατί δεν πρέπει πρώτα απ' όλα ο λαός να συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι φυσιολογική υπόθεση να παρακολουθείται. Γιατί είναι χιλιάδες οι παρακολουθήσεις που γίνονται».

Παρέμβαση για τις παρακολουθήσεις δικαστών

Στο μεταξύ, με νέο άρθρο του ο Χρ. Σεβαστίδης, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και επικεφαλής της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης, εκφράζει σφοδρή ανησυχία μετά τις νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση εισαγγελέων, ενώ παράλληλα βάλλει κατά της τωρινής ηγεσίας της Ενωσης για τη μέχρι τώρα στάση της στο θέμα των υποκλοπών, την οποία χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλη και ύποπτη στάση». Με τίτλο «Και τώρα ποιος θα προστατεύσει τους Δικαστές;», στο σχετικό άρθρο του στην ιστοσελίδα της μειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης, ο Χρ. Σεβαστίδης επισημαίνει «την αγωνία όλων των μελών του Δικαστικού Σώματος για το εάν, πότε και με ποια αφορμή έχουν γίνει αντικείμενο παρακολούθησης» και τονίζει: «Δικαστές και εισαγγελείς που χειρίστηκαν σοβαρές ποινικές υποθέσεις, αστικές υποθέσεις με μεγάλο αντικείμενο ή με διάδικους επιχειρηματίες και πολιτικούς (...) έχουν εύλογο ενδιαφέρον να πληροφορηθούν και δίκαιη απαίτηση να προστατευτούν».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου